Çocuğunuzun Ders Yapmayı Sevmesini Sağlayabilirsiniz

Bazı çocuklar ders çalışmayı, ödev yapmayı kendiliğinden severler; bazılarının bunları sevmesi için ise ciddi bir çaba harcamak gerekir. Özgür bir oyunlar dünyasından çıkıp daha disiplinli, daha sorumluluk isteyen okul dünyasına adım atan çocuğa ders yapmayı sevdirmek aslında çok zor değildir. Sabırlı, olgun, anlayışlı ve çocuğunuzun kişiliğine uygun davranışlarda bulunarak bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz. Elinizden geleni yaptığınız halde umduğunuz sonucu alamıyorsanız profesyonel yardım almanızda fayda olabilir. Eğitim hayatı yıllar boyunca süreceğinden, çocuklara ödev yapma bilincinin kazandırılması önemlidir.  Sorun varsa bu konunun üstünde durmalısınız çünkü çocuğunuzun okul başarısı da, hayatının ilerleyen zamanlardaki durumu da bundan etkilenecektir.

Seçmediği, bazen de sevmediği konuları çalışmanın gerekmesi kimseye eğlenceli gelmez aslında. Bu yüzden çocuğun ders yapmayı sevmemesi beklenmedik, anormal bir durum değildir. İnsan beyni kısa sürede haz veren faaliyetleri tercih eder, ders çalışmanın vaat ettiği faydalar ise uzun bir zaman sonraya dairdir. İnsan beyninin hazzı kontrol eden bölgesi 20’li yaşlarda olgunlaştığından, çocukların kısa dönemde herhangi bir getirisi olmayan bir şeyin önemini idrak edememeleri doğaldır. Dolayısıyla çocuğa ödev yaptırmayı sevdirme işi bunun orta ve uzun vadede sağlayacağı faydaları bilen yetişkinlere düşer. Bu konuda yapılabilecek şeylere gelince:

*Çocuğunuza günde en az kaç saat ders çalışabileceğini sorun. Çocuk cevap olarak 1 saat dediyse siz “Ben bu kadarını beklemiyorum, yarım saat çalışsan da yeterli.” deyin. Böylece sizin öncelikle süreye değil, onun düzenli ders çalışma alışkanlığı kazanmasına önem verdiğinizi anlayacaktır. Daha sonra her gün bu süre boyunca çalışması gerektiğini belirtin, birkaç gün çalışmayıp örneğin hafta sonunda hepsini birden çalışmak durumu söz konusu olmasın. Ayrıca çalışma ortamının şartlarını da belirleyin; uzanarak, yatarak, TV seyrederek değil masa başında çalışılacağı gibi. Çocuğun öz disiplin kazanması ve çalışma alışkanlığının yerleşmesi için, bu sürenin altına düşmemesi konusunda da anlaşın.

*Çalışması bir düzene oturduktan sonra çocuğu biraz daha ders çalışmaya teşvik etmek için isterse belirlediğiniz süreden biraz daha fazla çalışabileceğini söyleyin. Birçok çocuk bu aşamada, bazen farkında bile olmadan belirlenen sürenin üstüne çıkar ve bunu yapabildiği için gurur duyar.

*Hırslı çocuklar başkalarını geçmeye, azimli çocuklar sorumluluklarını yerine getirmeye odaklanır. Hırslı bir çocuk hep arkadaşlarıyla rekabet halindedir, asıl meselesi de sorumluluklarını yerne getirmek değil herkesin önüne geçmektir. Aslolan azimdir; azimli bir çocuk üstüne düşeni, kendisi için, kendi geleceği için yapması gerekeni yapar ve bundan mutlu olur. Hırs ise bir noktadan sonra mutlu olmayı engelleyen bir özelliktir. Bu yüzden çocuğunuzun hırsını değil azmini beslemelisiniz.

*Anne – baba olumlu örnek olmalı. Çocuğunuza doğruları göstermeniz yeterli değil, olumlu bir rol model teşkil etmek için onları yapmalısınız da. Siz öğrenmek ve kendini geliştirmek için çaba gösteren, kitap okuyan biriyseniz çocuğunuzun öyle olma ihtimali de artar. Çocuğunuzun nasıl zaman geçirmesini istiyorsanız siz de öyle zaman geçirmeye çalışın. Saatlerce TV seyrederek zaman geçirmesini istemiyorsanız siz de öyle yapın.

*Eğitimde ceza son çare olmalıdır. Çocuğunuz güzel şeyler yaparsa onu ödüllendirir, yanlış şeyler yapar veya üstüne düşenleri yapmazsa da cezalandırırsınız; bu doğaldır. Fakat bir çocuğa sürekli sert cezalar verilmesi de yanlış bir şeydir. Bir evde belli kurallar olmalı, çocuğun üstünde de bir disiplin uygulanmalıdır fakat bunun tatlı bir disiplin olması gerekir. Çocuğunuzun önüne uygulayabileceği kurallar koyun ve bu kurallara uymadığı zaman ona kişiliğini zedelemeyecek tarzda cezalar verin.

Temel alışkanlıklar ve yeni davranışlar en az 21 süren tekrarlar sonucunda kazanılır. Çocuğunuza ders çalışma alışkanlığı kazandırmak için kurduğunuz düzeni 2 – 3 hafta boyunca hiç değiştirmeden devam ettirmelisiniz. Bu, çocuğun bu alışkanlığı kalıcı olarak edinmesini sağlar. Bu sürenin sonunda çocuğunuzla süreyi biraz daha uzatmak konusunda anlaşmalı ve ideal ders çalışma süresini bulana kadar bu taktiği devam ettirmelisiniz. Çocuğun üstüne fazla gitmeyip süreyi azar azar arttırırsanız amacınıza daha kolay ulaşırsınız.