Çocuk Yetiştirirken Yapılan Hatalar Nelerdir?

Anne babaların iyi niyetle yaptıkları bazı davranışlar çocuklara zarar veriyor ve onların ruhsal ve fiziksel gelişimlerinin sekteye uğramasına sebep oluyor. Çocuk yetiştirirken yapılan hatalar listesi oldukça kalabalık aslında; biz sizin için bunların çok ön planda, çok yaygın olanlarını derlemeye çalıştık. Örneğin yeni doğum yapmış annelerin bir kısmı bebeğin aç kaldığı endişesiyle henüz gerek olmadığı halde çocuğuna mama vermeye başlıyor. Çocuğu tuvalet eğitimi konusunda fazla zorlamak da sık yapılan hatalar arasında. Bir bebek 2 yaşına geldiğinde ona bu konuda eğitim vermenin zamanı gelmiştir; fakat bu süreç sırasında baskıcı olmamak, çocuk altına kaçırdığında aşırı tepki vermemek, onu sıklıkla tuvalete tutmak gerekiyor.

Bir çocuk dengeli bir şekilde besleniyor, alması gereken gıdaları alıyorsa zayıf olsa bile sağlıklı kabul edilir. Bu yüzden ailelerin çocuğun gürbüz olduğu oranda sağlıklı olacağı yanılgısına düşmemeleri gerekiyor. Üşüyecekleri korkusuyla çocukları kat kat sarıp sarmalamak da çocuk yetiştirirken yapılan bir başka hata. Doğru olan çocukları pamuklu vb. doğal kumaşlardan yapılmış kıyafetlerle terlemeyecekleri bir şekilde giydirmek. Bir başka önemli konu da çocuğu kucağa alma konusunda bir denge gözetilmesi. Bebeği her ağladığında kucağa almak da, alışmasın diye hiç kucağa almamak da doğru değil, bunun ortasının bulunması önemli.

Aşırı derecede korunup kollanan çocuklar fazla sevgiden ötürü bunalmak ve şımarmakla kalmıyor. Bu davranışa maruz kalmak çocuğun güvensiz olmasına da sebep oluyor. Çocuklarınıza sevgi göstermeli, onları kolladığınızı belli etmelisiniz tabii ki ama bu çocuğunuzu karşılaştığı her zorlukta ailesine sığınan, kendi başına bir şey halledemeyen biri haline getirecek seviyede olmamalı.

Çocuk yetiştirirken yapılan hatalar arasında çocuğun evin patronu olmasına izin vermek de yer alıyor. Aslında çocuğa yönelik davranışların hemen hepsinde en önemli olan nokta o davranışların dengeli olması. Örnek vermek gerekirse; anne baba aşırı derecede denetimli ve disiplinli olursa ortaya pasif bir karakter çıkacaktır, fazla hoşgörü ise uyumsuzluk, bencillik ve şımarıklığa yol açar.

Uzmanlara göre bir bebek 6 aylık olduğunda kendi odasında yatmaya başlamalı. Bu size erken geliyorsa süreci en fazla 2 yaşa kadar uzatmalısınız. Saçların sıfıra vurdurularak gürleşeceği inancına gelince; bunun hiçbir bilimsel dayanağı olmadığını bilmelisiniz.