Çocuklarınıza Sevginizi Göstermenin 40 Yolu

Sevginin çocuk gelişimi için ne kadar önemli bir kavram olduğunu biliyor musunuz? Sevildiğini hissetmek, sevgiyle büyütülmek 6 yaş ve altındaki çocukların kişiliğini olumlu yönde ve çok fazla etkiliyor. Çocuklarınızın ruhsal ve fiziksel açıdan sağlıklı olmasını, topluma uyum sağlayabilmesini, derslerinde başarılı olmasını istiyorsanız onları ne kadar sevdiğinizi tutum ve davranışlarınızla mutlaka belli etmelisiniz. İşte çocuklarınıza sevginizi göstermek için yapabileceğiniz bazı şeyler:

1.Göz teması kurun. Çocukla iletişim sırasında göz teması kurmak, onu dinlediğinizin işaretidir.

2.Çocuğunuza sarılın, saçlarını okşayın, onu öpün. Bu, çocuğa sıcaklık ve güven verir ve aranızdaki bağın güçlenmesine yardım eder.

3.Gün içinde çocuklarınızla oynamaya zaman ayırın. Böylece onların hayal dünyasını ve becerilerini gözlemlemiş olursunuz. Ayrıca aranızdaki yakınlık da pekişir.

4.Çocuğa kitap okumayı sevdirmek için yapılması gereken şeylerden biri de onunla birlikte kitap okumaktır. Bu etkinlik çocuğun kelime hazinesinin genişlemesini de sağlar. Beraber kitap okumak çocukla ebeveynleri arasındaki bağı güçlendirir.

5.Ebeveynler arasında olumsuz şeyler yaşanabilir. Fakat anne ve babalar çocuklarına birbirleri hakkında olumsuz şeyler söylemekten ve onların taraf tutmasını istemekten kaçınmalıdırlar.

6.Öğrendiği, keşfettiği veya yaptığı bir şey hakkında konuşmak isteyen çocuğunuzu dinleyin. Onu başınızdan savmaya çalışırsanız kendini değersiz hissedebilir.

7.Bazı günlerde özellikle onun sevdiği yemekleri yapın ve bunu belirtin.

8.Çocuklarınıza evin içinde, yaşlarına uygun sorumluluklar verin. Beraber temizlik veya yemek yapın. Yemek yaparken sağlıklı beslenme konusunda sohbet edin. Gerektiği kadar iyi yapamadığı şeyler için eleştirmek yerine doğrusunu gösterin veya biraz daha büyüyünce daha iyisini yapabileceğini söyleyin. Bu gibi etkinlikler çocukla ebeveyn arasındaki bağları güçlendirir. Ayrıca bu sayede çocukların el becerileri gelişir ve sorumluluk duyguları artar.

9.Çocuklarınıza sevgi göstermek için yapabileceğiniz şeylerden biri de onlarla beraber çocuklaşmaktır. Onların hareketlerine, oyunlarına, danslarına eşlik edin, birlikte eğlenin.

10.Çocuğunuzun üzüntülerini, sorunlarını ciddiye alın. Bunlar size bazen çok basit gelebilir ama onun için önemlidir. Dikkatle dinleyerek, yol göstererek onu önemsediğinizi gösterin.

11.Bir şey sorduğu zaman net ve tutarlı bir cevapla merakını giderin.

12.Onu bütünüyle, koşulsuz olarak sevdiğinizi hissettirin. Bir şarta bağlı olmadan ve her yönüyle sevildiğini bilmek çocuğa güven ve keyif verir. Çocuğunuzun yaptığı ve söylediği her şeyden, kişiliğinin her yönünden hoşlanmayabilirsiniz, bazen ona kızabilir, onu eleştirebilirsiniz. Ama kendisini her durumda sevdiğinizi düşünmeli.

13.Her insan belli bir konuda yeteneklidir. İlgili ve yetenekli olduğu alan için çocuğunuzu teşvik edin, o alanda eğitim görmesini veya hobi olarak ilgilenmesini destekleyin.

14.Çocuğunuza, sizin hayatınıza neler kattığını, varlığıyla sizi nasıl mutlu ettiğini ifade edin.

