Uzaktan Eğitim Hakkında Merak Ettikleriniz

Korona virüs tehlikesine karşı alınan önlemler kapsamında okullar 16 – 23 Mart 2020 tarihleri arasında tatil edilmişti. 23 Mart 2020 Pazartesi günü ise uzaktan eğitim dönemi başlıyor. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yaptığı açıklamalara göre yaklaşık 18 milyon öğrenci bu sistem sayesinde eğitimlerine televizyon ve internet üzerinde devam edebilecek.

İlkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin faydalanacağı bu sistem için standart ders çekimlerinin yanı sıra sportif ve sanatsal çalışmalarla diğer derslerle ilgili çekimler de hazırlandı. Bu hazırlıklar 5’i İstanbul’da, 3’ü İzmir’de olmak üzere 8 stüdyoda, yüzlerce kişinin katkısıyla gerçekleştiriliyor. Veliler için de EBA (Eğitim Bilişim Ağı) sistemine veya televizyon kanalına nasıl girileceğini, aranılan şeyin nasıl bulunacağını açıklayan çok kısa videolar üretildi. Uzaktan eğitim verecek olan kanalda EBA TV logosu bulunacak.

Dersler Hangi Tarihte, Saat Kaçta Başlıyor?

Ne kadar süreceği şimdilik belli olmayan, ancak son haberlere göre 1 – 2 hafta uzayabileceği düşünülen  yeni sistemde dersler 23.03.2020 Pazartesi günü saat 09.00’da başlıyor.

Hangi Kanallarda Uzaktan Eğitim Verilecek?

  • TRT – EBA TV ilkokul
  • TRT – EBA TV ortaokul
  • TRT – EBA TV lise
  • Evlerde kullanılan TV’lerin markaları hakkında yapılan araştırmaya göre halkın yüzde 30’dan biraz fazla bir kısmı SD, diğerleri de HD televizyon kullanıyor. Sistemden herkesin faydalanabilmesi için bakanlık tarafından 6 kanal alındı. Bu kanalların üçünde HS, üçünde SD yayın yapılacak.

Ders Süreleri Daha Kısa Olacak

Öğrencilerin konsantrasyonu ev ortamında okula göre daha düşük olacağından ders sürelerinin daha kısa tutulmasına karar veridi. Her bir ders 20 dakika sürecek.

Uzaktan Eğitim Sisteminde Hangi Dersler Var?

İlkokul

İlkokul 1: Hayat Bilgisi, Matematik, Türkçe

İlkokul 2: Hayat Bilgisi, Matematik, Türkçe, İngilizce

İlkokul 3: Hayat Bilgisi, Matematik, Türkçe, İngilizce, Fen Bilimleri

İlkokul 4: Hayat Bilgisi, Matematik, Türkçe, İngilizce, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler, Din Kültürü ve Ahlak

Ortaokul

5. sınıflar: Matematik, Türkçe, Sosyal Bilgiler, Fen Bilimleri, İngilizce, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi

6. sınıflar: Matematik, Türkçe, Sosyal Bilgiler, Fen Bilimleri, İngilizce, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi

7. sınıflar: Matematik, Türkçe, Sosyal Bilgiler, Fen Bilimleri, İngilizce, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi

8. sınıflar: Matematik, Türkçe, Sosyal Bilgiler, Fen Bilimleri, İngilizce, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İnkılap Tarihi

Lise

9 sınıflar: Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik, Tarih, Fizik, Biyoloji, Coğrafya, İngilizce, Arapça, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Temel Dini Bilgiler

10. sınıflar: Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik, Tarih, Fizik, Biyoloji, Coğrafya, İngilizce, Arapça Siyer, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Fıkıh, Hadis

11. sınıflar: Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik, Tarih, Fizik, Biyoloji, Coğrafya, Felsefe, Kimya, İngilizce, Arapça, Tefsir, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Akaid, Hitap ve Mesleki Uygulama

12.sınıflar: Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik, İnkılap Tarihi, Fizik, Biyoloji, Coğrafya, Kimya, İngilizce, Arapça, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Kelam, İslam Kültür ve Medeniyeti, Dinler Tarihi

Tekrar Dersleri de Var

Sistem, dersini izleyemeyen öğrencilere kaçırdıkları dersi bir veya iki kere tekrar etme olanağı da veriyor. İlkokul, ortaokul ve lise öğrencileri için ayrı ayrı hazırlanan listelerde hangi sınıfın hangi dersinin ne zaman tekrar edileceğine dair bilgiler bulunuyor.

Sınav Senesinde Olan Öğrenciler İçin Ekstra Çalışmalar

Özellikle sınav senesindeki çocuklar için sanal sınıflar ve başka ekstra çalışmalar da yapılıyor. Öğrencilerin öğretmenleriyle dijital ortamda etkileşim kurması için tasarlanan bu sınıflar öncelikli olarak bu yıl sınava girecek öğrenciler için kullanılacak.

Amaç Çocukların Okuldan Soğumasını Önlemek

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk televizyonda izlenen derslerden sınav yapılacağı şeklinde bir yaklaşım olmadığını belirtti. Bakan bu konuda şunları söyledi:

“Denetlemek veya mutlaka sınav yapmak gibi bir yaklaşım içinde değiliz. Çocuklarımızın okuldan tamamen soğumaması için gereken tedbirleri almanın peşindeyiz. Okulların kapanmış olması eğitimle ilgili görevlerimizi yerine getirmemizi engellememeli.”

Ücretsiz 8 GB İnternet İmkanı

Sistemin kullanılabilmesini sağlamak amacıyla 8 GB ücretsiz internet desteği de sağlanıyor. İnternet erişimiyle ilgili bazı sorunlardan dolayı ve toplumsal erişimi sağlayan en hızlı araç TV olduğu için sistemin merkezinin televizyon olması uygun görüldü. Fakat bunun yanında öğrenciler için internet altyapısı desteği de hazırlandı. Bakan Ziya Selçuk, sınava hazırlanan öğrencilere bireysel rehberlik yapan, kişiye özel deneme sınavlarıyla seviyelerini tespit eden ve buna göre yönlendiren bir akıllı destek sistemimiz olduğunu belirtti.

Anne – Babalar Uzaktan Eğitim Sürecinde Neler Yapmalı?

Sistemin verimli sonuçlar vermesi için ebeveynlerin de çocuklarına yardımcı olması gerekiyor. Çocuklara ders çalışmaya odaklanabilecekleri bir ortam hazırlamak çok önemli. Ailecek okuma saatleri düzenlemek işe yarayabilir, zira kitap okuma alışkanlığı olan çocuklar sınavlarda daha başarılı oluyorlar. Ayrıca özellikle küçük çocukların fiziksel hareketlilik ihtiyacının giderilmesine önem verilmesi gerekiyor.