Çocuklara Sebze Yemeyi Sevdirmenin 10 Yolu

Bebeğim / çocuğum sebze yemeyi sevmiyor” cümlesini muhtemelen çevrenizdeki annelerden duymuşsunuzdur. Sebze yemenin faydaları listeleri cazip maddelerle doludur ve anneler de çocuklarına bu alışkanlığı kazandırmayı çok isterler. Şekerli yiyecekler söz konusu olduğunda hemen her zaman iştahlı olan çocukların tabaklarında sebze görünce inatçı ve aksi davranması bu işi zorlaştırır. Çocuklara sebze yemeyi sevdirmek için bilinçli ve sabırlı bir şekilde çaba göstermek gerekir

1.Hamileyken ve emzirirken bol bol sebze yiyin

Amnion sıvısının, yani bebeğin anne karnındayken içinde bulunduğu sıvının anne adayının tükettiği besinlerin tadını ve kokusunu bebeğe taşıyor olabileceğini gösteren çalışmalar olduğunu biliyor muydunuz? Çocuğunuzun gebelik döneminde sıklıkla tükettiğiniz besinleri sevmesi daha kolay olabilir. Evet, bu sadece bir varsayım ama hamilelikte sebze tüketmenizin sizin sağlığınız için de, bebeğinizin sağlığı için de doğru bir tutum olduğu kesin. Bebek bekliyorsanız günlük beslenme programınızda sebzelere mutlaka yer vermelisiniz.

Emzirme döneminde yiyip içtiğiniz şeylerin tadı sütünüze geçer, bu da bebeğinizin tat hafızasına katkı yapar. Bu yüzden, emzirirken de sebze yemeye özen göstermelisiniz.

2.Bebeğinize 2 yaşından önce sebze vermeye başlayın

Bazı araştırmalar çocuklarda seçiciliğin 2 yaşından sonra başladığını gösteriyor. 2 yaşını geçen çocuklar yeni tatlar denemek konusunda daha isteksiz olmaya başlıyorlar. Ayrıca, yılmadan denemeye devam etmenin küçüklerin inadını kırdığını gösteren çalışmalar da var. Bebeğiniz, örneğin enginardan hoşlanmıyorsa 1 – 2 kerede pes etmeyin. Enginarı ona belli aralıklarla tekrar tekrar sunun. Israrlı değil, kararlı davranın. Küçük bir çocuğun önüne sürülen yeni bir yiyecekten bir lokma alması için bazen o yiyeceğin kendisine 10 – 15 kere sunulması gerekir. Bu arada tarifte değişiklikler yaparak seveceği şeklini bulmaya çalışın. Eğlenceli tasarımların etkisini de unutmayın. Kabağa kurabiye kalıplarıyla şekil verin, yuvarlak kestiğiniz havuçların üstünü süsleyin. Şu da önemli bir noktadır: İlk defa deneyeceği veya yemeye pek istekli olmadığı sebzelerden önüne bol miktarda koymayın. Sadece 1- 2 çay kaşığı yemesini teklif edin ve miktarı yavaş yavaş arttırın.

3.Sebzeleri sevilen yiyeceklerle beraber servis edin

Annelerin kendilerine özgü yöntemlerinden biri ezilmiş, püre haline getirilmiş sebzeleri çocuğun sevdiği yiyeceklerin içine katmaktır. Bu tutum çoğu zaman amacına ulaşır, çocuk; kek, patates püresi veya makarna yerken aynı zamanda farkında olmadan ıspanak, kereviz veya bamya da yemiş olur. Bu, küçük çocuklara ve bebeklere sebze yedirmek için iyi bir yöntem gibi görünmekle beraber etkisi uzun vadeli değildir. Çocuğunuz biraz büyüdüğünde ne yaptığınızın farkına varıp içine sebze gizlenmiş yemekleri reddetmeye başlayabilir. Bu yüzden, sebzeleri oldukları gibi sunmak daha faydalı bir yöntemdir. Bu konuda yapabileceğiniz şeylere gelince:

*Yoğurt, beyaz peynir gibi malzemeler ve baharatlar kullanarak lezzetli bir dip sos hazırlayın ve bunu çocuğunuzun yemesini istediğiniz sebzenin yanında servis edin.

*Çocukların çoğu fırında tavuk yemeyi severler. Fırınlanmış tavuğu servis ettiğiniz tabağa birkaç parça havuç ve karnabahar da koyun.

