Okul başarısızlığının nedenleri

İlkokul çağındaki çocuklardan yükseköğrenim çağındaki gençlere kadar her yaş grubundaki öğrencilerde görülebilen okul başarısızlığı öğrencinin kendisinden, ailesinden veya okuldan kaynaklanıyor. Bazı hallerde bu unsurların ikisi veya tamamı bir arada da olabilir tabii. Çocuğunuzun okul başarısızlığının nedenleri konusunda fikriniz vardır muhtemelen, fakat gözden kaçırdığınız noktalar da olabilir. Aşağıda bu konuda detaylı bilgiler bulabilirsiniz:

Bir öğrencinin ders başarısızlığının nedeni bazen onun kişisel özellikleriyle ilişkilidir. Öğrencinin IQ seviyesinin yaşıtlarından daha düşük olması, depresyon geçirmesi, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu problemi bu özelliklerin bazılarıdır. Öğrenci öğrenme güçlüğü çekiyor veya bir sebeple depresyon geçiriyor olabilir, görme – işitme konusunda sorunları olabilir. Çocukları akademik açıdan düşük bir performans sergileyen anne babaların ona kendisini sevmelerinin derslerinin iyi olmasına bağlı olmadığını, ailesi tarafında her koşulda sevildiğini hissettirmeleri gerekir.

Çocuklar ve gençler bazen aile yapısından ve aile içi ilişkilerden dolayı da okulda başarısız olabilirler. Bir çocuk gelişim döneminde zengin uyaranlara maruz kalmamışsa, aile içi ilişkiler nitelikli değilse, anne ve baba çocukları için olumlu bir rol model oluşturmuyorlarsa, öğrencinin kendisini motive edecek sağlıklı bir çalışma ortamında çalışma imkanı yoksa, ailenin kültürel düzeyi düşükse öğrencinin okul hayatı olumsuz etkilenebilir. Okul başarısızlığının nedenleri konusunda fikir verecek ve çözüm yolları önerecek bir uzmanla görüşmek sorunun daha kısa sürede halledilmesini sağlayabilir. Birçok aile bunu yapmakta geç kalır, oysa bir uzmandan destek istemenin geciktirildiği her gün öğrencinin aleyhine işliyor olabilir.

Ders başarısızlığı bazen okuldan ve / veya öğretim sisteminden kaynaklanır. Bir öğrencinin kendi bireysel özelliklerine hitap etmeyen bir öğretim sisteminin içinde başarılı olması kolay değildir. Okulla ve öğretmenle ilgili bazı durumlar da okul başarısızlığının sebepleri arasındadır; örneğin çocuklara eğitim ve öğretim vermek amacıyla kullanılan programların çocukların gelişim seviyelerine uygun olmaması veya aşırı bir disiplin uygulanması öğrenciyi zorlar ve başarısız olmasına yol açar. Bilgi aktarımını ders verdiği öğrenci grubunun genel seviyesinin üstünde tutan bir öğretmen de okul başarısızlığına sebep olabilir. Bazı öğrenciler öğretmenleri onlarla yeterince iletişim kuramadığı için derslerinde başarısız olabilirler.

Çocuğunun okul başarısını arttırmak isteyen ailelerin çocuğu dikkatle takip etmesi ve bir uzmana başvurarak gerek okul başarısızlığının nedenleri, gerekse bu konuda neler yapılabileceği konusunda destek istemesi gerekir. Okulda başarısız olmasına yol açacak bir problemi olan bir öğrenciye başarılı olması yolunda baskı yapmak, sıklıkla olumsuz – küçümseyici sözler söylemek onun durumunu daha da kötü hale getirebilir. Anne babalar bu durumda çocuklarına karşı anlayışlı davranmalı, sevgi ve desteklerini esirgememeli ve onun sorunlarını çözmek için ellerinden geleni yapmalıdırlar.