“Çocuğum Ödev Yapmayı Sevmiyor, Ne Yapsam?” Sorusunun 10 Cevabı

Çocuğunuz okula yeni başladı veya keyifli bir yaz tatilinin ardından bir üst sınıfa devam edecek. Fazla zaman geçmeden tatil rahatlığından sıyrılması ve okuluna, derslerine adapte olması gerekiyor. Ne var ki ev ödevleri ile arası pek iyi değil. Oysa bu ödevleri yapmanın ona ne kadar faydası olacak. Mesele sadece karne notları değil, ayrıca okuduğunu anlama becerisi gelişecek, kelime hazinesi zenginleşecek, zamanı doğru kullanmayı ve kendisine verilen bir görevi tamamlamayı öğrenecek. Bunlar onun hem eğitim hayatında, hem de hayatta daha başarılı olmasına yardım edecek. Bu konuda neler yapabileceğinizi öğrenmek istiyorsanız “Çocuğum ödev yapmayı sevmiyor” sorunu için derlediğimiz çözümler mutlaka işinize yarayacaktır.

1.Empati Çok Önemli

Kendinizi çocuğunuzun yerine koyup onun duygularını anlamaya çalışın. Siz bir çocuk olsaydınız ebeveynlerinizin bu konuda nasıl bir yaklaşım göstermelerini isterdiniz? Sabırsız, kızgın, aceleci olmalarından, küçültücü sözler söylemelerinden hoşlanmazdınız, değil mi? Öyleyse siz de çocuğunuza bu şekilde davranmayın.

2.Okuldan Eve Gelen Çocuğunuza Hemen Ödev İçin Baskı Yapmayın

Bırakın önce biraz rahatlasın, dinlensin, kendisini eğlendirecek hafif şeyler yapsın. Okuldan yorgun, bazen bir şeye üzülmüş veya sinirlenmiş olarak dönen bir çocuk kapıdan girdiği anda “Bugün için hangi derslerden ödevlerin var? Zaman geçmeden çalışmaya başlamalısın.” gibi cümleler duymaktan hoşlanmayacaktır doğal olarak. Önce evine gelmiş olmanın tadına varmak isteyecektir. Makul bir süre için olmak şartıyla, buna izin vermelisiniz.

3.Zorla Ödev Yaptırmaya Değil, Bunu İstemesi İçin Motive Etmeye Çalışın

Bir çocuğun ödevlerini yapması temel olarak kendi sorumluluğudur. Bu çocuğunuzu ödevleri konusunda tamamen başıboş bırakmanız gerektiği anlamına gelmiyor tabii ama zorla ödev yaptırmak da çocuğun okumaktan soğumasına yol açabilir. Ödev yapmamasının öğretmeninden uyarı almak, düşük notlar getirmek, arkadaşları arasında tembel biri olarak tanınmak gibi olumuz sonuçları olacaktır tabii. Ayrıca siz ebeveynleri olarak şimdi öğrenmesi gereken şeyleri öğrenmemesinin, yapması gerekenleri yapmamasının ileride de eğitim hayatını olumsuz etkileyeceğini bilir ve kaygı duyarsınız doğal olarak. Fakat bu kaygının etkisiyle aşırı baskıcı davranmamalısınız. Gerekirse kısa bir süre için kendi haline bırakın ve hatalarının sonucunu görmesine izin verin. Ona seçim yapması için fırsat tanıyın. Okuldan geldiği zaman ne yapacağı yönünde talimatlar yağdırmak yerine, ne yapmak istediğini sorun. Makul isteklerini karşılayın. Yatmadan önce ödevlerini bitirmesi gerektiğini hatırlatın ve bunu ne zaman yapacağına karar vermesine izin verin. Önce biraz dinlenmek veya oynamak istiyorsa itiraz etmeyin.

4.Çocuğunuz Kendi İstediği Şekilde Dinlenebilmeli

Siz onun şunu veya bunu yaparak dinlenebileceğini düşünürken, onun isteği farklı olabilir. Serbest saatlerini nasıl geçireceğine karar vermesine izin verin. Faydalı olacağını düşündüğünüz şeyler için yönlendirmeye çalışsanız bile ısrarcı olmayın.