4.Çocuğunuzu yeni yiyeceklerin tadına bakmaya teşvik edin

Çocuklar bazen çok inatçı olabilirler. Bir yemeği sevmemeye baştan karar vermiş olan bir çocuğa o yemeği sevdirmek kolay değildir. Çocuğunuzun belli bir sebzeyi yemeye başlamasını sağlamak mı istiyorsunuz, onu sebzenin tadına bakması için teşvik edin. Bir lokma alıp da beğenmediğini söylerse daha fazla yemesi için ısrar etmeyin. Onu çok zorlamazsanız sonraki denemelerde daha ılımlı davranacaktır. Ona beğenmediği sebzenin faydalarından söz edin. Akıllı bir çocuk olarak kendisine bu kadar fayda sağlayacak olan bir sebzeyi bir gün seveceğine inandığınızı söyleyin. Ve fazla geçmeden başka denemeler yapmaya başlayın. Pişirme şeklini ve sunumu değiştirmek de faydalı olabilir.

5.Sebzelere çeşni katın

Değişik baharatlar eklemek, üstünde eritilmiş peynir gezdirmek veya rendelenmiş limon kabuğu serpiştirmek gibi yöntemlerle sebzeleri daha lezzetli ve çekici bir hale getirebilirsiniz.

6.Yaratıcı reklamlar yapın

Çocuklara sebze yemeyi sevdirmek için yapılması gereken şeylerden biri de sebzelerin faydaları hakkında reklam yapmaktır. Çocuğunuza bunu yaşına uygun bir dille anlatın. Falan sebzeyi yemenin çabuk büyümesine, saçlarının uzamasına, cildinin parlamasına yardım edeceğini söyleyin. Eşinizle veya arkadaşlarınızla, duyacağı bir şekilde belli bir sebzenin faydaları hakkında konuşun.

7.Davranışlarınız sözlerinizden daha etkilidir: Sebze tüketin!

Sofralarınızda sıklıkla sebze bulundurur ve kendiniz de sebze yerseniz çocuğunuzu buna alıştırmanız daha kolay olur.

8.Çocuklar, hazırlanmasına katkı yaptıkları yemekleri yemeye de istekli olurlar

Hangi sebze yemeğinin, ne şekilde yapılacağına beraber karar vermek, sebzeyi birlikte yıkamak, marketten beraberce seçip almak, yemeğin hazırlanması sırasında çocuğun yaşına uygun, tehlikesi olmayan katkılar yapmasını sağlamak gibi davranışlar çoğu zaman işe yarar. Bu arada onun katkılarının faydasını biraz abartmaktan da çekinmeyin. Çocuğunuz işe yaramaktan, size yardımcı olmaktan, bir şey başarmaktan hoşlanacak ve hazırlama sürecine dahil olduğu bir yemekten biraz olsun yemeye istekli olacaktır. Bu şekilde ortalık daha fazla dağılabilir, işin tamamlanması biraz daha uzun sürebilir. Ama onun daha çok sebze yemesini sağlamak için buna değer, değil mi?

9.Tabağındakileri bitirmesini isteyin ama fazla zorlamayın

Çocuğunuzun tabağındaki yemeği bitirmesini istemeniz normal ama bu bir savaş haline gelirse onu yemekten soğutabilirsiniz. Tabağına az, hatta yeni tadacağı bir şey söz konusuysa çok az miktarda yemek koyun. Böylece tabağı boşaltmanın ona çok zor gelmemesini sağlamış olacaksınız. Yemeğini yemesi veya tabağındakiler tüketmesi için büyük bir mücadele verir, onuna kavga ederseniz sizinle daha çok inatlaşacaktır. Bu arada, masada neşeli olmalı ve güzel şeylerden söz etmelisiniz. Çocuğunuz pozitif bir ortamda bulunur, neşeli olursa yemek konusunda daha az sorun çıkarır.

10.Yemeğe aç oturmasını sağlayın ve yemekleri masaya bilinçli bir sıralamayla servis edin

Yemek saatine az kala atıştırmalıklar tüketen bir çocuğun karnı az – çok tok olur ve yemek yemeye istekli olmaz. Çorba veya sebzenin köfte, pilav, makarna gibi seçeneklerden önce servis edilmesi de önemlidir. Çocukların çoğu makarnayı sever. Semizotunu makarna veya köfte gibi daha cazip seçeneklerden önce servis edin. Hepsini aynı anda masaya koyarsanız çocuğunuz büyük ihtimalle sebzeyi tercih etmeyecektir. Sebze yemeğinin ardından servis edeceğiniz ve ona daha çekici gelecek olan diğer yiyeceklerden söz etmeniz de faydalı olabilir. Böylece sebzesini bitirmek ve daha çok sevdiği diğer yemeğe geçmek için heveslenir.