Mevsim Geçişlerinde Çocuk ve Bebek Bakımı

Ara mevsimler sırasında oluşan düzensiz sıcaklık değişimleri insan metabolizmasında da bazı değişiklikler olmasına yol açar. Ara dönemlerde vücudumuzun savunma mekanizması zayıflar. Bu durum özellikle grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklara daha kolay yakalanmamıza, alerjilerimizin daha rahatsız edici hale gelmesine yol açar. Mevsim geçişlerinde çocuk ve bebek bakımı yaparken bunları göz önünde bulundurmak gerekir.

Mevsim Geçişlerinde Çocuk ve Bebek Bakımının Püf Noktaları

Çocuğunuzu ara mevsimlerde daha sık görülen enfeksiyon kaynaklı hastalıklardan korumak için yeterince C vitamini almasını sağlamalısınız. C vitamini bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardım eder.

D vitamini eksikliği de vücudun bağışıklık sistemini olumsuz etkiler. Yeterli miktarda D vitamini alan ve yaz günlerinde güneşten faydalanan çocuklar kış mevsimine daha güçlü bir şekilde girerler.

Çocukların bağışıklık sistemini güçlendirmek açısından önemli maddelerden biri de çinko mineralidir. Çinko, vücudun hastalıklara karşı daha dirençli olmasına yardımcı olmanın yanı sıra, büyüme ve gelişme sürecini de destekler.

Mevsim geçişlerinde bebekler grip, kulak enfeksiyonları, astım ve cilt lezyonları gibi sağlık sorunlarına yakalanmaya daha eğilimli olurlar. Anne sütü bu dönemlerde de bebeklerin en büyük yardımcısıdır. Bebeğinize anne sütünün yanında ek gıdalar da vermeye başlamış olsanız bile, ara mevsimlerde emzirmeyi sıklaştırmanız faydalı olur.

Küçük bebeklerin sağlıklı ve uygun bir şekilde giydirilmesi mevsim değişikliklerinde daha önemli hale gelir. Isı kaybı baş bölgesinde daha yoğun yaşandığından, bebeğinizin başını korumayı ihmal etmemelisiniz.

Havalar serinlemeye başladığında çocuğunuza kalın şeyler giydirirseniz çabuk terler, bu da hastalanmasına yol açabilir. Doğru olan sağlıklı, vücudu terletmeyen kumaşlardan üretilmiş giysileri ince katlar halinde giydirmektir.

Mevsim geçişlerinde bebek bakımı

Bebeğinizi kalabalık ortamlardan uzak tutmaya dikkat etmelisiniz. Okula giden bir kardeşi varsa arkadaşlarından kaptığı enfeksiyonları ev ortamına taşıyabilir. Bu konuda dikkatli olmalısınız.

Okula giden çocuklar da mevsim değişikliklerinde enfeksiyon kapmaya daha eğilimli olurlar. Bu konuda alınabilecek başlıca tedbirlerden biri çocukları el yıkama, genel temizlik, kağıt mendil kullanımı, öksürürken veya hapşırırken ağzını kapatma gibi konularda eğitmek ve örnek olmaktır. Böylece hem kendilerini korumuş olurlar, hem de başkalarına enfeksiyon bulaştırmaları riski azalır.

Uyku süresi ve kalitesi vücudun zinde ve güçlü olması açısından önemlidir. Çocuklarınızın yeterli miktarda ve rahat bir şekilde uyumasını sağlamaya dikkat etmelisiniz.

Çocuğunuz fazla kilolu ise bu sorunu çözmenin yollarını aramalısınız. Gereğinden fazla besin tüketimi ve vücut ağırlığının normalden fazla olması da bağışıklık sistemini zayıflatır.

Mevsim geçişlerindeki düzensiz sıcaklık değişimleri ve bulutlu havalar yetişkinlerde de olduğu gibi çocuklarda da iştahsızlık, uykusuzluk ve negatif ruh hali gibi sorunlara yol açabilir. Havalar serinlemeye başladığı zaman yazın olduğu kadar sık ve rahat bir şekilde dışarıda zaman geçirememek de çocukların huzursuz, hırçın davranışlar sergilemesine sebep olabilir.

Çocuğunuzda bu gibi durumlar olduğunu fark ederseniz aile etkinlikleri, sosyal etkinlikler, gezintiler ve oyunlarla canlanmasını, keyiflenmesini sağlamaya çalışabilirsiniz.

Bilinçsizce Vitamin Desteği Verirken Çocuğunuzu Hasta Edebilirsiniz

Ailelerin çoğu ara mevsimlerde çocuklarının bağışıklık sisteminin zayıflayabileceğinin farkındadırlar ve bazen bu konuda tedbir almak için ilaç ve vitamin takviyeleri kullanma yoluna giderler. Bu doğru bir tutum değildir; çünkü doktorun tavsiyesi olmadan kullanılan çünkü bitkisel ürünler bile zarar verebilir.

İdeal olan, çocukların vitamin ve mineral ihtiyaçlarının doğal yollardan karşılanmasıdır. Bunu gereğince uygulayamadığınızı düşünüyorsanız doktorunuza danışmalı ve onun tavsiyelerine göre hareket etmelisiniz.