Çocuklarda Kusma Sorunu İçin Çözüm Önerileri

Kusmak, midenin içindeki şeylerin karın bölgesinin çevresindeki kasların ani ve güçlü bir şekilde kasılmasının sonucunda ağız yolundan dışarıya atılmasıdır. Çocuklarda kusma sıklıkla görülen bir durumdur ve çoğu zaman önemli değildir ama bazen bir sağlık sorunundan kaynaklanıyor da olabilir.

Çocuklarda Kusma Sorunu İçin Çözüm Yolları

Bebekler ilk aylarda sıklıkla kusarlar ve bu ebeveynler için stresli bir durum olabilir, zira ortada ciddi bir sorun olup olmadığını ayırt edemeyebilirler. Kanlı bir kusma söz konusu ise, bebeğin ateşi de yükselmişse, aynı zamanda şiddetli bir karın ağrısı çekiyor gibi görünüyorsa veya karnı şişkinse zaman kaybetmeden doktora danışmak faydalı olur. Yiyip içtiği her türlü şeyi kusan ve ishal olan bir çocuk için de aynı şey yapılmalıdır. Bu durumda çocuk su kaybına uğramış olabilir.

Zararsız bir kusmayı hastalık alameti olan bir kusmadan ayıran başlıca unsurlar kusmanın zamanı, şiddeti ve miktarıdır. Yeni doğanlarda mide ile yemek borusu arasındaki kapakçık tam gelişmemiştir, bu yüzden bebek, fazladan verilen besini kusarak vücudundan atar. Bu türden kusmalar bebeğin büyümesine paralel olarak azalır ve zamanla ortadan kalkar.

Bebeğin kusmasını engellemek için yapılabilecek şeylerden biri beslenmesi bittikten sonra hemen yatırmayıp bir süre dik tutmaktır. Ayrıca, yukarıda belirttiğimiz gibi, gereğinden fazla beslememeye dikkat etmek gerekir. Azar azar ve sıklıkla beslemek sağlıklı bir yöntemdir ve kusma riskini azaltır.

Sebep ne olursa olsun, çocuklarda mide bulantısı ve kusma için tavsiye edilen başlangıç tedavisi genelde aynıdır: Çocuğa hafif gıdalar vermek ve bol miktarda sıvı, özellikle de su tüketmesini sağlamak gerekir.

Çocuğunuza kusmasının hemen ardından bir şeyler yedirmekten kaçınmalı, midesinin 1 saat kadar boş kalmasına dikkat etmelisiniz. Bu süre geçince yarım çay bardağı su vermeyi deneyebilirsiniz. Suyu çıkarmazsa önce yine aynı miktarda su içirin, sonra da az miktarda kraker, kek veya bisküvi yedirin. Çocuk isterse komposto, meyve suyu veya çorba da verebilirsiniz.

Çocuğun ilk başta verdiğiniz suyu çıkarması halinde başka bir şey vermekten kaçınmalısınız. Bu durumda, ikinci defada yarım çay bardağı yerine 1 yemek kaşığı su vermeyi deneyin. Kusmaz ise az sonra çorba veya meyve suyu gibi sulu bir gıda içirin. Yine kusarsa ilaç tedavisi uygulamak gerekebilir.

Kusan bir çocuğu yemeye zorlamak doğru değildir. Kusmasına yol açabilecek gıdalar vermekten kaçınarak küçük miktarlarda ve sık aralıklarla beslenmesini sağlamak esastır. Uyumak da iyi gelebilir, çünkü uyku sırasında mide sakinleşir.

Çocuklarda kusma bir hastalıktan kaynaklanmıyorsa bal eklenmiş nane limon karışımı, birkaç damla Hindistan cevizi suyu veya zencefil vermek gibi bitkisel yöntemler işe yarayabilir.