Çocuklarda Doktor Korkusunu Önlemenin 10 Yolu

Doktora gitmenin keyifli bir etkinlik olduğunu düşünen çocukların sayısı çok azdır herhalde. Ama bazıları için bu gerçekten çok kötü bir tecrübedir. Çocuklarda doktor korkusu daha çok iğne olmakla ilişkilidir. Bunun dışında tanımadıkları aletlerin varlığı, kulaklara, ağza, burna sokulan gereçler de korkutucu olabilir. Fakat bu konuda kendinizi çaresiz hissetmemelisiniz, çünkü çocuklarda doktor korkusunu önlemek mümkündür.

1.Doktor Seçerken Dikkatli Olun

Çocuğunuzu muayene edecek doktorun alanında iyi bir doktor olmasını istersiniz tabii, özellikle de önemli bir rahatsızlık söz konusu ise. Bunun dışında, küçük çocuklar için muayenenin yapılacağı yerin fiziki koşulları ve doktorun sevimli, sıcak davranan biri olması da önemlidir. Küçükler ilgilerini çekecek bir şekilde dekore edilmiş, içinde oyuncaklar olan bir yerde kendilerini daha rahat hissederler. Doktorun söylediklerini anlayacak yaştaki çocuklara gelince, onların haklarındaki teşhisi duyması her zaman iyi bir fikir olmayabilir. Bu noktada doktorun gereken titizliği göstermesi beklenir ama ebeveynler de dikkatli olmalıdırlar.

2.Uygun Yaştaki Çocuğunuzun Kendisi Hakkındaki Soruları Cevaplamasına İzin Verin

Doktora bilgi verebilecek yaştaki bir çocuk, kendisi ile ilgili soruları cevaplarsa doktorla arasında ona güven verecek ve korkusunu yenmesine yardımcı olacak bir yakınlık oluşur.

3.Çocuk, Muayene Sırasında Kendini Rahat Hissetmeli

Küçük bir çocuk muayene sırasında annesinin kucağında olursa kendini daha güvenli hisseder. Veya ebeveynlerinden biri onunla beraber muayene yatağına oturabilir.

4.Doktora Gideceğinizi Gizlemeyin Ve Olacaklar Hakkında Yanlış Bilgiler Vermeyin

Çocuklarda doktor korkusu bazen baş edilmesi güç bir seviyededir, bu yüzden bazı ebeveynler evden çıkarken başka bir yere gideceklerini söylerler. Gerçeğin yolda giderken veya muayenenin yapılacağı yere varıldığı zaman açıklanması çocuğun anne – babasına güvenmemesine yol açar, kuşku ve korkularını arttırır. Çocuğa iğne vurulacak veya tahlil için kan alınacaksa bu konuda yalan söylemekten de kaçınmak gerekir. Evet, bazı çocuklarda iğne korkusu vardır ve başka çareniz olmadığını düşünebilirsiniz. Ama bu tip kandırmalar, özellikle sıklıkla yapılırsa çocukların güvenini sarsar ve muayene sırasında hırçın davranmalarına yol açar. Çocuğa iğne olurken veya kanı alınırken canının biraz acıyabileceğini ama bunun kısa süreceğini söylemek daha doğru bir davranıştır. Doktora gideceğinizi gizlerseniz buna hazırlanmak için zamanı olmaz. Ayrıca, bu ziyaretin korkutucu bir şey olduğu için kendisinden gizlendiğini düşünebilir.

Çocuğunuza canının hiç acımayacağını veya ortada ağlanacak bir şey olmadığını söylerseniz hem size olan inancı sarsılır, hem de kendi duygularının önemsendiğini düşünür. Onun korkusunu yok saymayın, küçümsemeyin. Doktor ziyaretinin eğlenceli bir şey olmadığını bildiğinizi ama gerekli olduğunu söyleyin.

5.Doktorculuk Oynayarak Prova Yapın

Oyuncak bir doktor çantası alın ve çocuğunuzla beraber doktorculuk oyunu oynayın veya kardeşi ya da bir arkadaşıyla oynaması için onu teşvik edin. Aletleri tanıtın ve doktor rolünü onun oynamasına izin verin. Size iğne vursun, kulaklarınızı, burnunuzu kontrol etsin. Oyun sırasında rahat davranarak doktora gitmenin endişe vereceği bir şey olmadığını düşünmesini sağlayın. Böylece onu doktorun yanında yaşayacaklarına hazırlayabilirsiniz.

6.Hiçbir Zaman Çocuğunuzu Doktorla Ve İğneyle Korkutmayın

Anne – babalar bazen çocuklarını kontrol etmek, durdurmak için yanlış bir şekilde korkuturlar. Çocuğa “Şunu veya bunu yapmaya devam edersen seni doktora götürürüm, sana bir iğne vursa iyi olacak” gibi şeyler söylemek büyük bir hatadır. Bu şekilde çocuğunuza anlık olarak sözünüzü dinletebilirsiniz ama onda doktor korkusu oluşmasına yol açmış veya var olan korkusunu arttırmış olursunuz.

7.Gerekiyorsa Doktoru Önceden Uyarın

Çocuğunuz doktorlardan, hastanelerden şiddetli bir şekilde korkuyorsa doktoru bu konuda önceden bilgilendirmeniz iyi olur. Beyaz önlük çocuk için korkutucu bir şeyse onu giymemesini rica edebilirsiniz. Doktorunuz duruma hazırlıklı olursa size çeşitli biçimlerde yardımcı olabilir.

8.Doktora Onunla Beraber Gidin, Sabırlı Ve Hoşgörülü Davranın

Bir çocukta doktor korkusu varsa veya ilk doktor ziyaretini yapacaksa annesi veya babası onun yanında olmalıdır. Çok meşgul olduğunuz için çocuğunuzu bakıcısının veya bir tanıdığınızın götürmesini tercih edebilirsiniz ama sizin varlığınız onun kendini daha güvende hissetmesine, daha sakin davranmasına yol açar.

Bu sırada anlayışlı, şefkatli ve hoşgörülü davranmaya da dikkat edin. Sizin sabırsız davranmanız ve sinirlenmeniz çocuğunuzun olumsuz tepkilerini körükler. Onun bu hassas ruh haline karşı aşırı tepkiler verirseniz sorunu halletmeniz mümkün olmaz.

9.Şartların Rahat Olmasını Sağlayın

Aksi gerekmiyorsa çocuğunuzu doktora karnını doyurmuş halde götürün. Uykusunu almış, dinlenmiş olmasına da dikkat edin. Fazla beklememek için önceden randevu alın. Yanına sevdiği bir oyuncağını almasına izin verin, bu onu rahatlatabilir.

10.Çevreden Etkilenmemesine Dikkat Edin

Çocuklar etraflarında yapılan konuşmalardan ve TV programlarından da etkilenirler. Çocuğunuzun yanında hastalıklar, tedaviler, doktorlarla ilgili olumsuz şeyler konuşmayın ve yakınındaki insanları da bu konuda uyarın. Televizyonda bu konuda negatif şeyler düşünmesine yol açacak bir program izliyorsa dikkatini başka bir şeye çekmeye çalışın veya ona durumu açıklayın.