Çocuğum Çok Düzensiz, Ne Yapmalıyım?

Birçok ana – babanın dilinden düşmeyen bir cümledir “Çocuğum çok düzensiz” cümlesi. Bu sadece evde bazı yerlerin dağınık görünmesi, gözü rahatsız etmesi meselesi de değildir; düzensiz çocuklar okul hayatında düzenli olanlara göre daha başarılı olurlar. Davranışlarına yerleşen disiplin ödevlerini düzenli bir şekilde yapmalarını sağlar. Çocuğa düzenli olmayı öğretmek anne babaya, çocuğun yakın çevresindeki kişilere, bakıcısına düşer. Etraftaki yetişkinler gerek talepleri, gerek örnek davranışlarıyla çocuğa bu konuda yardımcı olabilirler. Düzenli olma alışkanlığı ne kadar erken yaşta başlarsa o kadar güzel edinilir ve hayatın ilerleyen yıllarında da kişinin işine yarar.

Çocuğun belli bir günlük rutini olmalı. Günlük yaşamında düzen olmayan çocuk düzenli olma alışkanlığı edinemez.

Evinizin her köşesinden bir oyuncak çıkmasını, evdeki nesneleri ummadığınız yerlerde bulmayı istemiyorsanız çocuğunuza bazı kuralları öğretmeniz gerekiyor. Öncelikle çocuğun pek kullanmadığı, artık sıkıldığı oyuncakları odasından çıkarıp başka bir yere yerleştirin veya başka çocuklara verin. Çocuğunuzun artık yüzüne bakmadığı oyuncaklar yeterince oyuncağı olmayan bir çocuğu çok mutlu edebilir. Ya da sizinkinden daha küçük bir çocuğu olan bir ailenin oyuncak masrafını azaltmış olursunuz. Bunu çocuğunuzla anlaşarak, onun bunları elden çıkarmaya hazır olduğundan emin olarak yapmalısınız tabii. Oyuncakların hepsini ortada bırakmayıp dönüşümlü olarak kullandırmak bıkılmış olanlarının tekrar cazip görünmesini de sağlar.

Şeffaf ve yatay bir oyuncak kutusu kullanın. Böylece çocuğun bir oyuncağa ulaşmak için kutunun tamamını boşaltması gerekmez.

5 yaşına gelmiş bir çocuğun kendine ait bir odası olmalı veya en azından evin içinde bir bölge ona tahsis edilmelidir. Bu odanın veya bölümün sorumluluğunu çocuğa verin. Bir çocuk odası hazırlamanız mümkünse oyuncakları, kitapları, boyaları yerleştirecek yeterince raf ve çekmece olmasına özen gösterin. Odanın düzenini arada bir çocuğunuzla beraber gözden geçirin. Odasını derli toplu gördüğünüz zaman sevindiğinizi belli edin, sizin daha az yorulmanızı sağladığı için ne kadar iyi ve düşünceli bir çocuk olduğunu söyleyin. Odasına girip de bu şekilde gören birinin çok beğeneceğini ifade edin. Böyle şeyler çocuğu teşvik eder.

Çocuklar dağınık bir ortamı sorun olarak görmezler. Güzel görünen, temiz ve düzenli bir ortamı tercih etmeleri için sabırla eğitim vermek gerekir. Az sayıda kelime kullanarak çocuğunuza kendisinden bu konuda neler beklediğinizi ifade edin. Düzenli olmanın faydaları hakkında basit öyküler anlatın. Kendiniz mutlaka düzenli olun, düzensiz ebeveynlerin çocuklarını bunun gerekliliğine ikna etmeleri neredeyse imkansızdır. Çocuklar sözlerden çok davranışları dikkate alırlar.

Çocuklar çabucak büyümeye hevesidirler. Bu yüzden, düzenli olma alışkanlığının büyümenin bir parçası olduğunu anlatmak faydalı olur.

Çocuğum çok düzensiz diye şikayet edip duran anne babalar arasında yer almak istemiyorsanız çocuğunuzun her işini kendiniz yapmayın. Mutlaka ona da bazı sorumluluklar yükleyin. Çocuğun yaptığı işi beğenmeyip yeniden yapmak yanlış bir tutumdur. Bunun yerine uygun bir zamanda yaptığı işin daha iyi bir şekilde de yapılabileceğini gösterin.

Ev işlerinde yardım isteyin, yardım ettiği için teşekkür ve iltifat edin.

Planlama ve düzenleme yapamayan dağınık çocuk günü verimli geçiremez, aradığını bulamaz, potansiyelini tam olarak kullanamaz. Okul hayatında düzenli ödev yapma alışkanlığı edinmekte de güçlük çeker ve bu okul başarısını olumsuz etkiler. İş hayatında zamanı iyi kullanmayı bilmemenin sıkıntısını çeker. Düzenli bir çocuk ise sorumluluk almaktan kaçmayan, kendinde bağımsız iş yapma gücünü gören, zamanı gerektiği gibi planlayabilen bir birey olur. Not ve defter tutma, ödev yapma, ders çalışma gibi okulla ilgili konularda da daha başarılıdır.