Çocuklarda doğru beslenme

Okul öncesi ve ilköğretim çağındaki pek çok çocuk yemek seçer. Anne babaları zaman zaman oldukça zorlayabilen bu durumun sebebi çocuğun o yaşta yediklerinin kendisi için sağlıklı olup olmadığıyla değil, neyin tadının en çok hoşuna gittiğiyle ilgilenmesidir. Ancak çocuklarda doğru beslenme ileriki yaşlarda meydana gelebilecek pek çok sağlık probleminin önüne geçebileceğinden çok önemlidir. Çocuğu o an mutlu etmek için istediği her şeyi seçip yemesine izin vermek ise kesinlikle doğru değildir. Belli bir beslenme düzenini oturtarak mantığını kavrayan ve bu düzene sadık kalan çocuk bir süre sonra zararlı ve yararlı gıdaları öğrenecek, sizin yediklerini kontrol etmek için yanında olmadığınız zamanlarda da düzenli ve sağlıklı beslenecektir.

Gün içinde her besin grubundan gıdalar tüketmek her insan için geçerli bir zorunluluk olmakla birlikte çocuklar için çok daha kritiktir. Çocuğun başta süt ürünleri, meyve ve sebze olmak üzere et grubu da dâhil tüm besinlerden elde edeceği faydalar vardır. Bu nedenle çocukta obezite ya da mide problemi gibi bir rahatsızlık bulunmuyorsa günlük beslenme düzeninde bu besin gruplarının her birinden en az birer porsiyon tüketilmesi mecburidir.

Pek çoğumuz kahvaltı öğününü hafife alır, bir fincan kahve veya birkaç parça bisküviyle geçiştirmeye çalışırız. Oysa özellikle çocuklarda beslenme için kahvaltının önemi çok büyüktür. Çocuk öğlen yemeği saatine kadar derslerinde ve sosyal aktivitelerinde harcayacağı enerjinin tümünü kahvaltıdan elde eder. Sağlam kahvaltı etmeyen bir çocuk ise sabahtan öğlene kadar dikkatini toplamakta, okula ve arkadaşlarına odaklanmakta, hatta uyanık kalmakta bile güçlük çekecektir. Bunun için çocuğa mutlaka 2 dilim esmer ekmek, bir bardak süt ya da bir adet haşlanmış yumurta, iki parça salam ya da sosis tarzı et ürününün yanında domates, salatalık ve çeşitli taze yeşillikler içeren bir kahvaltı hazırlanmalıdır.

Çocuklar kimi zaman özellikle sebze yemeklerini tüketmemek konusunda çok inatçı davranabilirler. Bu durumun çözümü ise kesinlikle çocuğu yemeği bitirmeye zorlamak ya da masadan kalkmama cezası vermek değildir. Çocuklarda doğru beslenme düzeni kesinlikle yasak ve ceza gibi uygulamalarla oturtulamaz. Bunun yerine sebzeleri çocuğun hoşuna gidebilecek patates püresi gibi gıdalarla birlikte servis etmek, böreğin içine katmak, sebzenin porsiyonunu tüketip yalnızca az bir miktar yiyerek hem kendisini, hem de sizi rahatlatabileceğini söylemek başarılı sonuçlar doğuracak yöntemlerden birkaçıdır.