Okul Öncesi Eğitim Kurumu Seçerken Dikkat Edilecek Noktalar

Okul öncesi dönemdeki çocuğunuz için kreş ve anaokulu seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz? Arayışa başlamadan önce bu tip kurumlarda bulunması gereken temel özellikleri öğrenirseniz doğru bir seçim yapma şansınız daha yüksek olur. Çocuğunuzu göndereceğiniz kurumun onun gelişimi üzerinde ciddi etkileri olacağından bu konu gerçekten önemlidir. İşte okul öncesi eğitim kurumu seçerken dikkat etmeniz gereken noktalar:

*Birçok ebeveyn kurumun eve yakın olmasına, fiyatının uygunluğuna odaklanır ve çocuğa sağlayacağı faydaları ikinci plana atarlar. Elbette ki diğer konuları da göz ardı etmemelisiniz ama okulun çocuğunuza ne gibi katkıları olacağını da araştırmalısınız. Yanlış bir seçim çocuğun okul hayatına ve eğitime karşı olumsuz duygular beslemesine yol açabilir.

*İlk ziyaretinizi sabah saatlerinde ve çocuğunuzu yanınıza almadan yapın. Çocuğunuzu kuruma kesin bir karar verdikten sonra götürün.

*Adres, yaş grupları, mesai saatleri, servis ve ruhsatlar hakkında bilgi toplayın. Kurumun Milli Eğitim Bakanlığı’ndan alınmış işletme ruhsatı olmasına özellikle dikkat edin. Bu ruhsatı almak Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsat almaktan daha zordur.

*Okul çevresindeki trafik akışı hakkında bilgi edinin.

*Çocuğunuzun serviste geçireceği süre yarım saati geçmemeli. 0 – 2 yaş arasındaki çocuğunuz için servis kullanmayın.

*Okul kurucusu ve / veya yöneticisi hakkında bilgi toplayın. Nerede eğitim görmüş, bu alandaki tecrübesi nedir, zamanının ne kadarını kurumda geçiriyor; bunları öğrenin.

*Okulun genel görünümüne, temiz, sağlam ve bakımlı olup olmadığına, bahçesinde güvenlik şartlarının sağlanıp sağlanmadığına dikkat edin.

*Mutfağın ve tuvaletlerin yeterli ve temiz olup olmadığını, hijyen kurallarına uygunluğunu sorgulayın.

*Kurumdaki eğitim materyalleri ve oyuncaklar çocukları oyalayacak tarzda şeyler mi yoksa becerilerini ve zekasını geliştirecek özellikteler mi; bu önemli bir konudur.

*Okul öncesi eğitim kurumu seçerken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de tam zamanlı olarak çalışan bir psikolog veya psikolojik danışman bulunup bulunmadığıdır.

*Araştırmalara göre öğretmen / çocuk oranı ve grubun büyüklüğü çocuk gelişimi açısından önemlidir. 1 öğretmenin hangi yaş grubundaki kaç çocukla ilgilenmesi gerektiğini gösteren sayılar uluslar arası standartlara göre şöyledir:

24 – 36 ay…………….5 – 7 çocuk

3 yaş……………………. 7 – 10 çocuk

4 – 5 yaş……………….8 – 10 çocuk

6 yaş…………………….10 – 12 çocuk

Belli bir grupta daha fazla çocuk varsa bir yardımcı öğretmen veya 2. bir grup sorumlusu bulunması gerekir. En azından şu şartların doğru bir şekilde sağlandığından emin olmalısınız: Dersliklerin büyüklüğü 20 metrekareden az, derslikteki öğrenci sayısı 20’den fazla olmamalıdır.

*Çocuğunuzu emanet ettiğiniz grubu gerekli gördüğünüz herhangi bir zamanda ziyaret edebilmelisiniz.

*Okulun bir felsefesi ve yazılı bir eğitim programı var mı? Felsefesi sizin için uygun mu? Okuldaki materyalleri ve programı bu felsefeyle bağdaşıyor mu? Bunları sorgulayın.

*Kurumdaki öğretmenlerle çocuklarla ve velilerle iletişimi ve kurumun velilerle iletişimi de dikkat etmeniz gereken şeyler arasındadır.