Üstün yetenekli çocukların öğretmenleri hangi özelliklere sahip olmalı?

Üstün yetenekli bir çocuk kendisini akranlarından ayıran tipik özelliklere sahiptir ve böyle bir çocuğun öğretmeni de onun ilgileri, sorunları, gelişim ve öğrenme özellikleri konusunda bilgisi olan bir öğretmen olmalıdır. Üstün yetenekli çocuklar öğretmenin uygun yaklaşım göstermemesi durumunda düşmanca bir tavır içine girebilir veya küskünlükle tepki verebilirler. Bazı çalışmalar bu çocukların herhangi bir öğretmen tarafından değil belli bazı niteliklere sahip bir öğretmen tarafından eğitilmesinin daha doğru olacağını göstermektedir.

Üstün yetenekli öğrenciler ile çalışan öğretmenlerin farklı çocuklar ve onların eğitimleriyle ilgili yaklaşımı ve felsefi bakış açısı çok önemlidir. Üstünlüğü sadece yüksek potansiyel ve yüksek başarıyla, yaratıcı güçle ilişkilendiren bir öğretmen bütün dikkatini çocuğun başarısına yöneltecek ve bu yüzden onu her yönüyle tanıyamayacak, gereksinimlerini fark etmeyecek ve bunlara cevap veremeyecektir. Üstün yetenekli olmak bütünüyle, tamamıyla olumlu ve parlak bir şey değildir; bu çocukların özel nitelikleri yanında birtakım sorunları, zorlukları ve yetersizlikleri de getirmektedir. Üstün yetenekli çocukların öğretmenleri öğrencilerine bu açıdan da bakabilecek kişiler olmalıdır.

Üstün yetenekli çocuklar ile çalışmış ve onları eğitmekte başarılı olmuş öğretmenlerin bazı ortak özelliklerinden söz etmek gerekirse; bu öğretmenler otoriter olmaktan çok demokratik olan, kurallara ve geleneklere körü körüne bağlı olmayıp yenilikçi ve deneyimci olan kişilerdir. Öğrencilerinin üzerinde baskı kurup onları zorlamaz, çocuklarla işbirliği yaparlar. Öğrencilerini öğrenmeye güdülemek için ödül verir, takdir ederler. Sorulara cevap vermez, başkalarının cevap vermesinin yolunu açacak yöntemler uygularlar.

Üstün yetenekli çocukların öğretmenleri normalin üstünde bir zekaya sahip, yeni fikirlere açık, yüksek iradeli, bilgilerini arttırmaya çalışan kişilerdir. Benlik duyguları güçlüdür, kıskanç ve bencil değildirler. Eğitimsel yöntemlerde tam anlamıyla yeterlidirler ve entelektüel, edebi, kültürel konulara ilgi duyarlar. Kendilerine değer verdikleri gibi başkalarına karşı da duyarlı olan kişilerdir, güvenilirdirler, esprili ve esnektirler.

Üstün yetenekli çocuklara eğitim veren öğretmenlerin davranışları öncelikle felsefi yaklaşım açısından icelenmelidir zira öğretmenin eğitime bakışı öğretim yaklaşımlarını büyük ölçüde etkiler. Üstün yeteneği sadece olumlu, yüksek, parlak yönleriyle gören bir öğretmen öğrencisine onun sadece güçlü yönlerini göz önünde bulundurarak yaklaşır ve ders başarısına odaklanır. Oysa öğrencinin güçsüz yanlarını da görebilen bir öğretmenin öğretime yaklaşımı öğrenci odaklı olur.

Bir aday öğretmende bu özelliklerin tamamı bulunmayacaktır elbette, fakat zamanla ve belli bir eğitimin sonucunda kazanılabilir.