Çocuklarda araba tutması

Hareket halindeki araçlarda özellikle 2-12 yaş arasındaki bazı hassas bünyeli çocuklarda mide bulantısı ve kusma görülür. Araba tutması olarak adlandırılan bu olay beyinde oluşan algı yanılması nedeniyle olmaktadır.

Araç içerisinde kitap okuyan, oyun oynayan çocuklar araba tutmasına meyillidirler. Camdan dışarıyı izlemeyen, arka koltukta oturan küçük çocuklarda da bu risk bulunmaktadır.

Yukarıda saydığımız hallerde göz hareketsiz kalmaktadır. Görüş alanı sabittir. Göz, beyne vücudun hareket etmediği bilgisini göndermektedir. Beyinde yer alan ve vücudun dengesini sağlama görevini yerine getiren iç kulaktaki sıvıda ise taşıtın hareketi hissedilir. Gözün ve iç kulağın beyne gönderdiği farklı bilgiler mide bulantısına sebep olur.

Bir araştırmaya göre zehirlenme olayında beyin mide bulantısı şeklinde bir tepki vermektedir. Gözün ve iç kulağın beyinde yarattığı etki de beyinde zehirlenmeye eş değer bir algılama oluşturmaktadır. Sonucunda da çocukta araba tutması meydana gelmektedir.

Çocuklarda araba tutması sorunu için tavsiyeler:

Mide bulantısı yaşayan çocuğun camdan dışarıyı seyretmesi faydalı olur. Arabanın camlarının açılıp içeriye temiz hava girmesi de fayda sağlayabilir.

Çocuğun rengi değişmişse, halsiz görünüyorsa bu belirtiler mide bulantısının başlangıcı olarak değerlendirip, taşıt durdurulmalı ve çocuk dışarıya çıkartılıp yürütülmeli ve hava alması sağlanmalıdır.

Araba yolculuğu sırasında yolun rahatça görülebileceği ön koltuklar tercih edilmelidir. Çocuk koltuğu kullanmakta fayda sağlar. Koltukta oturan küçük çocuğun daha yüksekte oturması dışarıyı rahatça izlemesi açısından önemlidir.

Gemi ile yolculuk yapılıyorsa hareketin daha az hissedildiği yüksek katlar tercih edilmelidir.

Araba tutan çocuğun bir süre ufuk çizgisini izlemesini sağlayın. Peşinden daha yakına baktırın. Bu hareketleri bir süre tekrarlayın.

Bulantı problemi olan çocuğu arabaya binmeden önce aşırı yedirmeyin. Arabada bir şeyler yenmesi gerekiyorsa tuzlu kraker ve benzeri yiyecekleri tercih edin. Yanınızda poşet bulundurun. Arabanızın içinde parfüm gibi ağır kokular tercih etmeyin.

Bulantı sırasında panik yapmayın. Yukarıda verilen tavsiyeleri uygularken çocuğa sevdiği konulardan bahsederek dikkatini bulantıdan uzak tutmaya çalışın.

İlerleyen yaşlarda iç kulaktaki hassasiyetin azalması nedeniyle araba tutması ortadan kalkar.  Çocuğunuz ciddi anlamda bir problem yaşıyorsa mutlaka bir doktora başvurun.