Otistik Çocukların Yeni Dostu: Gölge Öğretmen

Önümüzdeki yıllarda daha da önemli hale geleceğe benzeyen gölge öğretmenlik mesleği öğrenme, sosyalleşme ve hayata uyum sağlama gibi konularda zorluk çeken çocuklar için büyük kolaylıklar getiriyor. Gölge öğretmen, otizm veya benzer sorunları olan çocuğun gölgesi gibi hep etrafında oluyor; çocuğa günlük rutinini hatırlatıyor, ödev ve sorumluluklarını yerine getirmesine yardımcı oluyor, dahil olduğu gruplarla anlaşması için yol gösteriyor, cesaret ve destek veriyor. Öğretmenin yapacağı şeyler çocuğun durumuna, hangi konularda ne kadar yardıma ihtiyacı olduğuna bağlı olarak değişiyor. Ayrıca gözlemlerini çocuğun ailesiyle, okulundaki yönetici ve öğretmenlerle, varsa görüştüğü uzmanlarla paylaşıyor, onlarla fikir ve bilgi alışverişi yapıyor. Böyle çok yönlü ve profesyonel bir bireysel destek imkanı olan çocuklar elbette daha ileri seviyede ve kaliteli bir kaynaştırma eğitimi almış oluyorlar, gelişmeleri de aynı imkana sahip olmayan çocuklardan daha hızlı oluyor.

Sosyalleşme, gruba uyum, dikkat toplama gibi sorunları olup da böyle sorunları olmayan yaşıtlarıyla birlikte okul öncesi eğitimi almakta olan veya okula gitmekte olan çocuklar gölge öğretmen sayesinde aradaki farkı daha çabuk ve daha kolay kapatıyor, daha az zorluk yaşıyorlar. Ne yazık ki özel eğitime ihtiyacı olan bir çocuğu olan bütün aileler bir gölge öğretmenle beraber çalışma imkanına sahip değiller. Bazı aileler, maddi açıdan zorlayıcı olsa da bunu yapmaya çalışıyorlar zira ülkemizde henüz kısa bir süredir telaffuz edilen bu sistem, özellikle erken dönemde verilen bilinçli ve profesyonel eğitim otistik çocuklar için çok büyük avantajlar sağlayabiliyor. Sorumluluğunu üstlendiği çocuğu kimi zaman sözlü komutlarla yönlendiren, kimi zaman ona ödev ve sorumluluklarını aşama aşama hatırlatan bu özel öğretmenler sayesinde otistik çocuklar okuldan ve akranlarından alabileceklerinin en fazlasını alabiliyorlar.

Ailelerin içini rahatlatan, sınıf öğretmeninin yükünü hafifleten gölge öğretmenlerin hangi kurumlarda eğitim alacağı ülkemizde çok net bir şekilde belirlenmiş değil aslında. Şimdiki halde bu iş okul öncesi öğretmenliği, psikoloji, çocuk gelişimi ve eğitimi bölümlerinden mezun olmuş veya okumakta olan kişiler tarafından yapılıyor. Ülkemizin batısında otistik çocukların gidebileceği okulların sayısı hiç de az değil ve mevzuata bakıldığında bu çocuklar için mükemmel planlamalar yapılmış durumda ama uygulamanın mükemmel olduğunu söylemek pek mümkün değil. Bu sebeple imkanı olan, imkan yaratabilen aileler otizm vb. problemler yaşayan çocukları için bir gölge öğretmen tutma yoluna gidiyorlar.