Ders çalışma programı hazırlanırken nelere dikkat edilmeli?

Özellikle lise ve üniversite sınavlarına hazırlanan çocuklar ve gençler açısından düzenli bir ders çalışma programı hazırlamak son derece önemlidir. Çalışmanın yoğun ve sistemli olması gereken böyle dönemlerde hem okul derslerine hakim olmak, hem de sınavın gerektirdiği test çözme tekniği konusunda uzmanlaşmak başarı şansını büyük oranda arttıracaktır. Ancak her insan gibi çocukların ve gençlerin de kimi zaman arkadaşlarıyla buluşmak, sinemaya gitmek, televizyonda sevdikleri bir programı izlemek gibi aktivitelerle dinlenmeleri ve rahatlamaları gerekmektedir. Bu nedenle çalışma programı hazırlanırken derslerin yanında bu tarz etkinliklerin de göz önünde bulundurulması şarttır.

Kişilerin verimli ders çalışma saatleri biyolojik özelliklerine, zevklerine ve içinde bulundukları durumlara göre farklılık gösterse de genel olarak sabahın erken saatleri (08:00-10:00), akşam yemeğinin hemen öncesi (16:00-17:00) ve akşam yemeğinden birkaç saat sonrası (19:00-22:00) zihin açıklığı ve dinç olma açısından en uygun saatlerdir. Üniversite sınavına hazırlanan lise öğrencileri bedenen ve zihnen nispeten daha dayanıklı olduklarından bu saat aralıkları biraz daha uzatılabilir ya da esnetilebilir.

örnek-ders-çalışma-programı

Arkadaşlarla ya da aileyle yapılacak sosyal aktivitelerin birkaç gün önceden belirlenmesi ve acil durumlar hariç bu programın delinmemesi son derece önemlidir. Ders çalışma programı hazırlamak kolay bir işmiş gibi görünse de pek çok öğrenci arkadaşlarından gelen davetler veya dikkatlerini dağıtacak diğer faktörler nedeniyle programlarını bozabilmektedirler. Bu nedenle hafta içi ve hafta sonuna dağıtılmış biçimde planlanacak sosyal aktivitelerin dışına çıkmamak ve aniden yapılan planlara hayır demeyi bilmek; uygulanabilir bir ders çalışma programı hazırlamak açısından zorunludur.

örnek-günlük-ders-programı

Günümüzde okullara giriş sınavlarına hazırlanan pek çok genç okul çıkışlarında ya da hafta sonları dershanelere etüt merkezlerine gittiklerinden bunlarda harcanan zamanın da çalışma programına dahil edilmesi gerekmektedir. Örneğin tüm hafta okula gidip akşamları ders tekrarı yapan bir gencin Pazar günü için ders çalışma rutinini yalnızca dershaneye gitmek ve sonraki hafta okulda işlenecek konuların başlıklarına göz atmakla sınırlaması uygun olacaktır. Bu şekilde öğrenci hem tatil gününde bile programından tamamen kopmamış olur, hem de yeni haftaya dinlenmiş ve yenilenmiş şekilde başlayabilir.

Sosyal aktivitelerin ve eğlence faaliyetlerinin bir düzene oturtulması kadar yatma ve kalkma saatlerinin belirli olması da ders çalışma programı açısından önemlidir. Uyku saatlerinin düzensiz olması programın sürekli aksamasına neden olacağı gibi kişinin zihin açıklığını olumsuz yönde etkileyerek okulda ve dershanede yeterli dikkati gösteremeyerek başarısız olmasına neden olabilir. Ancak uyku saatleri hafta sonları ve diğer tatil günlerinde birer saat kadar esnetilebilir.