Disleksi Hakkında Merak Ettikleriniz

Bir öğrenme bozukluğu türü olan disleksi doğuştan gelebilir veya bir travmaya bağlı olarak daha sonra oluşabilir. Doğuştan gelen disleksi vakaları ayrıca doğumdan önce, doğum esnasında ve doğumdan sonraki komplikasyonlara bağlı olanlar olarak 3’e ayrılır. Dikkat bozukluğu ile beraber seyreden bu özel öğrenme güçlüğü her zaman bir zeka problemine işaret etmez, zeka seviyesi normal veya normalin üstünde olan çocuklarda da görülebilir.

Disleksi belirtileri nelerdir?

Disleksi sorunu kişide çok büyük oranda doğuştan itibaren mevcut olsa da okul öncesi dönemde anlaşılmayabilir. Problem daha çok okuma yazma öğrenme döneminde ortaya çıkar. Okul öncesi disleksi belirtileri şöyle sıralanabilir:

-Konuşma ve yürümede gecikme

-Yön kavramının yeterince gelişmemesi

-Dinleme sabrını gösterememe, sürekli olarak başkalarının sözünü kesme

-Genel olarak sabırsızlık, oyunlarda sırayı bekleyememe

-Organize olma güçlüğü

-Sürekli kıpır kıpır olma, elleri ayakları oynatma hali ve her yere tırmanma eğilimi

-Kelime hazinesinin yavaş artması, karmaşık cümleleri anlayamama

-Doğuştan başlayıp hep devam eden bir huzursuzluk, uyku ve yemek düzeninde bozukluk

-Kuralları sevmeme, dağınık olma hali

-“Duyuyor fakat dinlemiyor” havası

-Konsantrasyon güçlüğü

-Talimatları anlamakta zorlanma, ardı ardına verilenlerde sırayı takip edememe

-Dikkat dağınıklığı, acelecilik

-Sayılar, haftanın günleri gibi sıra takibi gerektiren bilgileri öğrenmede güçlük çekme

-Zaman kavramını algılamakta zorluk çekme

Erken tanı disleksi için de önemli

Çocuklarda öğrenme bozukluğu genellikle ilköğretim döneminde ortaya çıkar. Ancak aileler çocuklarını dikkatle izleyerek bir sorun olduğundan kuşkulandıkları takdirde bir uzmana başvururlarsa çocuğun yaşıtlarına yetişmesi ve gerçek potansiyelinin ortaya çıkarılması ihtimali yükselir. Bu yüzden, çocuğunuzda bir zeka geriliği olmadığı halde yukarıdaki belirtilerden belirli bir kısmı mevcutsa vakit kaybetmeden bir doktorla görüşmelisiniz. Siz bu belirtilerden kuşkulansanız bile kararı verecek ve doğru çözüm yollarını gösterecek olan kişi konunun uzmanıdır.

Disleksi tedavisi nasıl yapılıyor?

Dislektik çocuklar için, dikkat bozukluğu gibi başka bir sorun olmadığı takdirde ilaç tedavisi yöntemi kullanılmıyor. Bu durumdaki çocuklara zorluk çektikleri konularda özel ve ek dersler verilmesi gerekiyor. Sınıf ortamında duygusal açıdan güvenli bir çevre oluşturulması ve bu ortamda çocukların bireysel farklılıkları ve farklı ihtiyaçları olduğu kabul edilerek ona göre eğitim verilmesi önemli. Yavaş ve açık, anlaşılır tarzda konuşan; öğreteceği konuyu dikkat çekici bir girişle sunan ve yönergeleri net bir şekilde veren bir öğretmen tarafından eğitim verilmesi de öyle. Disleksi sorunu yaşayan çocuklara öğretilecek şeylerin mutlaka çocuğun kolayca anlayabileceği şekilde sunulması, çocuğa sorununa ve seviyesine uygun, yapabileceği ödevler verilerek başarma hazzını tatmasının sağlanması gerekiyor. Her şey özel olmalı; örneğin okunacak materyal güçlük seviyesine göre değil çocuğun ilgisine göre seçilmeli. Tahtaya yazılacak şeyler büyük ve düzgün bir şekilde yazılmalı ve çocuğa bunları kaydetmesi için ekstra zaman tanınmalı. Verilen eğitimi banda kaydetmek not almakta zorluk çeken çocuklar için iyi bir çözüm olabilir. Dislektik çocuk ve gençlerin sadece normal müfredat programıyla eğitilmeleri mümkün değildir.