Çocuğunuzun Ev Ödevlerine Nasıl Yardım Etmelisiniz?

Çocuklar ebeveynlerini örnek almaya ve onlardan gördükleri davranışları zihinlerinde olumlamaya son derece meyillidirler. Çocuğunuzun ödevlerine ilgi göstermeniz onda “yaptığı şeyin son derece önemli olduğu” algısını uyandıracağından okul başarısı ve sorumluluk bilincinin erken yaşta gelişimi açısından çok çok etkilidir. Ancak ödevlere yardım etmek denildiğinde aklınıza çalışma masasının başına geçip çocuğunuzla birlikte saatlerce soru ya da problem çözmek gelmemelidir. Kimi zor ödevlerde ya da projelerde bu şekilde birlikte çalışmanızda sakınca yoktur, ancak anne babaların asıl görevi çocuklarının ödevlerini yapmak değil onlara destek olarak, yol göstererek, aşırı yorulduklarında biraz mola verip devam etmeleri için onları teşvik ederek ödevler konusunda yarı aktif/yarı pasif bir pozisyon üstlenmektir. Bu şekilde çocuğunuz henüz erken yaşta hem zorlandığı durumlarda sizden destek alabileceğini ve onun okul yaşamıyla yakından ilgilendiğinizi, hem de ödevlerini ve diğer sorumluluklarını yerine getirmesi gereken asıl kişinin kendisi olduğunu doğal yoldan öğrenecektir. İşte ebeveyn olarak okul ödevlerine yardımcı olmak için izleyebileceğiniz birkaç etkili yöntem;

  1. Çocuğunuzun öğretmenleriyle tanışın ve beklentilerini öğrenin. Okula yaptığınız ziyaretlerde ya da veli toplantılarında çocuğunuzun derslerine giren/girecek olan tüm öğretmenlerle tanışın ve ödev politikalarını (haftada ne kadar ödev verirler, verdikleri ödevleri yazılı biçimde mi, sözlü biçimde mi isterler, ebeveynlerin ödeve ne ölçüde dahil olmasını savunurlar…) öğrenin. Bu şekilde çocuğunuza hangi dersin ödevine ne şekilde yaklaşması gerektiği konusunda yol gösterebilirsiniz.
  2. Yalnızca ev ödevlerine ayrılmış, çalışmaya elverişli bir ortam oluşturun. Çocuğunuz tüm çalışma materyallerinin hazır bulunduğu, gürültüden uzak, temiz ve düzenli bir ortamda ödevlerini daha kolay ve başarılı biçimde tamamlayacaktır. Bu noktada özellikle çalışma masasının yatağa fazla yakın olmaması, üzerinde bir-iki taneden fazla oyuncak ya da dekoratif obje bulunmaması ve çalışma masasının bilgisayarda ya da telefonda oyun oynamak için kullanılmaması çok önemlidir. Çalışma ortamı dağıldığında onu çocuğunuzla birlikte toplayarak ve eksik çalışma materyalleri için birlikte alışverişe çıkarak onun bu ortamı daha da benimsemesine yardımcı olabilirsiniz.
  3. Düzenli bir çalışma zamanı belirleyin. Her çocuğun verimli ve istekli çalıştığı zaman dilimi diğerlerinden farklıdır. Kimi çocuklar okuldan eve gelip bir şeyler atıştırdıktan sonra ödevlerini halledip akşam saatlerini eğlenme ve dinlenmeye ayırmak isterken kimileri ödevlerini akşam yemeğinden sonraya bırakmak isteyebilirler. Unutmayın ki bu konuda her çocuk için doğru ve geçerli bir zaman söz konusu değildir. Çocuğunuz için en verimli zaman aralığını tespit edin ve bu konuda mutlaka onun da söz sahibi olmasını sağlayın. Çalışma saatlerinin belirlenmesine katkı sağladığında onlara uyma isteği de artacaktır.
  4. Çocuğunuzun ödev planları hazırlamasına yardım edin. Birkaç gün içinde teslim edilmesi ya da hafta sonunda bitirilmesi gereken pek çok ödev mevcutsa çocuğunuza ödevlerde yardımcı olmak için kısa süreli planlar yapmasına yardım edebilirsiniz. Hazırladığınız planların içinde yeme-içme ve uyumanın dışında eğlence için ayrılmış vakitler de -kısa da olsa- mutlaka bulunmalıdır. Bunun yanı sıra ödev yapmak için ayrılan her bir saatin sonuna mutlaka 15 dakikalık bir mola da eklenmelidir.
  5. Dikkat dağıtacak faktörleri en aza indirin. Ödevlerin gereken sürede, doğru biçimde tamamlanabilmesi için çalışma ortamında televizyon, bilgisayar, cep telefonu gibi dikkat dağıtabilecek eşyaların bulunmaması gerekir. Eğer çocuğunuz ödevi için arkadaşlarıyla yardımlaşması gerektiğinde ısrar ediyorsa telefonunu yanına almasına izin verebilirsiniz, ancak çok sık olmamak kaydıyla yanına gidip telefonu oyun oynamak ya da mesajlaşmak için kullanmadığını kontrol etmeniz gerekebilir.
  6. Çocuğunuzun ödevlerini asla siz yapmayın. Çocuklar kendi bakış açılarıyla düşünmezler ve kendi hatalarını yapmazlarsa asla yeni şeyler öğrenemezler. Okul ödevlerine yardımcı olmak istiyorsanız çocuğunuza önerilerde bulunabilir, yol gösterebilir, kafası karıştığında durumu onunla birlikte toparlamaya çalışabilirsiniz ama asla ve asla, düşük not alması söz konusu olsa dahi ödevlerini onun yerine yapmamalısınız.