Kardeş Kıskançlığını Önlemenin Yolları

Kardeş kıskançlığı doğal bir duygudur ama bir noktaya kadar. Ama bazen büyük kardeşin kıskançlığı ciddi bir sorun haline gelebilir. Kardeş kıskançlığını önlemek isteyen ailelerin yeni bebek gelmeden önce ve doğduktan sonra konuşma ve davranışlarına dikkat etmeleri, bilinçli davranmaları gerekir. İşte kardeş kıskançlığını önlemenin yolları:

*Çocuğunuzu kardeşinin gelişine hazırlamak için pedagog desteği alabilirsiniz. Yeni bebek dünyaya gelmeden önce bir pedagogla görüşerek çocuğunuzu kardeşinin geleceğine hazırlamak bebeğin dünyaya gelmesinden sonra daha az sorun yaşanmasını sağlayabilir. Bir çocuğun kardeşini kıskanmasını önlemek için alınacak önlemler ailenin yapısına, çocuğun yaşına ve kişilik özelliklerine göre değişir. Bir pedagogun bunları dikkate alarak vereceği tavsiyeler büyük kardeşin durumu, anne babasının sevgi ve ilgisini paylaşmayı kabullenmesini kolaylaştıracaktır.

*Çocuğunuzu kardeşini kıskandığı için yargılamayın ve cezalandırmayın. Şu veya bu kadar bir süreyle bir ailenin tek çocuğu olan, bütün ilgiyi üstünde toplayan bir çocuğun dünyaya gelen yeni bebeği kıskanması normal bir şeydir, anne babaların bunu kabul etmesi gerekir. Çocuğun üstündeki ilginin azalmasını mutlulukla karşılaması beklenemez. Bu yüzden bu duygusundan dolayı onu yargılamak, kötü biri olduğunu söylemek, cezalandırmak doğru değildir.

*Çocuğunuzun hayatında büyük değişiklikler yapmayın. Yeni gelen bebeğin abisinin veya ablasının hayatında bazı değişiklikler yaratması kaçınılmazdır ama bunlar büyük değişiklikler olmamalıdır. Çocuk bebek eve gelir gelmez evden uzaklaştırılırsa, anne babasıyla beraber yaptığı etkinlikler, eğlenceli şeyler bıçak gibi kesilirse doğal olarak bundan hoşlanmayacak, belki eskisi kadar sevilmediğini düşünecek, bunların sebebi olarak gördüğü kardeşine karşı kızgınlık duyacaktır.  Bebek dünyaya geldikten sonra yapmak zorunda olduğunuz değişiklikler varsa bunları önceden yapın ki çocuğunuz bunlara önceden alışsın. Ona tam olarak kardeşi dünyaya gelmeden önceki hayat şartlarını sunamayabilirsiniz ama onu rahatsız edecek, önemsenmediğini, dışlandığını düşünmesine yol açacak değişiklikler olmamasını sağlayabilirsiniz.

*Bebek dünyaya geldikten sonra abisini / ablasını çok şımartmayın. Bazı çocuklar bir kardeşleri olmasını daha kolay kabul ederler, bazıları ise bunda çok zorlanırlar. Fakat çocuğunuz durumu kabul etmek durumundadır. Siz bir çocuk daha yaptığınız için suçlu değilsiniz. Bebeğin doğumundan sonra kendini kötü hissetmesin diye çocuğunuzu aşırı şımartır, her dediğini yapar, hediyelere boğarsanız onun tatminsiz bir çocuk olmasına yol açarsınız.

*Bebeğin doğduğu ilk aylarda çocuğunuzu ilgisiz bırakmayın. Doğum anında ve doğumu takip eden ilk haftalarda annenin yanında mutlaka bir yardımcı olması gerekir. Doğumdan sonra anne yorgundur, bazı sağlık sorunları olabilir, bebek bakıma muhtaçtır ve anne büyük çocuğa bir süre için pek zaman ayıramayacaktır. Bu durumda baba veya onun yeterince zamanı yoksa yakınlardan biri ya da bir oyun ablası büyük çocukla ilgilenmeli, onun kardeşini kabullenmesine yardımcı olmalı, günlük hayatının eskisinden çok farklı olmamasını sağlamaya çalışmalıdır.

*Çocuğunuza kendi bebekliğinden söz edin, kardeşine yardımcı olması için fırsatlar verin. Çocuğunuza yeni doğan bebeğin özellikleri anlatıp onun da eskiden böyle bir bebek olduğunu, benzer şeylere ihtiyaç duyup benzer şeyler yaptığını anlatın. Bebeğin tıpkı kendisinin o zamanlardaki hali gibi bakıma muhtaç olduğunu, bu konuda onun da bir şeyler yapabileceğini söyleyin. Bebeğin uyanıp uyanmadığına bakmak gibi basit şeyleri ondan isteyin ve yardımı için onore edin.