Çocuklara ödev yapma alışkanlığı kazandırmanın yolları

Çocukların ev ödevlerini düzenli olarak yapmalarının çeşitli faydaları vardır. Sınıf ortamında çeşitli yollarla kuramsal olarak öğretilen şeylerin evde de uygulamaya geçirilmesi çocuğun becerilerini geliştirir. Çocuklara ev ödevi yapma alışkanlığı kazandırmak onların pratik yapmasını sağlamak demektir, bu da çocuğun becerilerinin gelişmesini sağlar. Çocuk okulda öğrendiği konuları alıştırma yaparak pekiştirirse o bilgiyi iyice sindirir. Ödev yapmak belli kriterlere uymayı gerektirdiğinden ödevlerini düzenli olarak yapan çocuklarda zamanı iyi kullanma, sorumluluklarını yerine getirme gibi olumlu özellikler de oluşur.

Çocuklara ödev yapma alışkanlığı kazandırmak için öncelikle uygun bir ortam hazırlamak gerekir; çocuğun çalışacağı odada TV gibi dikkat dağıtacak eşya ve cihazlar bulunmamalı, oda sıcaklığı 23 derece olmalıdır. Ortamın daha sıcak veya soğuk olması çocuğun öğrenme ve algılama kapasitesini olumsuz etkiler.

Çocuğunuza ödevlerini yapmasının neden önemli olduğunu onun anlayabileceği bir dille açıklamalısınız. Ödev yapma bilinci edinmeyen çocuklar ödeve gereksiz bir angarya, bir görev gözüyle bakar; ödevlerini özenmeden ve aceleyle yapıp bu ‘Yükten’ kurtulmaya çalışırlar.

Ödevin tamamını yapmak çocuğa ağır geliyorsa o ödevi bölün. Örneğin 40 tane problem çözmesi gerekiyorsa ‘Önce 10 tanesini çöz de beraber bir bakalım’ deyip çocuğu yalnız bırakın. 10 soruyu çözüp getirdiğinde ona iltifat edin ve bir 10 tane daha çözmesini isteyin.

Birçok aile çocuklara ev ödevi yapma alışkanlığı kazandırmak konusunda zorlanır; çünkü çocuğun ödevlerini sürekli eleştirirler. Bu çocuğu ödev yapmaktan soğutur. Çocuğunuzu yüreklendirmeli ve motive etmelisiniz, hatalarını nazikçe göstermeli ve aynı hatayı bir daha yapmayacağı konusundan ona güvendiğinizi söylemelisiniz.

Çocuğun bir rutini olmalı; yemek yiyeceği, TV seyredeceği, oyun oynayacağı, ödev yapacağı saatler belirli olmalıdır. Çocuğunuz okuldan geldiğinde hemen ödev konusuna girmeyin; bırakın önce biraz dinlenip rahatlasın, karnını doyursun, gönlünce bir şeyler yapsın.

Çocuğun bütün ödevlerini yapmak da yanlıştır ona bu konuda hiç yardımcı olmamak da. Ödevlerin tamamı veya büyük bir kısmı, anne – babası veya bir aile büyüğü tarafından yapılırsa çocuk rahatlığa ve tembelliğe alışır. Bu konuda hiç yardım görmezse de güçlükler karşısında desteksiz kalabileceği hissine kapılır. Çocuğunuza bilgiye nasıl ulaşacağını, ne şekilde çalışması gerektiğini öğretmeli; onu yönlendirmelisiniz. Ayrıca ödevlerini kontrol edin, varsa hatalarını ve eksiklerini gösterin. Ödev yaptığı sırada devamlı yanında durmanızı istiyorsa ona bunu bağımsız olarak yapmasının daha iyi olacağını ve kendi başına gayet güzel halledebileceğine inandığınızı söyleyin. İhtiyaç duyduğu zaman sizi çağırabileceğini belirtin. Yanında durursanız da ölçüyü kaçırmadan, sadece gerektiği zaman müdahale edin.

Çocuktan ‘Ödevimi yapsam ne fark eder ki, öğretmenim bakmıyor bile’ şeklinde bir yakınma duyarsanız öğretmenlerle iletişim kurup bu konuyu konuşun. Özenerek hazırladığı ödevin beklediği ilgiyi görmemesi çocuğun şevkini kırabilir.

Bazı çocuklara ev ödevi yapma alışkanlığı kazandırmak daha zordur. Elinizden geleni yapıyor ama yine de bu konuda başarılı olamıyorsanız öğretmenle işbirliğine gidin veya okulun rehberlik hizmetleri gibi birimleriyle iletişime geçin.