Çocuk oto güvenlik koltuğu

Araç içinde çocukların güvenli yolculuk etmeleri için kullanılan çocuk oto güvenlik koltuğu yapısı nasıl olmalıdır? Koltuk alırken ve kullanırken nelere dikkat edilmeli? Daha güvenli bir yolculuk için neler yapılmalı? Sıraladığımız bu sorulardan biri kafanızı kurcalıyorsa aşağıda saydığımız maddelere bir göz atın, önem arz eden ancak belki de şu ana kadar aklınıza hiç gelmeyen bir bilgi çocuğunuzun araç içinde güvenliği için çok gerekli olabilir.

Çocuk oto güvenlik koltuğu üretiminde kullanılan malzemeler;

Çocuk oto güvenlik koltukları hammadde olarak polipropilen denilen sert plastikten yapılırlar. Bu madde darbelere karşı kolayca çatlamayan ve kırılmayan özelliklere sahiptir. Kemerlerde ve döşemede ise vinil ve dokuma kullanılmaktadır. Yıkanabilir özellikte olurlar. Üretim sırasında bu kumaşlar yanıcılık testlerinden geçirilirler. Bu tip ürünleri temizlerken yıkama için su ve sabun kullanılmalıdır. Diğer temizlik malzemeleri kumaşı kolay tutuşturma özelliğine sahip olduğundan sakıncalıdır. Koltuk yanmaya dirençli köpüklerle alt tarafından desteklenmektedir.

Çocuk oto güvenlik koltuğu alırken ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler;

Hastanede doğan bebekler hayatlarının ilk saatlerinden itibaren trafikle tanışırlar. Doğumdan önce çocuk oto koltuğu hazır edilmeli, ana kucağı tarzı denilen koltuk ile hastane çıkışı gerçekleştirilmelidir.

Bebeğiniz 9 kilo ve 1 yaşına kadar aracın arka koltuğuna ters şekilde (bebeğin yüzü arka cama bakacak şekilde) yerleştirilmiş koltukta yolculuk etmelidir. Koltuk 45 derece eğimli olmalıdır.

Çocuk oto koltukları ön koltuğa da bağlanabilecek şekilde dizayn edilmiştir. Ön koltuğun dezavantajı hava yastıklarının açılması halinde çocuk koltuğuna zarar verebilmesidir. Güvenli olması açısından hava yastıkları koltuk önde olduğu süre içinde kapatılmalıdır.

Koltuktaki 5 nokta kemer sistemi, bebeğin omuzlarından, belinden geçen kemerler nedeniyle en iyi korumanın sağlandığı bir koltuk sistemidir.

İkinci el bir koltuk kullanmayı düşünüyorsanız 6 yaşından küçük bir koltuk alın. Çünkü eskiyen koltuğun içindeki köpüğün koruyucu özelliğini kaybetme riski mevcuttur. Alacağınız koltuğun darbe almamış olduğundan emin olun. Zira darbe alan koltuğun malzemesi darbe emme özelliğini yitirebilir ve ikinci bir darbe aldığında güvenliği sağlayamaz.

Koltuk alırken arabanızdaki sistemle uyumlu mu diye araştırın, test edilmiş mi kontrol edin ve UNECE R44/04 ve R44/03 standartlarına uygun üretildiğinden emin olun.

Çocuğunuzu arabaya bindirmeden önce koltuğun yerleşme şeklini kontrol edin.

Koltuk çocuğun kilosuna ve boyuna uygun ebatlarda olmalı, baş koltuk seviyesinin altında kalmalıdır. Omuz askıları omuz seviyesinden çok yukarda olmamalıdır. Koltuğun konforlu oluşu şikâyetçi olunmadığı için sürüş sırasında sürücünün de rahat olmanı sağlar.

Koltuğun kitapçığında montaj işlemi tüm detaylarıyla gösterilir. Doğru montajın nasıl yapıldığını öğrendiğinizden emin olun. Sonrasında koltuğu aracınıza yerleştirin.

Çocuk oto güvenlik koltuğu aracın emniyet kemerine bağlanır. İkinci bir yol ise ISOFIX sistemiyle bağlamaktır. Her iki sistem de güvenlidir.  ISOFİX sisteminde araç koltuklarının sırt ve oturma bölümlerinin birleştiği yerde metal halkalar bulunur. Bu halkalar sayesinde hatalı bağlama riski azalır. Ayrıca ISOFİX sisteminde yan darbe olduğunda koltuk daha az hareket eder.