6 Aylık Bebek Gelişimi

Altıncı ayını sürmekte olan bir bebek ilk dişini çıkarabilir, çıkarmadıysa da buna az bir zaman kalmıştır. Dişi daha önce çıktıysa diş fırçası ve macun kullanılmamalı, nemli, yumuşak bir bezle silinerek temizlenmelidir. Bu dönemde bebek çevresinde olup bitenlere karşı daha etkilidir. 6 aylık bebek sırt üstü yatırıldığı zaman kendi kendine dönebilir ve uzağında duran bir oyuncağı almak için sürünmeye uğraşır. Bu bir emekleme denemesidir.  Destekli olmak şartıyla tek başına oturabilir. Bu şekilde otururken çevresini meraklı bakışlarla gözden geçirir. Hafifçe zıplatılmaktan, kucakta dans ettirilmekten büyük keyif alır.

6 aylık bebekler çevrelerindeki nesneleri uzun uzun inceleyerek tanımaya çalışırlar. Zihinsel olarak da, fiziksel olarak da son derecede aktiftirler. Kasları geliştiği için hareketleri de çeşitlenir. Bu dönemde bebek yüzükoyun yatar durumdayken vücudunu kaldırabilir ve kollarından güç alarak bir süre tutabilir. Başını ve gövdesini istediği tarafa döndürebilir. Başını desteksiz olarak dik tutabilir. Yattığı yerden kalkmayı veya kucağa alınmayı istediği zaman kollarını yakınındaki kişiye doğru uzatabilir. El becerileri de gelişmiştir. Elleriyle ayaklarını tutabilir. Sallanan nesneleri yakalamaya çalışır. Biberon kullanıyorsa biberonu dengeli bir şekilde kavrayarak kendi kendine beslenebilir.

6 aylık bebek 2 heceli sesler çıkarmaya başlayabilir. Herhangi bir ses duyduğu zaman sesin geldiği tarafa döner. Çevresinde olan bitenleri anlama çabası içinde olduğundan sürekli olarak seslere kulak verir. Kendisine bir şeyler söyleyen kişiyi ilgiyle takip eder.  Kendisiyle konuşan, ilgilenen, oynayan kişiyle göz teması kurar. Ebeveynlerine ve sıklıkla gördüğü kişilere şirinlikler yapar, gülücüklerle ilgilerini çekmeye çalışır. Yabancı kişilere dik dik baktığı veya ağlayarak tepki verdiği gözlenebilir.

Altıncı ayda bebeğin hafızası ve anıları oluşmaya başlar. Gördüğü objelere, daha önce onlardan hoşlanıp hoşlanmadığına bağlı olarak farklı tepkiler verebilir.  Görme duyusu yetişkinlerle aynı düzeydedir. Oyun oynamayı çok sever ve bazı oyuncaklara daha fazla ilgi gösterebilir. Ebeveynleri de oyununa katılırsa keyfi iyice artar. Bunu gülerek, kahkahalar atarak belli eder.

Temel besin kaynağı olarak anne sütüne devam edilmesi gerekmekle beraber bu dönemde doktorunuzla da görüşerek bebeğinize ek gıda vermeye başlayabilirsiniz.  Ancak öncelikle bebeğin buna hazır olduğundan emin olmalısınız. Ek besinleri de küçük parçalar halinde ve tek tek sunmalı ve yeni bir besine geçmeden önce biraz ara vermelisiniz. Böylece çocuğunuzun verdiğiniz gıda maddesine alerjisi olup olmadığını gözlemleyebilirsiniz.

6 Aylık Bebeklerin Boyu ve Ağırlığı

Kız Bebek

Boy: 59 – 72 cm

Ağırlık: 5,4 – 9,25 kg

Erkek Bebek

Boy: 60 – 73 cm

Ağırlık: 5,5 – 9,6 kg

Bunlar Da İlginizi Çekebilir

1 aylık bebek gelişimi

2 aylık bebek gelişimi

3 aylık bebek gelişimi

4 aylık bebek gelişimi

5 aylık bebek gelişimi