Çocuk Gelişimi İçin Gerekli Vitaminler Hangileridir?

Vitamin eksikliği tedavisi kolay olmayan, hatta bazen tedavi edilemeyen sağlık sorunlarına yol açar. Çocuklar çocuk gelişimi için gerekli vitaminler olan A, B, C, D, E ve K vitaminlerinden yeterince alırlarsa bağışıklık sistemleri güçlenir. Bebekler annenin besin yedeklerinden ve hamilelik süresinde tükettikleri gıdalardan kendileri için gerekli olanları seçip alarak beslenip büyüdüklerinden anne adaylarının gerekli vitaminlerden yeterince depolamış olması bebeğin ve annenin sağlığı için çok önemlidir. Çocuk doğduktan sonra ise, yeterince vitamin almasına özenilse bile alınan vitaminler çeşitli sebeplerle eksilebilir. Vitamin eksikliğinin belli belirtileri vardır, bunların iyi değerlendirilmesi ve çocuğa vitamin takviyesi yapılması gerekir.

A vitamininin görme yetisinde, kemik metabolizmasında ve büyüme-gelişmede önemli bir rolü vardır. Bu vitaminin doğumda düşük olan içeriği annenin ilk sütünün, anne sütünün ve bebek mamalarının katkısıyla hızla artar.

B1 vitamini sinir sisteminin gelişmesini ve metabolizmanın hızlı çalışmasını sağlar. Bebekler anne sütü veya mamayla beslenme dönemi geçtikten sonra yeterince taze sebze-meyve ve tam tahıllı gevrekler tüketerek bu vitamini doğal yollardan alabilirler. Isıyla parçalanan bir vitamin olduğu için besinlerin aşırı kaynatılması içerdikleri B1 vitamininin büyük oranda yitirilmesine yol açar.

Karaciğer, süt, yumurta, yapraklı sebzeler ve böbrekte bulunan B2 vitamininin büyüme ve doku yenilenmesine katkısı vardır.

B6 vitamini beyin metabolizmasının normal çalışması ve sinir sistemi açısından önemlidir. Eksikliği durumunda kansızlık, nöbetler ve cilt lezyonları görülebilir.

Kan yapımında çok önemli bir rolü olan B12 vitamininin eksikliği kansızlık, savunma sisteminin zayıflaması, uyuşukluk, iştahsızlık, çocuklarda gelişimin yetersiz olması gibi sorunlara yol açar. Bu vitamin et, balık, yumurta, peynir ve sütte bulunur. Eksikliği yeterince B12 vitamini almamaktan ziyade bağırsak emilim problemleri yüzünden ortaya çıkar.

Çocuk gelişimi için gerekli vitaminler arasında yer alan C vitamini turunçgiller başta olmak üzere taze meyvelerde ve sebzelerde bulunur. Eksikliği sıkorbüt hastalığına, diş eti kanamalarına, yaraların geç iyileşmesine, selülit oluşumuna, sindirim sistemi rahatsızlıklarına ve kansızlığa yol açabilir.

D vitamininin çocuk gelişimindeki önemi konusuna gelince; D vitamini açısından yetersiz beslenmek ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Kemiklerdeki kalsiyum ve fosfor dengesini düzenleyen bu vitaminin eksikliği raşitizm hastalığını getirir ki bu hastalık iskelet yapısının bozulmasına, boyun kısa kalmasına ve kızlarda kalça yapısı bozukluklarına neden olur. D vitamini eksikliği ayrıca huzursuzluk, uyku bozuklukları, kas güçsüzlüğü, kafatası güçsüzlüğü, bıngıldağın kapanmasının gecikmesi, sırt kemiğinin eğrilmesi, kemiklerin çabuk kırılması, baş terlemesi, kaçıntı ve alt sonumun yolu enfeksiyonlarına sebep olabilir.

E vitamini birçok yiyecekte bulunduğundan eksikliğine pek sık rastlanmaz. Eksikliği durumunda kansızlık; saç, cilt ve göz sorunları görülebilir. Özellikle metabolizma hızının arttığı çağlarda (okul ve ergenlik çağları) zararlı maddeleri yok eden bir vitamindir.

K vitamini anne sütünde oldukça düşük orandadır, bu yüzden yenidoğanları kanama sorunlarından korumak için dışarıdan takviye yapılır. Bu vitamin pıhtılaşma faktörlerinin sentezi açısından önemlidir, eksikliği kanamaların artmasına yol açar.