Çocuğunuzun konuşma becerisini geliştirebilirsiniz

Konuşmak, konuşabilen insanlar için gayet basit bir şey tabii ama her zaman istenen veya beklenen sonucu vermiyor. Bazen doğru kelimeleri bulamıyoruz veya ne kadar konursak konuşalım düşündüklerimizi yeterince anlatamadığımızı hissediyoruz. Bu çoğu zaman aile içi eğitimde yapılan bazı hatalardan, ebeveynlerin bazı şeyleri bilmemesinden veya yapmamasından kaynaklanıyor. Çocukların konuşma becerilerini geliştirmek için ailelerin bazı şeylere dikkat etmesi gerekir. Çocukta sözel zeka ne kadar gelişmiş olursa kendini ifade etme, düzgün ve akıcı konuşma yeteneği de o kadar yüksek olur. Ve çocuğun sözel zekasının gelişmesi yolunda ailenin fonksiyonu büyüktür.

Bebek bekleyen bir anne adayı iseniz bu süreçte bebeğinizle konuşun, ona yaptığınız şeyleri ve etrafta olup bitenleri anlatın. Örneğin şimdi pencereyi açıp odanın havalanmasını sağlayacağınızdan, bugün pilav yapmayı düşündüğünüzden veya şu anda banyo lavabosunu silmekte olduğunuzdan söz edin. Gördüğünüz ve yaptığınız şeyleri ifade eden cümleler kurun. Bunu bebeğiniz dünyaya geldikten sonra da devam ettirin. Bunlar bebeğin kelime hazinesinin genişlemesini, dinleme yeteneği edinmesini sağlar.

Çocukları, özellikle de 3 yaşına kadar olanları TV ve bilgisayardan mümkün olduğu kadar uzak tutmakta fayda var. Bu 2 cihazla çok fazla muhatap olmak çocuğun dil gelişimi üzerinde olumsuz etki yapıyor. Ayrıca okumaya karşı isteksizlik, dikkat eksikliği ve öğrenmede zorluk çekmek gibi sorunlara yol alabiliyor. Küçük çocuğunuz TV seyrederken yanında olmanız ve ekranda gördüğü şeyleri anlatmanız iyi olur.

Çocuğun konuşma becerisini geliştirmek için yapılması gereken şeylerden biri de ona şarkılar, tekerlemeler, bilmeceler söylemektir.

Çocuğunuz hikaye kitapları okurken bu aktiviteyi renklendirin, oyunlaştırın, farklı tekniklerle yapın. Örneğin hikayenin bir kısmını okuduktan sonra şimdi ne olacağını tahmin etmesini isteyin, siz de bir tahminde bulunun ve hanginizin tahmininin doğru çıkacağı konusundan bir eğlence yaratın. Veya hikayenin sonunu okuyup başlangıcı hakkında tahminde bulunmasını isteyin. Bunlar çocuğa olayları izleme becerisi kazandırır, kafasını çalıştırmasını ve parçadan bütüne varma gitme yeteneği kazanmasını sağlar. Ortama bu şekilde dahil edilmek çocukların sosyal iletişim yeteneklerini de geliştirir.

Çocuklar henüz doğru dürüst konuşamadıkları zamanlarda da bir şeyler anlatmaya çalışırlar. Bunu temel sözcüklerle, seslerle, anlaşılmaz kelimelerle yaparlar. Söylediklerinin hiçbir anlamı olmasa da bu durumda çocuğu dinlemek gerekir. Çocuk bundan hoşlanır ve konuşmak konusunda daha cesaretli olur.

Çocukla konuşurken kısa ve net cümleler kurmak gerekir ki daha rahat anlayabilsin. Bu sırada çocuğun yüzüne bakmak, göz teması kurmak, konuşmayı mimiklerle desteklemek de faydalı olur.

Sonuç itibarıyla çocukların konuşma becerilerini geliştirmek için anne babaların sabırlı ve ilgili olmaları gerekiyor. Çocuğun söylediklerini dinlemek, sorularını cevaplamak, anlayamadığı kelimeleri anlatmaya çalışmak, ona nesneler ve eylemler hakkında bilgi vermek büyük fayda sağlar. İlerleyen zamanlarda bu doğru tutumların getirilerini görürsünüz. Bunlar çocuğunuzun eğitim hayatı, iş hayatı ve özel hayatını olumlu etkileyecek; kendine güvenini arttıracak, sosyal ilişkilerde başarılı olmasını sağlayacak davranışlardır.