15.Övgülerinizi esirgemeyin. Bir şey öğrendiği, iyi, güzel bir şeyler yaptığı zamanlarda onu takdir edin. Bunu bazen başkalarının yanında da yapmaya özen gösterin.

16.Çocuğunuz sizden bir şey istediğinde ezbere “Hayır” demeyin. Böyle yaparsanız kendisini dinlemediğinizi düşünür. Neyi, neden istediğini anlayın ve olumsuz cevap verecekseniz bunun sebebini açıklayın.

17.Sevginizi sıklıkla dile getirin.

18.Evcil hayvan beslemek istiyorsa itiraz etmeyin, evinizde fazla sorun olmadan hangi hayvana bakabileceğinizi düşünün.

19.Bir şeyi denemek için çekingen veya güvensiz davrandığı zaman çocuğunuzu teşvik edin. Denediği şeyi başaramazsa gösterdiği çabayı takdir edin.

20.Çocuğunuza karşı bir hata yaptığınız zaman bunu kabul edin ve ondan özür dileyin.

21.Özellikle ergenlik döneminde ve sonrasında, çocukların arkadaşları hakkında olumsuz konuşmaktan ve onları yargılamaktan kaçınmak gerekir. Çocuğunuz bu durumda büyük ihtimalle arkadaşından değil, sizden uzaklaşacaktır. Bir sorun varsa başka yollarla çözmeye çalışın.

22.Çocuğunuzun olumlu davranışlarını takdir ederek bunları sürdürmesini ve pekiştirmesini sağlayın. Size yardım ettiği zaman ona teşekkür edin.

23.Çocuğunuz okuldan eve geldiğinde cep telefonundan, bilgisayardan uzak durun ve onunla ilgilenin.

24.Yatağına, masasına, beslenme çantasına esprili, sevgi dolu notlar koyun.

25.Ona yaşına göre yüzmek, kitapları düzenlemek, basit tamir işleri gibi şeyler öğretin. Kendisine bir şeyler öğretmeye istekli olduğunuzu gösterin.

26.Aileyle ilgili bir karar alınacağı zaman çocuğunuzun da fikrini sorun. Onun fikirlerine ve kararlarına saygı gösterin. İtirazlarınızı uygun bir şekilde dile getirin.

27.Sizin için çizdiği resimlerin, yazdığı notların bir kısmını olsun saklayın. Böylece onlara değer verdiğinizi göstermiş olursunuz. Bunlar çocuğunuz için de güzel birer hatıra olabilir.

28.Küçük hatalarına, sakarlıklarına büyük tepkiler vermeyin. Böyle durumlarda vurmaktan, incitici sözler söylemekten kaçının.

29.Çocuğunuzu başkalarının yanında azarlamayın.

30.Spor, dans, satranç vb. etkinliklere katılıyorsa, turnuva, gösteri gibi durumlarda yanında olun ve onu destekleyin.

31.Çocuğunuzun canı sıkkınsa onu dikkatle dinleyin. Müdahale etmeniz gereken bir durum varsa sorunu uygun bir şekilde halletmenin yollarını arayın.

32.Ailenin bir arada olduğu akşam saatlerinde sohbet ortamı yaratın, birlikte yapılacak şeyler icat edin.

33.Çocuğunuza verdiğiniz sözleri tutmaya dikkat edin.

34.Beraberce sosyal etkinliklere katılın. Sergiye, müzeye, sinemaya, konsere, pikniğe gidin.

35.Çocuklarınızla hayalleri ve hedefleri hakkında konuşun, onlara cesaret verin, yol gösterin.

36.Haberi olmadan odasına girmekten, eşyalarını karıştırmaktan kaçının. Mahremiyetine saygı gösterin.

37.Ders notlarının düşük veya yüksek olmasının ona olan sevginizi etkilediğini düşünmesine izin vermeyin.

38.Çocuk eğitiminde disiplin gereklidir. Fakat bu konuda ölçülü olmalı ve şiddete başvurmaktan kaçınmalısınız.

39.Yapabileceği şeyleri yapmasına izin verin. Her işini siz yaparsanız becerileri ve özgüveni gelişmez.

40.Sürekli emreden, talimat veren bir ebeveyn olmayın. Çocuğunuza sevgiyle rehberlik edin.

Çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmanın yolları için tıklayın

Çocukla kaliteli zaman geçirmenin yolları için tıklayın