Çocuğunuzu Akran Zorbalığı Ve Sataşmalardan Korumanın 9 Yolu

Özellikle uysal ve uyumlu bir çocuğu olan ebeveynler, onun başka çocuklardan gelen alaylı ve agresif davranışlar karşısında güçlü olabileceğinden kuşku duyarlar. Uyumlu ve kibar bir çocuğunuz olması güzel bir şeydir, ama oyuncağı elinden alındığı zaman sesini çıkarmayan, oynayacağı oyuna başkalarının karar vermesine izin veren, diğer çocukların yönettiği ve faydalandığı bir çocuk anne – babasını kaygılandırır. Aşağıda çocuğunuzu akran zorbalığından korumak için nasıl davranmanız gerektiğiyle ilgili etkili tavsiyeler bulabilirsiniz.

Çocukları Akran Zorbalığından Korumanın Yolları

1.Çocuğunuzu Her Durumda Kurtarmaktan Kaçının

Maruz kaldığı her zorlukta ebeveynleri tarafından kurtarılan bir çocuk zaman içinde kendini mağdur hissetmeye başlayabilir. Onu her koşulda savunmanız durumlara ve olaylara kendi gücüyle karşı koyamayacağı mesajını almasına ve pasif davranmayı bir alışkanlık haline getirmesine yol açabilirsiniz.

Elbette ki, daha büyük bir çocuktan veya bir yetişkinden gelen zorbaca davranışlar ve sataşmalar gibi, müdahale etmeniz gereken durumlar da olacaktır. Fakat ortada kendisinin halledebileceği, en azından halletmeyi deneyebileceği bir sorun varsa ortaya atılmaktan kaçınmalısınız. Çocuğunuzun kendine güvenen ve yaşamın zorluklarıyla baş edebilen biri olması için, bunun mümkün olduğu zamanlarda kendini savunmasına, sorununu çözmesine izin vermeniz gerekir.

2.Sakin Olun – Gereksiz Müdahale Etmeyin – Gözlemleyin

Çocuğunuz akran zorbalığı veya birinin sataşması gibi bir durumla karşı karşıya kaldığında, müdahale etmeniz gereken bir durum olmadığı sürece sakin bir şekilde gözlem yapın. Çocuğunuzun davranışlarını, kimin ne dediğini, olaya dahil olan diğer çocukların beden dilini, her bir çocuğun sesinin tonunu ve gücünü, neler söylendiğini, herhangi bir uzlaşma olup olmadığını gözlemleyin. Sorunun nasıl çözüldüğüne (Veya çözülmediğine) ve daha sonra olanlara dikkat edin.

Sonra, çocuğunuzun farklı bir sonuç yaratabilmek için neler yapabileceğini hayal edin. Buna benzer başka olaylar yaşandıysa, davranış kalıplarını fark etmeye çalışın. Benzer şeylerin belli zamanlarda, örneğin çocuğunuz aç veya yorgunken olup olmadığı üzerinde düşünün. Altta yatan problemleri halletmek, çocuğunuzun bu tip etkileşimlere yeterli cevabı verebilmesi açısından ciddi bir fark yaratabilir.

3.Çocuğunuzun Kişiliğinin Ve Kendi Kişiliğinizin Farkında Olun

Sakin bir mizacı olan bir çocuk, sorun yaratan bir durumu sizden farklı bir şekilde ele almayı tercih edebilir ve onun bu seçimi her zaman yanlış değildir. Çocuğunuzun mizacının ve kendi yapınızın farkında olursanız, ne yapmak gerektiğini daha iyi anlarsınız.

Rahatına düşkün bir çocuk her zaman öyle kalacaktır. Çocuğunuzu gerçekte olmadığı birine dönüştürmeye değil, bu gibi durumlarda daha doğru, daha verimli sonuçlara yol açacak şekilde davranmasına yol açacak küçük bir değişikliğin ne olabileceğini bulmaya odaklanmalısınız.

