Çocuklara Görgü Kurallarını Öğretmek

Henüz temel ihtiyaçlarını kendi başına giderebilmeye yeni başlamış küçük çocuklara görgü kuralları eğitimi kulağa biraz garip gelse de aslında çocukların okul hayatında ve ilerleyen yıllarda uyumlu birer birey olarak kabul görmeleri ve hem grup, hem de toplum içindeki kuralları benimseyebilmeleri açısından son derece önemli.

3 yaş pek çok uzman tarafından çocuklara görgü kurallarını öğretmek için ideal yaş olarak kabul ediliyor. Ancak bu yaşta, anadilini dahi yeni yeni öğrenen bir bebeğin görgü kurallarını tam anlamıyla sindirmesi son derece zor. Bu nedenle erken dönem görgü kuralları eğitimi kuralların çocuğa anlatılıp onları uygulamasının beklenmesinden ziyade ebeveyn davranışlarının uyulması beklenen kuralları yansıtmasına dayanıyor. Sofrada, ev içerisinde, dışarıda ve sosyal ortamlarda ebeveynlerin devamlı olarak sergiledikleri kimi davranışlar çocuğun aklında kalıyor ve böylece çocuk oldukça erken yaşta kimi davranış kalıplarına alışmaya başlıyor. Çocuğun yaşı ilerledikçe ve ilkokul çağına yaklaşıldıkça gerekirse çocuklarda görgü kuralları eğitimi konusunda yazılmış kitaplardan da destek alarak başta çatal bıçak kullanımı, yüksek sesle konuşmama, sinirlendiğinde fiziksel şiddete başvurmama gibi basit düzeyde kuralların çocuğa anlatma ve örnek olma yollarıyla öğretilmesi gerekiyor.

İlkokul çağının başlangıcı sayılan 7-8 yaş dönemi çocukların görgü kurallarını öğrenmesi açısından en az bebeklik dönemi kadar kritik bir öneme sahip. Üstelik bu yaştaki çocukların zihinsel ve bedensel becerileri hızlı bir gelişme içinde olduğundan görgü ve nezaket kurallarını öğrenmeleri ileri yaşlara göre çok daha kolay. Bu yaş grubunda yaşanabilecek en riskli durum ise çocukların ev içinde veya okul ortamında davranışlarını olumsuz yönde etkileyebilecek kötü örneklerle karşılaşmaları. Küçük yaştaki çocuklar görgü kuralları konusunda sandığınızdan daha hassas olabilirler, çünkü bu çağlarda onlar için özellikle görülerek öğrenilen kurallar tartışılmaz niteliktedir. Anne babanın, evde sürekli olarak bulunan ya da ziyarete gelen diğer kişilerin ve okul arkadaşlarının sergiledikleri herhangi bir olumsuz davranış çocuğun hemen aklında kalacak ve kimi kuralları esnetilebilir olarak yorumlamasına neden olacaktır.

Karakterleri ve inançları açısından son derece hassas, hatta kimi zaman umulmadık derecede inatçı olabilen çocuklara görgü kurallarını öğretmek kimi zaman zor bir uğraş olabilir. Ancak unutmayın ki çocuklar olumsuz eleştirilere karşı yetişkinlere göre çok daha hassastırlar. Onlara herhangi bir davranış biçimini öğretmeye çalışırken kontrolünüzü kaybedip sesinizi yükseltmeniz, onu azarlamanız, hakaret etmeniz ya da cezalandırmanız çocukların özgüveni üzerinde kapanması zor yaralar açabilir. Bu nedenle çocuklara görgü kuralları eğitimi verilirken son derece sabırlı ve anlayışlı olup çocuğun yaşına ve içinde bulunduğu çevreye göre hareket etmek gerekir. Hangi yaştaki çocukların hangi tür kuralları benimsemeye hazır oldukları konusunda geniş bilgiyi mümkünse güvenilir kitap ve dergilerle işin uzmanlarından, hiç imkanınız yoksa da internetten araştırıp öğrenmeniz bu konuda size yardımcı olacaktır.