“Çocuğum Beni Dinlemiyor” Diyenler İçin 12 Tavsiye

Çevrenizdeki anne – babalardan muhtemelen sıklıkla duyduğunuz bir cümledir “Çocuğum beni dinlemiyor” cümlesi. Ebeveyn iseniz belki siz de aynı şeyden şikayetçisinizdir, çocuklu ailelerde çok rastlanan bir sorundur bu.

Çocuğunuz sizi ciddiye almıyor, sözünüzü dinlemiyorsa bunun çeşitli sebepleri olabilir. Sebep ne olursa olsun, aradaki iletişimi düzeltmek için bir şeyler yapmak ebeveynleri olarak size düşer. Söz dinlemeyen çocuk problemi yaygın bir problemdir ve nedeni genellikle yetişkinlerin yanlış tutumları, gereken sabrı ve olgunluğu gösterememeleridir. Aşağıda bu konuda neler yapabileceğinize dair bilgiler bulabilirsiniz.

Çocuğum Beni Dinlemiyor, Ne Yapmalıyım?

1.Konuşma Mesafesi Ve Dokunmanın Etkisi

Çocuğunuza bir şey söyleyeceğiniz, ondan bir şey isteyeceğiniz zaman yakınında durun ve pozisyonunuzu onunla göz teması kuracak şekilde ayarlayın.

Bazı çocuklar, o anda bir şeyle ilgileniyorlarsa kendilerine söyleneni duymazlar. Bu durumda çocuğun dikkatini çekmek için hafifçe dokunmak işe yarayacaktır.

2.Yazılar – Resimler Kullanın

Çocuğunuzla iletişim kurmak için her zaman sözcükleri kullanmanız gerekmez. Bazı isteklerinizi ve hatırlatmak istediğiniz şeyleri eğlenceli resimler ve yazılar aracılığıyla da iletebilirsiniz.

3.İsteklerinizi Olumsuz Cümlelerle İfade Etmeyin

“Bunu şu şekilde – şu şartlarda yapabilirsin” tarzı cümleler, “Bunu yapamazsın” tarzındaki cümlelere göre daha anlaşılır ve etkilidir. Çocuğunuza oyuncaklarını her yana dağıtamayacağını değil, onlarla odasında oynayabileceğini söyleyin. Evin içinde koşuyorsa ve bunu istemiyorsanız “Koşma!” demek yerine “Evde koşmuyoruz, ama dışarıya çıktığımız zaman koşabilirsin” demeyi tercih edin.

4.Sınırlama Getirdiğiniz Zaman Alternatif De Sunun

Bir oyunu mutfakta oynayamayacağını söylediğiniz zaman, oynaması için başka bir yer önerin.

5.Tutarlı Olun

Çocuğunuz, onun yapmasını istemediğiniz bir şeyi yaptığınızı görürse o konudaki uyarılarınızı dikkate almaz. Onun nazik bir insan olmasını istiyorsanız siz de çevrenizdekilere nazik davranmalısınız. Okumayı sevmesini istiyorsanız kitap okuyarak örnek olmalısınız.

6.Söylediklerinizi Yinelemeye Teşvik Edin

Söylediklerinizi bitince çocuğunuza şimdi ne yapacağını sorarak sizi iyi anlayıp anlamadığını tespit edebilirsiniz. Kendisinden beklenen şeyi tekrar etmenin çocuk üzerinde teşvik edici etkisi de olur.

Bu arada, küçük bir çocuğun uzun bir konuşmayı tekrar edemeyeceğini unutmayın. Söyledikleriniz ona karmaşık gelebilir, konuşmanız uzunsa bir noktadan sonra dikkati dağılır.

7.İsteklerinizi Kısa Cümlelerle İfade Edin

Küçük çocuklara uzun cümleler kurmanın, uzun uzun öğüt vermenin veya bir şeyler açıklamaya çalışmanın anlamı yoktur. Dikkat süreleri kısa olur; söylediklerinizin çoğunu duymaz ve anlamazlar. Bu yüzden, bir şey istediğiniz zaman bunu kısa ve nazik bir cümleyle ifade edin.

8.Seçim Yapma Olanağı Verin, Fikrini Sorun

Çocuklar, yapmaları gereken bir şey hakkında seçim yapma olanağı varsa işbirliği yapmaya daha açık olurlar. Bunun mümkün olduğu durumlarda çocuğunuza 2 şeyden önce hangisini yapmak istediğini sorun.

9.Düş Kırıklığı Veya Kızgınlığa Yol Açabilecek Durumlar Hakkında Önceden Bilgilendirin

Keyifle oynadığı oyunu yarıda bırakmak bir çocuğun hayal kırıklığına uğramasına veya kızmasına yol açabilir. Beraber dışarıya çıkacaksanız veya uyku saati yaklaşıyorsa bunu 5 -10 dakika önceden çocuğunuza hatırlatın.

10.Konuşma Diliniz Çocuğun Yaşına – Gelişimine Uygun Olmalı

Farklı yaşlardaki ve gelişim seviyelerindeki çocuklara farklı şekillerde hitap etmek gerektiğini herkes bilir ama esas olan uygulamadır, değil mi? 3 yaşındaki bir çocukla 6 yaşındaki bir çocuğun algı seviyesi, dikkatini toplama süresi aynı değildir. Hem bunu, hem de çocuğunuzun kendine has özelliklerini dikkate alarak konuşun. “Çocuğum beni dinlemiyor” diyen ebeveynlerin yaptığı hatalardan biri bu önemli noktayı gözden kaçırmaktır.

11.Nazikçe Konuşun

“Rica ediyorum, lütfen, teşekkür ederim” gibi ifadeler kullanırsanız hem çocuğunuza nazikçe konuşması için örnek olmuş olursunuz, hem de istediklerinizi yaptırmanız daha kolay olur.

12.Çocuğu Çok Serbest Bırakmak Da, Çok Katı Kurallar Koymak Da Yanlıştır

Fazla serbest ve rahat bir şekilde büyütülen, davranışlarına sınırlar koyulmayan bir çocuk anne – babasının sözünü dinlemez; çünkü onlardan hiç çekinmez. Söz dinlemediği zaman bunun işine gelmeyecek, hoşuna gitmeyecek bir sonucu olacağından korkmaz.

Katı bir disiplin altında büyütülen bir çocuk da söz dinlemez; çünkü böyle bir disiplin hemen her zaman tepki uyandırır. Çocuk, zorunlu olarak itaat etse bile içinde her fırsatta bu otoriteye baş kaldırma isteği oluşur.

Bu yüzden, ebeveynlerin bu iki tutumun ortasını bulması gerekir.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir:

Çocuğa Sınır Koymanın 6 Yolu

Sinirli Çocuklara Nasıl Davranmak Gerekir?