İyi Bir Ebeveyn Olmanın 30 Basit Yolu

Çocuk sahibi olduktan sonra çocuğunuz için iyi bir ebeveyn olmak ister ve bu yönde çaba göstermeye başlarsınız. Çocuğunuzun sağlıklı, pozitif, saygılı, güvenli, çalışkan, sosyal, ilkeleri olan biri olmasını arzu eder, onu olumlu niteliklerle donatmak için emek sarf eder, zaman harcarsınız. Aşağıdaki tavsiyeler iyi anne baba olma yolunda ilerlemenize, eksikliklerinizi fark etmenize, çocuğunuzla aranızda çıkan sorunları çözmenize yardımcı olabilir.

İyi Bir Ebeveyn Olmanın Yolları

Sınırları İyi Ayarlayın

1. Çocuklar, genellikle kafalarını karıştıran dünyayı anlamak ve hayatın akışına uyum sağlamak için sınırlara ihtiyaç duyarlar. Çocuğunuzun uyması gereken kurallar, zorlamaması gereken sınırlar olmalı. Bunları anlamasını sağlayın ve bütün uyarılarınıza rağmen belli bir konuda ısrarla yanlış yapmaya devam ederse insaflı bir yaptırım uygulayın.

2. Her şeyi halletmeye, düzeltmeye çalışmayın. Çocuğunuza kendi çözümlerini bulma, küçük hayal kırıklıklarıyla baş etme şansını verin. Önemli durumlarda, başa çıkamayacağı durumlarda müdahale edin elbette kendi başına halledebileceği şeyleri halletmesine imkan tanıyın. Böylece özgüvenli ve dayanıklı bir yetişkin olmasına yardım etmiş olursunuz.

3. Küçükler yavaş yavaş bazı işleri görmeyi, bazı konularda bağımsız hareket etmeyi öğrenmelidirler.  Sorumluluk almalıdırlar. İyi bir ebeveyn olmak istiyorsanız çocuğunuzun kanatlarını kırpmayın. Oyuncaklarını toplama, kendi başına giyinebilme, tabağını masadan kaldırma gibi beceriler edinmeye başladığı zaman bunları yapması için fırsat verin.

4. Disiplinin ceza demek olmadığını unutmayın. Sınırlar koymak ve bunlara uyulmasını istemek sadece çocuklara nasıl davranmaları gerektiğini öğretmekle ilgili değildir. Aynı zamanda onları becerikli, kontrol becerisine sahip ve ilgili bireyler olarak yetiştirmekle de ilgilidir.

5. Çocuklar çok fazla sayıda kuralı sindiremezler, dikkatleri dağılır. Bu yüzden kıyafet seçimi gibi küçük şeyler hakkında tartışmak yerine çocuğunuzun kaba konuşması, yalan söylemesi veya saldırgan davranması gibi daha önemli konulara odaklanın.

İyi Bir Rol Model Olun

6. Çocuklar pek çok şeyi ebeveynlerini izleyerek öğrenirler. Uygun, saygılı, iyi davranışlar sergileyerek örnek olmak onlara ne yapmaları gerektiğini söylemekten daha iyi ve daha etkilidir.

7. Biraz çevreci olun. Çocuğunuza doğayı ve çevreyi korumanın, tasarruf etmenin yollarını gösterin. İsraf etmeyin, yeniden değerlendirin, geri dönüştürün. Arada bir günün bir kısmını yakın çevredeki çöpleri toplayarak geçirin.

8. Çocuğunuza ne zaman ve nasıl özür dileyeceğini öğretmek için, yanlış bir şey yaptığınız zaman hatanızı kabul edin ve özür dileyin. İyi bir ebeveyn olmak kusursuz, hatasız olmak anlamına gelmez. Bu hiçbirimiz için mümkün değildir. Büyük hatalar yapmaktan kaçınmaya çalışın. Yanlış yaptığınızı kabul ederek çocuğunuza da bu olgunluğu göstermeyi öğretebilirsiniz.

9. Anne – baba olarak çocuklarınızın önünde birbirinizi kucaklayın ve öpün. Çocuğunuz yakın bir ilişkinin neye benzediğini, nasıl göründüğünü ve neler hissettirdiğini sizin evliliğinizi gözleyerek öğrenecek. Onun evlilikle ilgili standartlarını belirlemek size düşüyor.

10. Çocuğunuzun nasıl biri olmasını istiyorsanız ona göre davranın. Yalan söylemesini istemiyorsanız, siz de söylemeyin. Başkalarına karşı nazik davranmasını istiyorsanız, nazik davranışlarınızla örnek olun.

Çocuğunuzla Birlikte Kaliteli Zaman Geçirin

11. Çocuklarınızla oynayın. Yapılacak aktiviteyi seçmelerine ve uyulacak kuralları belirlemelerine izin verin. Sonra da akışa uyun ve eğlenmenize bakın.

12. Baba – çocuk zamanları yaratmayı asla ihmal etmeyin. Çocuklarla ilgilenmek söz konusu olduğunda ilk akla gelen figür annedir ama bir çocuğun, küçük yaşlarda ve sıklıkla olmak üzere, babasıyla da zaman geçirmesi ve bir şeyler paylaşması gerekir.

13. Her gün birlikte kitap okuyun. Buna çocuğunuz daha yeni doğan dönemindeyken başlayın; bebekler anne – babalarının sesini duymayı severler. Çocuğunuzun yaşına uygun okuma ritüelleri oluşturarak devam edin. Kitap okumayı seven bir çocuk yetiştirmenin temel yolu budur.

