Çocuğunuz İçin Verimli Bir Yaz Tatili Planladınız Mı?

Yaz tatili okula giden çocuklar için güzel bir dinlenme ve eğlenme fırsatı tabii, ama uzmanlar tatilin sadece eğlenceli değil verimli de geçmesini sağlamak gerektiğini söylüyorlar. Bir yaz tatilinin hem temel amacını gerçekleştirip, hem de eğitim – öğretim açısından çocuğa faydalı olması mümkün. Ailelerin bu konuda çocuklarının da fikrini alarak, onların istekleriyle kendi istekleri arasında denge kurarak verimli bir yaz tatili planı yapmaları gerekiyor.

Bu planı hazırlarken hem çocuğunuzun karne durumunu göz önünde bulundurmalı, hem de belli bir dersten aldığı notla o ders için yaptığı çalışmaların tutarlılığı üzerinde düşünmelisiniz. Bir çocuk bir derse çalışmadığı için de, çok çalıştığı halde de kırık not getirmiş ya da çalışmasının karşılığını tam olarak almış olabilir. Bu değerlendirmenin doğru yapılması bir sonraki eğitim – öğreti döneminde işe yarayacak bilgilerin ortaya çıkmasını sağlar. Yeterince çalıştığı halde hak ettiği notu almamış olan bir çocuk belki de çalışma sistemini gözden geçirmelidir. Veya çocuğunuzun yaz tatili boyunca kötü not aldığı derslere çalışması gerektiği kanısına varabilirsiniz. Bu çalışma bütün tatili kapsamamalıdır tabii. Bütün ders notları iyi olan bir çocuğun da tatil boyunca hiç çalışmaması gerekmez. En azından bitmiş olan dönemde öğrendiklerini unutmaması için bir çalışma planı yapılmalıdır. Yaz tatili için koyulabilecek en önemli akademik hedef çocuğun geldiği noktadan geriye gitmemesini sağlamaktır. Yeni şeyler öğrenmesi elbette kar olacaktır ama asıl hedef öğrenilenlerin unutulmamasıdır.

Bir ilköğretim öğrencisiyle lisede okuyan bir gencin tatilde yapabileceği etkinlikler farklı olacaktır tabii. Aşağıdaki maddelerden çocuğunuzun yaşına uygun olanların verimli bir tatil planı yapmanıza yardımcı olacağını umuyoruz. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, çocuğunuzun taleplerini de dikkate almalısınız.

*Çocuğunuz gün içinde mutlaka spora zaman ayırmalı. Bu bir spor kursuna katılmak, yürüyüş yapmak, bisiklete binmek, sitenin havuzunda yüzmek veya evde egzersiz yapmak şeklinde olabilir.

*Bir öğrencinin tatili onun gelişimine de hizmet etmelidir ve kişinin kendini geliştirmesini sağlayan başlıca etkinliklerden biri de kitap okumaktır. Özellikle okumayı yeni öğrenen çocuklar, tatilde kitap okumazlarsa okula edindiklerinden daha düşük bir okuma seviyesiyle dönüyorlar. Çocuğunuz kitap okumayı sevmiyorsa tatili ona bu faydalı alışkanlığı kazandırmak için bir fırsat olarak değerlendirin. Yaş dönemine uygun kitaplar alın, seçimlerini yapması için ona alabileceğiniz kitapları gösterin, evde veya parkta kitap okuma saatleri düzenleyin. Okul ve her gün yapılması gereken ödevler olmayınca boş zamanı bol olacak, bunun yarım veya 1 saati kitap okumaya ayrılabilir.

*Televizyon, telefon veya bilgisayar başında geçireceği zamanı sınırlayın. Bu konularda okullar açıkken olduğunuzdan daha esnek olabilirsiniz ama bütün gününü, örneğin bilgisayar oyunları oynayarak geçirmesine izin vermeyin.

*Çocuğunuz tatilde de gününün bir kısmını okulla ilgili çalışmalara ayırmalı. Bunun süresi şartlara, notlara göre değişebilir ama kötü bir karne getiren bir çocuk bile yaz tatilinde ağır bir ders çalışma programı uygulamaya mecbur edilmemelidir. Çocuğunuza bunun neden gerekli olduğunu anlatın ve tatilde biraz daha gevşek ve rahat bir şekilde çalışmasına izin verin. Çalışma saati o gün yapmak istediği bir aktiviteden önce olursa daha büyük bir motivasyonla çalışabileceğini de unutmayın.

*Yaz tatili çocuklarla kaliteli zaman geçirmek için iyi bir fırsattır. Beraber geçirdiğiniz zamanlarda nitelikli paylaşımlar yapın. Bunlar çok özel şeyler olmak zorunda değil, örneğin birlikte sohbet ederek yürüyüş yapabilir, yemek hazırlayabilir, fikir alışverişi yaparak evde ufak tefek değişiklikler yapabilir veya bir koleksiyon oluşturmaya başlayabilirsiniz.

*Sokakta, parkta başka çocuklarla beraber oynamak çocukların yaratıcılığını ve sosyal yeteneklerini güçlendirir, problem çözme yeteneklerini arttırır. Mümkünse çocuğunuza bu imkanı sağlayın.

*Okul döneminde yapamadığınız bir şeyler var mı? Varsa onları yaz tatilinde yapmayı düşünebilirsiniz.

*Çocuğunuzun verimli bir yaz tatili geçirmesi için onu doğa etkinliklerine, kültür ve sanat etkinliklerine götürün. Ona yetenekleri ve hevesleri doğrultusunda evde yapabileceği sanatsal aktiviteler önerin. Beraber şehri gezin veya katılabileceği şehir turlarına, müze vb. yerlere yapılan gezilere katılmasını sağlayın. Tiyatroya, sinemaya, konserlere gidin veya gönderin.

*Uygun yaşlardaki gençler yaz tatilinde bazı hafif işlerde çalışabilirler. Bu, sosyal ilişkiler, para kazanmayı ve bütçe idare etmeyi öğrenmek açısından faydalı olur. Başka planlarınız da varsa bunu tatilin sadece bir kısmı için de düşünebilirsiniz. Bir ofiste veya kafeteryada çalışmak, köpek gezdirmek, daha küçük yaştaki bir öğrenciye ders vermek ya da bir etkinlik yaptırmak gibi alternatifler araştırılabilir.

*Gençlere yönelik kamplar öğrencilere gencin yeni beceriler kazanması, planlı ve düzenli yaşaması, sosyal ilişkiler kurma yeteneğini güçlendirmesi gibi açılardan faydalıdır.

*Planladığınız şeylerin çocuğunuzun sıkmayacağından emin olmalısınız. Uzun süreli, kurallı etkinlikler özellikle küçük çocukları sıkabilir.

*Günümüzde hemen bütün belediyeler ücretsiz meslek kursları düzenliyorlar. Çocuğunuzun hoşuna gidecek, hevesle devam edeceği bir kurs olup olmadığını araştırabilirsiniz.