Çocuklarda Alerji Sorunu

Bazı insanların bağışıklık sistemi bazı maddelere karşı aşırı derecede duyarlıdır. Bu duyarlılık hali alerji olarak adlandırılır. Çocuklarda alerji sorununa yol açan başlıca maddeler polenler, küf mantarları, miteler (Ev tozu akarları), küf mantarları, bazı besin maddeleri, hayvanların tüyleri ve epitelleri ile böcek zehirleridir. Alerjik bünyeli çocukların bir çocuk alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekir.

Atopik Dermatit

Daha çok süt çocukluğu döneminde ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bebeklik egzaması olarak da anılır. Karakteristik belirtileri cilt kuruluğu, vücudun çeşitli bölümlerinde görülen egzama benzeri lezyonlar ve kaşıntıdır. Özellikle bebeğin ek gıdalara geçişi sırasında yaşanan besin duyarlılıkları lezyonların şiddetlenmesine sebep olur.

Atopik dermatit sorunu olan çocuklar ilerleyen yıllarda da tıbbi takip altında olmalıdırlar. Zira bu hastalık başka alerjik hastalıkların varlığına da işaret edebilir.

Astım

Okul öncesi dönemde görülen hışıltılı nefes, öksürük, nefes darlığı gibi sorunlar ailelerde çocuklarının astım olduğu endişesini doğurur. Bu dönemde astım hastalığını düşündüren şikayetleri olan çocukların çoğunun durumu 5 yaşından sonra düzelir. Küçük bir kısmının ise gerçekten astım olduğu tespit edilir.

Çocuklarda alerji sorunu olması astım gelişimine işaret edebilecek en önemli uyarandır. Çocukluk döneminin en çok görülen kronik solunum yolu rahatsızlıkları arasında yer alan bu hastalığın tanı ve tedavisi için hastalığa yol açan alerjenin tespit edilmesi için bazı testler yapılır. Ayrıca solunum fonksiyon testleri de uygulanır ve hasta için bir uzun dönem tedavisi planı hazırlanır.

Alerjik Rinit (Saman Nezlesi)

Kendini aeroalerjen (Ev tozu akarı, küf mantarı, havadaki polenler gibi) duyarlılığı, burunda tıkanıklık, kaşıntı ve akıntı, gözlerde sulanma ve hapşırıkla gösteren önemli bir rahatsızlıktır. Şiddeti özellikle ilkbahar aylarında artabilir. Çocukların uyku düzenini, ders başarısını, hayat kalitesini olumsuz etkiler. Bu hastalığın gelişimine paralel olarak sinüzit, orta kulak iltihabı, geniz eti büyümesi ve orta kulakta sıvı birikmesi sorunları da sıklıkla görülür.

Besin Alerjisi

En çok görüldüğü dönem bebeklerin ek gıda almaya başladıkları zamanlardır. Çocukların duyarlılık gösterdikleri besinler yaşa ve toplumsal beslenme alışkanlıklarına göre değişmekle beraber besin alerjisinden sorumlu olan başlıca besinlerin yumurta, inek sütü, tahıllar, balık ve kuruyemişler olduğu tespit edilmiştir.

Ürtiker (Kurdeşen)

Enfeksiyonlara veya alerjenlerle temasa bağlı olarak gelişebilir. Cildin üst tabakalarında kabarık ve oldukça kaşıntılı deri lezyonları oluşmasına yol açar. Bazı ürtiker vakalarına deride ve iç organlarda anjioödem denilen, ağrı ve gerginlik hissi veren ödemler de eşlik eder.

Anafilaksi

Hızlı bir şekilde tedavi edilmesi gereken bir alerjik reaksiyon türüdür. Büyük bir hızla, bazen dakikalar içinde gelişir, vücudun birden fazla sistemini etkiler ve bazı hallerde hayatı tehdit edecek boyutta olabilir. En sık görüldüğü durumlar şunlardır:

*Alerji yapan besinle temastan sonra (Sadece besinin tüketilmesiyle ilgili değildir. Dokunma, koklama veya solumadan sonra da ortaya çıkabilir.)

*Böcek sokması sonrasında

*İlaç alerjisi sonrasında