14. İyi bir ebeveyn olmak istiyorsanız sıcak anılar biriktirin. Çocuğunuz muhtemelen küçükken ona söylediğiniz şeylerin çoğunu hatırlamayacak, ama yatma saatleri, birlikte oyun oynadığınız geceler gibi aile ritüellerini unutmayacaktır.

Onu Övmenin Doğru Yollarını Öğrenin

15. Basitçe “Bravo, harikasın!” demek yerine bu övgüyü hak etmek için ne yaptığını anlamasını sağlayın. “Dondurma istemek için işimin bitmesini beklemen kolay değildi, sabırlı davranman çok hoşuma gitti”, “Senin seçtiğin peyniri aldığımıza sevindim, çok lezzetliymiş” gibi şeyler söyleyin.

16. Çocuğunuzun duyacağı ama sizin bunun farkında olmadığınızı sanacağı bir şekilde, büyükannesine veya bir arkadaşınıza onun hakkında olumlu bir şey söyleyin. Bu kişiliğinin bir yönüyle veya iyi bir davranışıyla ilgili olabilir. Böylece övgünüz daha etkili hale gelir.

17. Çocukların iyi davranışlarını pekiştirmek için güzel veya faydalı bir şey yaptıkları zaman bunu takdir etmek gerektiğini unutmayın.

Çocuğunuza Sosyal Beceriler Kazandırın

18. Konuşma sanatı önemli bir sosyal beceridir, ancak bazı ebeveynler bu konuya gereken önemi vermezler. Çocuğunuza her gün birkaç soru sorarak kendisinden, yaptıklarından, fikirlerinden, hayallerinden söz etme fırsatı verin.

19. Çocuğunuza insanlarının gözlerinin rengini her zaman fark etmesini söyleyin.  Bu, basit bir cesaret kazandırma numarasıdır. Böylece başkalarıyla göz teması kurmayı öğrenir ve özgüveni artar.

Kendinize Güvenin

20. Biraz rahat olun. Yemek yapmak istemeyecek kadar yorgun olduğunuz bir günde arabaya servis yapılan bir yere gitmek veya eve yiyecek söylemek sizi kötü bir ebeveyn yapmaz.

21. Ofiste ekstra sorumluluklar almak veya okulda bir yükümlülük üstlenmek gibi sizi çocuğunuzla zaman geçirmekten alıkoyacak şeylere “Hayır” demeyi öğrenin.

22. Annelik hislerinize güvenin. Çocuğunuzun iyiliği ve sağlığı söz konusu olduğunda içgüdülerinizi dikkate alın. Bir şeylerin yanlış gittiğini düşünüyorsanız muhtemelen haklısınızdır.

Saygısız Davranışlara İzin Vermeyin

23. Çocuğunuzun saygısızca davranışlarını kabul etmeyin. Kaba davranmasına, size veya bir başkasına kırıcı, kaba şeyler söylemesine izin vermeyin. Böyle davrandığı zaman ona saygısızlığa kesinlikle tahammül etmeyeceğinizi söyleyin.

Yakın Çevrenizden Destek Alın

24. Çocuğunuza aşılamak istediğiniz değerler ve davranışlar hakkında eşinizle konuşun, bakıcısını, büyükanne ve büyükbabasını bilgilendirin ve destek isteyin.

Yemekler / Beslenme

25. Çocuğunuz yeni sunduğunuz bir şeyi yemeyi reddederse umutsuzluğa kapılmayın. Tadına bakmaya karar vermesi için bile 8 – 10 kere teklif yapmanız gerekebilir. Sabırla tekrar tekrar servis edin. Yemeği değişik tabaklar, küçük eklemelerle daha cazip hale getirmeye çalışın.

26. Haftada bir – iki kere akşam yemeğinde ne yeneceğini çocuklarınızın belirlemesine izin verin.

27. Her gün en az bir öğünü ailecek yiyin. Birlikte masada oturmak, günlük olaylar hakkında konuşmak, şakalaşmak, iyi haberleri paylaşmak aile bağlarını güçlendirir.

Çocuğunuzu Hareketli Olmaya Teşvik Edin

28. İyi bir ebeveyn olma yolunda yapmanız gereken şeylerden biri de çocuklarınızı yaşlarına uygun fiziksel aktiviteler için teşvik etmektir.

Şımarık Bir Çocuk Büyütmeyin

29. Şunu her zaman aklınızda tutun: Her çocuk değerli bir hazinedir, ancak, hiçbir çocuk evrenin merkezinde değildir. İnsan çocuğunu şımartmaktan keyif alır, ama bu konuda ölçüyü şaşırmayın. Çocuğunuz ömrü boyunca sizinle birlikte, sizin koşullarınıza uyarak yaşamayacak, öyle değil mi? Ayrıca hayatın neler getireceği de bilinemez. Onu çok şımartırsanız yarın aynı şekilde davranmayacak insanlarla karşılaştığında bocalayacaktır.

Çocuğunuza Değerlerin Neden Önemli Olduğunu Anlatın

30. Nazik, dürüst, ilgili, cömert ve güvenilir biri olmanız çevrenizdekilerin kendilerini iyi hissetmelerini sağlar. Daha da önemlisi, siz kendiniz hakkında olumlu şeyler hissedersiniz. Çocuğunuzun bunu anlamasına yardım edin.