Hırçın Ve Saldırgan Çocuklara Nasıl Davranılmalı?

Çocuğunuz sürekli olarak saldırgan, agresif ve hırçın davranışlar sergiliyorsa bu üstünde durmanız gereken bir sorundur. Çocuklarda saldırganlık davranışları arada bir görülüyorsa ve ortada çocuğun böyle davranmasına yol açacak makul bir sebep varsa endişe etmek gerekmez ama devamlı ve yinelenen saldırgan tutumlar söz konusu ise aile bu durumu dikkate almalıdır. Anne babaların öncelikle şunları kabul etmeleri gerekir:

*Bir çocuk çok agresif ve hırçın davranıyorsa bunun sebepleri vardır.

*Aşırı saldırganlığın zamanla geçmesini beklemek doğru değildir, bu çözüme ulaştırılması gereken önemli bir sorundur.

*Bazı yöntemlerle çocuğun saldırganlığı ortadan kaldırılabilir veya azaltılabilir.

Çocuklar neden saldırgan olurlar?

* Aile ve çevre tarafından dikkate alınmadıkları, dinlenmedikleri için

*Aile bireyleri bu açıdan olumsuz örnek oluşturduğu için

*Çocuğun zeka seviyesi yaşıtlarına göre fazla yüksek veya düşük olduğundan dolayı

*Çocuk kendini ifade etmeyi beceremediği veya beceremediğini düşündüğü için

*Kişilik itibarıyla saldırganlığa yatkın olduğu için

*Çocukla ebeveynleri arasında sağlıklı bir iletişim, güvene dayalı bir ilişki kurulamadığından ötürü

*Çocukta okul sendromu olduğu veya okulda bazı sorunlar yaşadığı için

*Beslenme veya sağlıkla ilgili problemlerden dolayı

Saldırgan çocuğa nasıl davranmak gerekiyor?

*Çocuğun olumlu davranışlarını da görmek gerekir: Hırçın bir çocuğa yaptığı, söylediği her şey olumsuzmuş gibi davranmak çocuğun bu yargıyı haklı çıkarırcasına davranmasına yol açar. Çocuğun olumlu davranışları da görülmeli ve takdir edilmelidir.

*Çocuğun hangi şartlarda şiddet gösterdiğine dikkat edilmeli: Bir çocuğu anlamaya çalışmadan onun herhangi bir davranıştan vazgeçmesini sağlayamazsınız. Çocuk nelerden dolayı öfkeleniyor, hangi durumlarda saldırgan davranıyor, böyle davranmak için haklı sebepleri var mı; bütün bunları gözden geçirmek gerekir. Belki aile arasında yanlış bir şeyler yaşanıyor, belki çocuğun kimseye anlatamadığı bir durum var? Bunların hepsi ihtimal dahilindedir ve objektif bir şekilde değerlendirilmelidir.

*Saldırgan davranışların cezası dayak olmamalı: Çocuğa vurmak hiçbir şartta doğru bir davranış değildir ve soruna ancak geçici bir çözüm getirir. Çocuğa şiddet uygulayarak onu bir şeyden vazgeçiremezsiniz; ancak içinde hınç büyütmesine, istediklerini yapabilmek için daha sinsi yöntemler geliştirmesine ve asabiyetinin artmasına sebep olursunuz. Korktuğu için, canı yandığı için sizin yanınızda uysal bir kuzu gibi davranabilir ama siz etrafta yokken her fırsatta yırtıcı bir kaplana dönüşür.

*Oynadığı oyunlara, okuduğu kitaplara, izlediği programlara dikkat edin: Bazı bilgisayar oyunları, TV programları ve kitaplar çocukların şiddete meyilli olmasına yol açabilir veya saldırganlığını körükleyebilir. Çocuğunuzu bu açıdan kontrol edin. Alternatif oyunlar ve yayınlar bulun, ona enerjisini pozitif bir şekilde aktarabileceği yollar gösterin. Örneğin spor yapmasını sağlayabilir, ilgi duyduğu ve yetenekli olduğu bir konuda gelişmesi için eğitim almasını sağlayabilir veya evde bu konuda bir şeyler yapması için araçlar, aletler temin edebilirsiniz.

*Anne – baba iyi örnek olmalı: Anne babaların çocuklarına bir şeyi yaptırmak veya yaptırmamak için kullanabilecekleri en güçlü, en etkili silah kendi tutum ve davranışlarıdır. Çocukta saldırganlık eğilimi oluşması için ille bizzat şiddet görmesi gerekmez, aile içinde tanık olduğu şeyler de onu agresifleştirebilir. Çocuğunuza asla vurmamalısınız ama bunun tek başına yeterli olmadığını da bilmelisiniz. Anne babasının çok sık ve yüksek sesle tartıştığını, birbirlerine vurduğunu veya bir şeyler fırlattığını gören çocuklar bundan ötürü sinirli ve hırçın olabilir, aynı davranışları başkalarına uygulayabilirler.

*Saldırgan davranışlara tolerans gösterilmemeli: Çocuğunuz sinirli davrandığı zaman konu uzamasın, başınız ağrımasın diye onun karşısından pes edip istediğini yaparsanız, saldırganca davranışlarını hoş görüyle karşılar veya görmezden gelirseniz ondaki şiddet eğilimini körükler, kendini bu açıdan daha serbest ve rahat hissetmesine sebep olursunuz. Bir çocuk, olumsuz bir davranışa tepki gösteriyor olsa ve aslında davasında haklı olsa bile, çözümün şiddet göstermek olmadığını anlamalıdır. Böyle durumlarda ona kızmakta haklı olduğunu ama tepkisini bu şekilde göstermesinin doğru olmadığını anlatmalısınız.

*Çocuğu dinlemek, sevgi ve ilgi göstermek işe yarar: Sinirlenen, kızan çocuğu önce sakinleştirmek ve kendini ifade etmesine izin vermek gerekir. Sinirine sinirli davranışlarla karşılık vermeyin, onu dinleyin. Bu sırada akıl vermeyin, suçlayan bir ifade kullanmayın, bırakın önce anlatıp içini boşaltsın. Konuyu çocuk sakinleştikten sonra konuşun.