İlk 24 Ayda Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Anne sütü, bebeklerin sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişmesi açısından çok önemlidir. Normal şartlar altında bir bebeğe ilk 6 ay boyunca anne sütü dışında herhangi bir gıda maddesi verilmesi gerekmez. Annesinden emdiği süt bu süre boyunca bebeğin enerji ihtiyacının tamamını karşılar. Altıncı aydan itibaren tamamlayıcı beslenme sürecine geçmek, yani bebeğe anne sütüne ek olarak yaşına ve ihtiyaçlarına uygun diğer besinleri vermeye başlamak gerekir. İlk 24 ayda bebek beslenmesi 0 – 6 aylık bebeklerin sadece anne sütüyle, daha sonra da ek gıda alımının yanı sıra yine emzirilerek beslenmesi şeklinde olmalıdır.

İlk 24 Ayda Bebek Beslenmesi

0 – 6 Altı Aylık Bebeklere Sadece Anne Sütü Vermek Yeterlidir

0 – 6 aylık bebekler, gece veya gündüz fark etmeksizin, istedikleri her zaman emzirilmelidir. Annenin sütü yeterliyse bu süreçte bebeğe su, meyve suyu, inek sütü, ayran, hazır mama veya başka bir gıda maddesi verilmemelidir. Hazırlanması herhangi bir çaba gerektirmeyen ekonomik bir gıda maddesi olan anne sütü içeriğindeki antikorlar sayesinde bebeği hastalıklara karşı korur, sağlıklı dışkılamasına ve organlarının sağlıklı gelişmesine yardım eder.

Sütü yetersiz olan anneler Ana Çocuk Sağlığı, Sağlık Ocağı, Aile Sağlığı Merkezi gibi kurumlardan ücretsiz danışmanlık hizmeti ve yardım alabilirler.

İlk 6 Aydan Sonra: Tamamlayıcı Beslenme Süreci

Bebeklere tamamlayıcı beslenme sürecinde verilen besinler tamamlayıcı besin olarak adlandırılır. İlk 6 aydan sonra başlanması gereken bu süreçte bebeğe anne sütü vermeye devam etmek gerekir. Dünya Sağlık Örgütü ve Amerikan Pediatri Akademisi’nin tavsiyesine göre bebekler ilk 6 ay boyunca sadece anne sütü ile beslenmeli, 6 aydan sonra da ek gıdalar almaya başlayarak en az 2 yaşına kadar emzirilmelidir. Dilerseniz bebeğinizi daha uzun süre de emzirebilirsiniz.

6 aylık olmanın yanında, bir bebeğin ek gıdaya geçiş sürecine hazır olduğunu gösteren bazı işaretler de vardır. Örneğin başını dik konumda tutabiliyor, mama sandalyesinde destekle, dik oturabiliyor olması gerekir. Başkalarının yedikleriyle ilgilenmesi, bir yiyecek gösterildiğinde ağzını açması, doğum kilosunun yaklaşık 2 katına çıkmış olması da bebeğin katı yiyecekler yutmaya hazır olduğunu gösteren belirtiler arasındadır.

Bebeğinize vereceğiniz ek gıdaları seçerken yeterli besin ve enerji öğelerini içermelerine, kolayca temin edilebilmelerine, güvenli, doğal, taze ve temiz olmalarına dikkat etmelisiniz. Bebeğinizin ne kadar yediğine değil, onu farklı tatlara alıştırmaya ve hangi besinlere alerjisi olduğunu tespit etmeye odaklanmalısınız. Az miktarda ek gıdayla başlayıp, miktarı yavaş yavaş arttırmalısınız. Ek gıdaları biberonla vermekten kaçınmalı; tabak, kase ve bardak gibi eşyaların içinde sunmalısınız. Yumuşak uçlu, plastik bir kaşık kullanarak bebeğinizin hassas diş etlerinin zarar görmesini önleyebilirsiniz.

Hazırladığınız tamamlayıcı besini buzdolabında saklamayacaksanız en geç 2 saat içinde bebeğinize vermelisiniz. Böylece besin değerini yitirmez.

Bebeğiniz hasta ise onu daha çok emzirmelisiniz. Hastalığı atlatmasından sonra da, vücudunun bu süreçte kaybettiği enerjiyi, sıvı ve kilo kaybını telafi etmek için daha fazla emzirmeli ve ek gıda öğünlerini arttırmalısınız.

Bebek bakıcısı seçerken adayların ilk 24 ayda bebek beslenmesi gibi konularda bilgi sahibi olduğundan emin olmalısınız. Bebeğiniz, siz yanında değilken de gerektiği şekilde beslenmedir.