8 Aylık Bebek Gelişimi

8 aylık bebekler çevrelerine karşı oldukça meraklı ve ilgilidirler. Bu dönem, reflekslerin daha bilinçli ve amaca dönük hareketlere dönüşmeye başladığı bir dönemdir. İletişim yeteneği önemli ölçüde gelişme gösteren 8 aylık bebek, istek ve ihtiyaçlarını ağlamanın dışında işaretlerle veya bazı seslerle de göstermeye başlar. Yabancılara karşı daha temkinlidir, tanımadığı birinin yanında huzursuz olabilir. Bu tavrı normaldir, bir olgunlaşma belirtisidir. Bu durumda bebeği yabancılardan uzak tutmak da, iletişim kurması için zorlamak da tavsiye edilmez. Yeni biriyle karşılaştığı zaman yanında olmak ve alışmasını beklemek daha doğru olur.

Sekizinci ayını sürmekte olan bir bebek sesli ve sessiz harfleri bir arada kullanmaya başlar. Bu dönemde baba, dada, anne gibi kelimeler söyleyebilir. Evet – hayır sözcüklerinin ve kendi adının hangi amaçla söylendiğini, bir uyarıya mı yoksa onaylaya mı işaret ettiğini fark edebilir. Bay bay, hoşça kal gibi şeyler söyleyerek vedalaşan birinin arkasından el sallayabilir. Bebeği dinlemek ve sürekli olarak onunla diyalog kurmak dil gelişimini hızlandırmak açısından önemlidir.

Hayatının sekizinci ayında bebeğin çıkardığı sesler daha net, mimikleri daha anlamlıdır. Duyduğu belirgin sesleri ve mimikleri taklit eder. Bir ses duyduğu zaman o tarafa yönelir.

8 aylık bebek basit, kolay kavranan oyunları öğrenmek ve oynamak ister. El – göz koordinasyonu belirgin derecede gelişir. Daha önceleri düşürdüğü veya ortadan kaybolan nesnelerle ilgilenmezken, bu dönemde peşlerine düşer. Elindeki oyuncağı vermemek için direnmek, uzağındaki bir oyuncağa ulaşmak için çabalamak gibi davranışlar sergileyebilir. Elindeki bir nesneyi diğer eline geçirebilir, sallar, yere vurur, ses çıkarıp çıkarmadığını anlamaya çalışır, ağzına götürür. Bir nesnenin kendi görüş açısından çıkmasının veya uzakta olmasının yok olduğuna işaret etmediğini fark eder. (Nesne sürekliliği)

Bebeklerde uyku düzeni bu dönemde oturmaya başlar. Bebeğin gündüz uykuları birkaç tane 1 – 2 saatlik uyku şeklindedir ve çoğunlukla gece uyuyup sabah uyanır. Otururken kendini iterek ayakta durma pozisyonuna geçebilir. Birinden veya bir yerden destek alarak ayakta kalabilir. Koltuk altlarından desteklenerek ayakta tutulduğunda adım atmayı deneyebilir. Emekleyen bebekler bu dönemde daha kolay, daha rahat emeklerler. Yürüme çabaları da başlayacağından, bebeğin erişebileceği yerlerde güvenlik önlemleri alınması tavsiye edilir.

8 aylık bebeğin beslenmesi yüzde 50 anne sütü veya formül mama, yüzde 50 diğer besinler şeklinde olmalıdır. Bebek bu dönemde tuz içermeyen ve alerji yapmayan birçok sağlıklı gıda maddesini tüketebilir. Ağız ve çene gelişimi için beslenme rutinine daha önce verilen püre kıvamındaki, pürüzsüz, sıvı besinlerin yanına biraz daha koyu kıvamlı olanların da eklenmesi tavsiye edilir. Bu ay bebeğe parmak gıdalar, yani elleriyle tutarak kendi başına yiyebileceği gıdalar sunmak için uygun bir aydır.  Ancak, bebek böyle gıdalar elindeyken yalnız bırakılmamalı, yanında yediği şeyin boğazına kaçması halinde hemen müdahale edecek biri bulunmalıdır. İlk dişler sadece ısırmak içindir, çiğneme işlevini mükemmel bir şekilde yapamazlar. Bu yüzden tetikte olmak gerekir.

 8 Aylık Bebeklerin Boyu ve Ağırlığı

Kız Bebek

Boy: 62 – 75 cm

Ağırlık: 6,15 – 10,35 kg

Erkek Bebek

Boy: 63 – 77 cm

Ağırlık: 6,3 – 10,9 kg

Bunlar Da İlginizi Çekebilir

1 aylık bebek gelişimi

2 aylık bebek gelişimi

3 aylık bebek gelişimi

4 aylık bebek gelişimi

5 aylık bebek gelişimi

6 aylık bebek gelişimi

7 aylık bebek gelişimi