Çocuğu Okula Yeni Başlayan Anne Babalara Öğütler

Okulun ilk günü hem okula yeni başlayan çocuklar için, hem de aileleri için heyecanlı bir gündür. Çocuğunun okula uyum sağlamasını isteyen anne babaların bugün bazı noktalara dikkat etmeleri gerekir. Aşağıdaki tavsiyelere uyarak çocuğunuzun eğitim hayatına sorunsuz bir şekilde başlamasını, korku ve endişelerinden kurtulmasını sağlayabilirsiniz.

Çocuğunuzla konuşup kaygılarını giderin. Okula yeni başlayan çocuklar farklı düzeylerde bir okul korkusu sorunu yaşayabilirler, gergin olabilirler. Çocuğunuza hayatında yeni bir dönemin başladığını, korkmasının normal olduğunu, bugün onun durumunda birçok çocuk olduğunu söyleyin. Ona cesaret ve güven verin, yanında olduğunuzu hissettirin. Yeni şeyler öğrenmek, yeni arkadaşlar edinmek gibi güzel şeylerden söz edin. Okula başladığınız günle ilgili olumlu örnekler verin.

Çocuğunuz her gün okula gelmenizi istiyorsa herkesin farklı bir işi, görevi olduğunu; onun okula gitmesi, sizin ise işe gitmeniz veya evi düzenlemeniz gerektiğini söyleyin. Ona güvendiğinizi, yapması gerekenleri en iyi şekilde yapacağına, iyi bir öğrenci olacağına inandığınızı ifade edin. Kısa, kararlı ve net konuşun. Çocuğunuz bir süre sonra okula alışacak ve bu sorun da ortadan kalkacak.

Başka çocuklarla kıyaslamayın. Okula yeni başlayan çocukların kaygı ve endişe seviyeleri, korkularını ifade etme şekilleri değişiktir. Çocuğunuzu kendisinden daha sakin ve rahat görünen çocuklarla kıyaslamayın. O kaygı içindeyken, tedirginken, ağlarken böyle bir şey yaparsanız kendini değersiz hisseder, başka çocukları daha çok beğendiğinizi düşünür. Bunu istemezsiniz, değil mi?

Okula yeni başlayan çocuklar için özel, her zamankinden farklı bir beslenme düzeni oluşturmak doğru değildir. Bazı anne babalar çocuğun zihninin açılması için farklı şeyler yiyip içmesi gerektiğini düşünürler. Bu hassas döneminde çocuğa şunu – bunu yemesi için baskı yapmanın onun üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Çocuğunuza her gün yediklerinden farklı şeyler yedirmeyin.

Okulun ilk günü özel bir gündür aslında ama siz normal bir günmüş gibi davranın. Çocuğunuzun eğitim hayatına başladığı gün sıradan bir gün değildir tabii ama siz ne kadar doğal ve telaşsız davranırsanız çocuk da o kadar rahat olur. Çok heyecanlı ve aceleci davranmayın. Sizin sakin olup çocuğunuzun heyecanını ve korkularını yatıştırmanız gerekiyor.

Fazla koruyucu olmayın. Çocuğunuzun etrafında olun, ona güven verin ama bir yandan ona güvendiğinizi de hissettirin. Öyle davranın ki bu yeniliğin üstesinden geleceğine inandığınızı ama baş edemediği bir şey olursa da her zaman yanında olacağınızı düşünsün.

Okuldaki profesyoneller ve öğretmenlerle işbirliği yapın.  Çocuğunuz okula zor adapte olacak gibi görünüyorsa okuldaki eğitmenlerden yardım isteyin, onların tavsiyeleri doğrultusunda davranın.

Çocuğunuzu net bilgilerle rahatlatın. Bazı çocuklar hep okulda kalacaklarından, eve dönmeyeceklerinden korkarlar. Çocuğunuza doğru bilgiler vererek içinin rahat etmesini sağlayın. Eve döndüğünde anlatacağı şeyleri merakla beklediğinizi söyleyin.

Baş edemeyeceğiniz bir durum olursa profesyonel yardım almakta gecikmeyin. Çocuğun korku ve tedirginliği 1 – 2 haftadan uzun sürerse, bir türlü okula uyum sağlayamayacak gibi görünüyorsa psikolojik yardım almak gerekebilir. Rehber öğretmenlerin desteği ve tavsiyeleri yeterli olmuyorsa fazla zaman kaybetmeden bunu yapın.