Çocuğunuzu Size Açılmaya Teşvik Etmenizin 3 Yolu

Her ebeveynin çocuğunun aklında neler olduğunu bilmeyi istediği zamanlar vardır. Mutsuz görünen, duygu ve düşüncelerini açık etmeyen okul öncesi çağındaki bir çocuğun veya kimsenin kendisini anlamadığını öne süren bir ergenin ebeveynleri iseniz bu durumu sıklıkla yaşıyor olabilirsiniz. Çocuğunuzla ilgili endişeleriniz varsa ve bu konuda konuşmak istediğiniz zaman sözlerinizin duyulmadığını, anlaşılmadığını hissediyorsanız, bu yazı size yardımcı olabilir.

Öncelikle, çocuğunuz endişelerinizi duymaya hazır değilse, sizi dinlemesi için ısrar etmeyi denememelisiniz. Bunun yerine, onda bir güven duygusu oluşturmak için ne yapmanız gerektiğini düşünmelisiniz. Çocuğunuzu size açılmaya teşvik etmek istediğiniz zaman odaklanmanız gereken nokta budur. Güven duygusu hissetmediği sürece size içini açmayacak, aklından geçenleri paylaşmayacaktır. Size güveneceğinden emin olmazsa ya geri çekilerek kendini korur, ya da kavga moduna girer.

Bu yüzden, sizi dinlemesini sağlamaya çalışmak yerine size güvenmesini sağlamak için neler yapmanız gerektiğini düşünmeye başlamalısınız.

İşte “Çocuğum bana açılmıyor” diyen ebeveynlerin işine yarayacak ipuçları:

1.Hayalinizde Bir Köprü Oluşturun Ve Onu Geçmeye Hazırlanın

Kendinizi zihinsel olarak çocuğunuzun dünyasında yeniden konumlandırmalısınız. Böylece onun bakış açısını anlamaya başlayıp ihtiyaçlarına cevap verebilirsiniz.

Çocuğunuzun nehrin diğer tarafında, başka bir ülkede yaşadığını hayal edin. Dünyasını anlamak için aradaki köprüyü geçmeniz ve onun deneyimlerine odaklanmanız gerekir. Çocuğunuzu, onu yargılamadan ve kendi kaygılarınız veya hayal kırıklıklarınızda boğulmadan gerçekten dinlediğinizi hissettiğinizde, kalbinden geçenleri size anlatması daha muhtemel olacaktır.

2.Kendi Gündeminizi Bir Yana Bırakın

Köprüyü geçmek için önce kendi gündeminizi, duygularınızı ve aklınızı meşgul eden düşünceleri bir yana bırakmak zorundasınız. Eleştirilerinizden ve yargılarınızdan, neyin olması ve neyin olmaması gerektiğiyle ilgili düşüncelerinizden kurtulun. Bu önemlidir; çünkü köprünün diğer tarafındaki hayata odaklanmanız gerekiyor. Bunu yapmazsanız çocuğunuzun deneyimiyle bağlantı kuramazsınız.

3.Çocuğunuzun Deneyimini Yansıtın

Çocuğunuzun söylediklerine odaklanın ve onun deneyimini yansıtın. Sesinizi, enerjinizi, yüzünüzü ve vücut dilinizi onunla uyumlu hale getirin. Bunu yapmayı başarabilirseniz, kendi deneyimi ile gerçekten bağlantı kurmak istediğinizi hissedecektir.

Çocuk – Ebeveyn İlişkisinde Güven Çok Önemlidir

Bu adımları uygulamak çocuğunuzun bakış açısı hakkındaki farklılığınızın gelişmesini sağlar. Ona kendisi hakkında düşünerek bakış açısını ve seçimlerini netleştirme fırsatını vermiş olursunuz. Hatta, duygularını sizinle paylaşmaya hazır olmasa bile, durumu yeniden değerlendirmesini sağlayabilirsiniz.

Bu yaklaşım, aranızda güven inşa etmekle kalmaz, çocuğunuzun tomurcuklanmakta olan benlik hissini geliştirir, kim olduğunu ve kim olmayı seçtiğini düşünmesine yardım eder.

Ona bu şekilde yaklaştığınızda kendi dünyasındaki yaşamın nasıl olduğunu anlamayı gerçekten istediğinizi hisseder. Ve bu, ilişkinizin birbirinizi duyabilmenizi ve anlayabilmenizi sağlayan bir güven temeli üzerinde şekillenmesini sağlar.