5.Ders Çalışması İçin Uygun Ortamı Yaratın

*Çalıştığı odanın sıcaklığı 23 derece civarında olmalı.

*Çevresinde dikkatini çekecek eşya veya cihazlar olmamalı, gürültü yapılmamalı.

*Odası dikkat çekici, parlak renkli eşyalarla dekore edilmemeli.

*İhtiyaç duyacağı malzemeler yanında olmalı.

*Aydınlatma yeterli ve sağlıklı olmalı.

6.Ödevlerini Yapmak Da Yanlış, Hiç Yardımcı Olmamak Da

Çocukların ödevlerinin büyükler tarafından yapılmasının doğru olmadığını biliyorsunuzdur mutlaka. Fakat hiç yardımcı olmamak da çocuğun zor bir durum karşısında desteksiz kalacağı hissine kapılmasına yol açabilir. Bu yüzden ona aradığı bilgiye nasıl ulaşacağını göstermeli ve sorularına cevap vermelisiniz. Bu tutum hem çocuğun ödev yapma alışkanlığı kazanmasına yardım eder, hem de kendisiyle ilgilenildiğini, gerektiği zaman destek olunacağını hissetmesini sağlar.

7.Ödevleri İçin Ne Kadar Zaman Ayırması Gerektiğine Beraber Karar Verin

O günkü ödevlerini sorun ve bunları ne kadar zamanda yapabileceğini beraberce konuşun. Çocuğunuzun zihninin hangi saatlerde veya ne yaptıktan sonra daha aktif edeceğini tespit etmeye çalışın ve ödevlerini doğru zamanda yapması için yönlendirin. Uzun süre çalışması gerekecekse arada bir kısa molalar vermesine izin verin. Gereğinden uzun molalar verirse dikkatini ve enerjisini tekrar ders çalışmaya vermesi zor olur.

8.Yanında Değil Ama Yakınında Olun

Çocuğunuz ödevlerini yaparken her an size ihtiyacı olacakmış gibi çok yakınında oturmayın. Ama ihtiyaç duyduğu her zamanda yardımcı olacak mesafede ve durumda bulunun.

9.Ev Ortamının Durumu Öğrencilerin Başarısını Etkiler

Huzurlu, sorunsuz, çatışmasız bir ev ortamında yaşayan çocukların başarılı olma olasılığı daha fazladır.

10.Gerekirse Destek Alın

Yorucu bir iş hayatınız olduğu için veya başka bir sebepten ötürü çocuğunuza ödevlerini yapması için yardımcı olamayabilirsiniz. Gereken sabır ve anlayışı gösteremeyeceğiniz günler veya dönemler olabilir. Onun ödevlerine yardımcı olacak, kontrol edecek donanımınız olmayabilir. Bir komşu, arkadaş veya akraba ya da bir özel öğretmen bu sorunu halletmenize yardımcı olacaktır. Esas olan çocuğun çevresinde bu konuda yardım ve destek alabileceği sabırlı, ilgili, güler yüzlü biri olmasıdır. Bunu sizin yerinize bir başkası da yapabilir.

Çocuğum ödev yapmayı sevmiyor ve ben bu durumu bir türlü değiştiremiyorum” diyorsanız fazla zaman geçmeden bir pedagoga danışmanızı tavsiye ederiz. Bu sorunun çözülmesi uzun zamana yayılırsa çocuğunuzun kaçırdığı şeyleri telafi etmesi de zorlaşır. Neticede siz de etten kemikten yapılmış bir insansınız, anne veya baba olmanın verdiği bir itici güç vardır ama bu sizi her sorunun altından kalkabilecek biri haline getirmez. Ödevler veya başka bir konu; çocuğunuzla ilgili çözemediğiniz problemler için iş işten geçmeden yardım almaya başlamanızda fayda var.

Çocuğu okula yeni başlayan anne babalara yönelik tavsiyeler için tıklayın

Çocuklarda okul korkusu için tıklayın