4.Çocuğunuzu İddialı, Güvenli, Kendini Savunan Biri Olarak Hayal Edin

Çocuğunuzun, zayıf kaldığı, kendini savunamadığı sataşma tarzı bir durumu farklı bir şekilde nasıl ele alabileceğini hayal edin. İhtiyacı olan gücü ve güveni, agresif davranmadan nasıl kazanabilir ve ortaya çıkarabilir? Benzer durumlarda daha güçlü olabilmesi için hangi sosyal becerilere sahip olması gerekir?

Bunları çocuğunuzla konu hakkında konuşmadan önce düşünürseniz,  neyin işe yarayacağı konusunda fikirler oluşturmanız daha muhtemel olur.

5.Çocuğunuzla Olay Hakkında Konuşun

Akran zorbalığı türünden bir olay hakkında konuşmak için sakin ve güvenli bir alanı tercih edin. Çocuğunuz olanlardan dolayı sıkıntılı, kızgın veya üzüntülüyse önce onu sakinleştirmeye odaklanın, çünkü sakinleşmeden önce bir çözüme yol açacak net ve yaratıcı düşünceler üretemeyecektir.

6.Rol Yapma Oyunu Oynayarak Durumları Farklı Şekilde Ele Almanın Yollarını Keşfetmesine Yardım Edin

Beden dili, ses tonu ve duruş bir çocuğun sinmiş, ürkek, çekingen veya güvenli ve saygı görmeyi, dikkate alınmayı hak eden biri olarak algılanmasını şaşırtıcı derecede etkiler. Çocuğunuzla rol yapma oyunu oynayarak ona sesini, duruşunu, hareketlerini daha güvenli, güçlü ve rahat hale getirmesinin yollarını öğretin.

7.Zorbalığa Uğradığında Nasıl Davranabileceğini Anlatmak İçin Hikayelerden Ve Oyuncaklardan Faydalanın

Zorlu durumlarla başa çıkma yöntemlerinizi çocuğunuzla paylaşın. “Ben küçükken” diye başlayan hikayelerinizden ilham alabilir. Çocuğunuzun oyuncaklarını kullanarak ona bu konuda yol göstermenize yardım edecek oyunlar kurun. Veya hayal gücünüzü mesela zorbalığa uğrayan bir hayvana yardıma gelen bir kahramanın ona bu konuda öğrettiği şeylerle ilgili hikayeler uydurmak için kullanın. Hayvanın çocuğunuza “Şimdi ne yapabilirim?” diye sormasını bile sağlayabilirsiniz.

Başka birinin sorununu nesnel olarak çözmek daha kolaydır ve çocuklar bu şekilde öğrendikleri şeyleri kendi durumlarına aktarabilirler.

8.Çocuğunuzu Bir Savunma Sporunu Öğrenmeye Teşvik Edin

Büyük çocuklar söz konusu olduğunda bu, işe yarayan bir strateji olabilir. Bazı ebeveynler, judo türünden savunma sporlarının çocuklarına özgüven açısından da, fiziksel gelişim açısından da fayda sağladığını söylüyorlar. Ayrıca bu, zorba kişilikli çocukların sizin çocuğunuza sataşmadan, onunla kavgaya girişmeden önce düşünmelerini de sağlayabilir.

9.Ebeveynlik Tarzınıza Dikkat Edin

Çocuğunuzun kendine güvenen, haklarını ve kendini savunan biri olmasına yardım etmek istiyorsanız kendi tutum ve davranışlarınızı da gözden geçirmeniz gerekebilir. Çocuğunuzu her zaman uyumlu olmaya, sürekli “Evet, peki” demeye teşvik ederseniz onun sürekli pasif davranan biri olmasına yol açabilirsiniz.

Bunu bir örnekle açıklamaya çalışalım: Oyuncağını küçük kardeşiyle paylaşmak istemeyen çocuğunuza her seferinde“İyi bir çocuk ol ve onu kardeşinle paylaş” derseniz ona “Hayır!” demesinin, istemediği bir durumu protesto etmesinin, kendi haklarını ve sınırlarını korumasının uygun olmadığı mesajını vermiş olursunuz. Bunun yerine ona kardeşinin dikkatini başka bir oyuncağa çekmek veya kendi oyuncağını onun ulaşamayacağı bir yere kaldırmak gibi taktikleri kullanarak haklarını nasıl koruyabileceğini öğretebilirsiniz.