Evde Çocukları Hangi Tehlikeler Bekliyor?

Evinizin çocuğunuz için en güvenli ortam olduğunu mu düşünüyorsunuz? Evet, çoğumuz böyle düşünürüz ama bu kendiliğinden oluşan bir durum değildir; öyle olmasını sağlamak için bir şeyler yapmak gerekir. Bir evin içinde veya o eve ait çevrede (Bahçe, havuz, garaj vb) meydana gelen kazalar olarak tanımlanan ev kazaları her yıl, dünyanın her yerinde çocuklara farklı seviyelerde zararlar vermekte ve bazen can kaybına da yol açmaktadır. Özellikle 0 – 6 yaş grubu çocuklar bu açıdan ciddi bir tehdit altındadır. Bu yaş grubundaki çocuklar kendilerini kazalardan koruyamazlar, onları çevrelerindeki anne, baba, bakıcı gibi yetişkinlerin koruması gerekir. Evde çocukları bekleyen tehlikeler hakkında bilgi edinip tedbir alarak çocuğunuzun kendi evinizde bir ev kazası yaşaması riskini minimuma indirebilir veya ortadan kaldırabilirsiniz. İşte söz konusu tehlikeler:

*Kibrit, çakmak vb. ateş yakma gereçleri: Bu tip gereçlerin asla küçük çocukların ulaşabileceği yerlere konulmaması gerekir.

*Deterjanlar, kozmetikler, ilaçlar: Bunlar çocukların zehirlenmesine yol açabilir. Emekleme çağıyla 5 yaş arasındaki çocukların sıklıkla maruz kaldığı ev kazalarından biri zehirlenmelerdir. Bu çağlardaki çocuklar son derecede meraklıdırlar ve ellerine geçen şeyleri ağızlarına götürme eğilimindedirler. Bu gibi ürünler kilitli veya çocukların ulaşamayacağı dolaplarda saklanmalıdır. Deterjan vb.nin ağza alınması yemek borusu yanıklarına da sebep olabilir. Bu tip maddelerin orijinal ambalajlarında değil de meşrubat şişesinde veya başka bir kapta olmaları da, çocuğun ulaşması durumunda tehlike yaratabilir. Çünkü bu durumda çocuk o kabın içinde yutulmaması gereken bir madde olduğunu fark etmeyebilir.

*Balkonlar: Balkonda direkler varsa direklerin arası çocuğun başının, kolunun gireceği kadar geniş olmamalıdır. Parmaklıkların kalın ve sağlam olması gerekir. Küçük bir çocuk tırmanabileceği bir balkonda asla yalnız kalmamalıdır.

*Kesici ve delici aletler: Ortada gezen makas, bıçak, çakı, iğne, örgü şişi gibi gereçler çocuklara zarar verebilir.

*Boğulma tehlikesi: Küçük bir çocuk yarıya kadar dolu bir temizlik kovasının içinde bile birkaç saniye içinde boğulabilir. Bu yüzden kova, küvet, bahçe havuzu gibi eşyaların olduğu noktalara çok dikkat etmek gerekir. Çocuklar yanlış yatış veya duruş yüzünden ya da soba veya doğal gaz dumanından ötürü de boğulabilirler.

*Elektrik donanımı: Açıktaki kablolar, kapaksız prizler de evde çocukları bekleyen tehlikeler arasında yer alır.

*Ateşli / ateşsiz silahlar: Küçükler her şeyi merak eder; dokunmak, oynamak, denemek isterler. Bu yüzden evde tabanca, tüfek, bıçak vb. silahlar varsa bunlar hem çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklanmalı, hem de onların yanında asla ortaya çıkarılmamalıdır. Ateşli silahlar boş olmalı, kurşunlar silahtan ayrı bir yerde durmalıdır.

*Düşme ve çarpma tehlikesi: Çocuklar yüksek kapı eşiklerinden, merdivenden, balkondan, pencereden, yürüteçten, ranzadan, mama sandalyesinden, koltuktan, masadan düşebilirler. Evin uygun bir şekilde aydınlatılmamış noktalarında önlerini görmeyerek düşmeleri veya kaygan, ıslak zeminlerde kaymaları da mümkündür. Küçükler heyecanlı ve hızlı hareket eder, tırmanabilecekleri her yere tırmanmak, ulaşabilecekleri her yere ulaşmak isterler. Muhtemel tehlikenin boyutlarının farkında değildirler ve vücutlarını da tehlikeden kaçınacak şekilde koordine edemezler. Bu yüzden çevredeki yetişkinler onların tehlike arz eden noktalarda yalnız kalmamalarına dikkat etmeli; ev ortamını mümkün olduğu kadar güvenli hale getirmelidirler. Dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de eşyaların ve mobilyaların çok keskin, sert köşeleri olmaması veya çocuğun böyle eşyaların yakınında yalnız kalmamasıdır.

*Yanıklar: Çocukları yanıklardan korumak için özellikle mutfakta çok dikkatli olmak gerekir.

*Oyuncaklar: Çocuğa yaş grubuna ve gelişim seviyesine uygun, kaliteli ve güvenli oyuncaklar alınmalıdır. Çok küçük parçalı oyuncakları yutabilirler, buna özellikle dikkat edilmelidir.

Çocukların başına gelen birçok ev kazası onlar yalnızken meydana gelmektedir. Dolayısıyla çocukları, özellikle de bebekleri evde yalnız bırakmamaya dikkat etmek gerekir. 5 yaşın altındaki çocukların yaşadığı ev kazalarının çoğu anne baba ile çocuk başka odalardayken, çocuk TV izlemek gibi sürekli kontrol edilmeyen bir etkinlik içindeyken veya aile aynı odadayken çocuğun fark ettirmeden başka bir yere geçmesiyle meydana gelmektedir.

Bebekler ve küçük çocuklar bir şeyler yiyip içerken yanlarında mutlaka bir yetişkin olmalıdır. Evin dış kapısı daima kilitli tutulmalıdır. Bebeklerin boynuna asılan kolye, emzik vb. şeyler de istenmeyen durumlara yol açabilir.