Bebeklere Nasıl Kitap Okunmalı?

Özellikle okul öncesi çağda bol bol kitap okumanın çocuk gelişimi üzerinde ne kadar etkili olduğunu günümüzde bilmeyen kalmamıştır sanırız. Ancak 2 yaşından küçük çocuklara kitap okumak hala kimi ebeveynlere anlamsız gelebilmektedir. Bebeklerin okuduklarını tam manasıyla anlamalarının imkansız oluşu bu bakış açısını bir parça anlaşılır kılsa da bebek bakımı ve gelişimi üzerine yapılan son çalışmalar bebeklere kitap okumak konusunda son derece çarpıcı bilgiler açığa çıkarmıştır. Siz de bebeğe kitap okunmalı mı şeklinde ikilemde kalanlardansanız yazımız bu konudaki sorularınızı aydınlatabilir.

Konu hakkındaki kaynaklara göz attığınızda çocuklara kitap okumaya 6. aydan sonra başlamanız gerektiğine dair ifadelere rastlayabilirsiniz. Bunun nedeni bebekler için özel olarak hazırlanmış olanlar dahil pek çok kitapta yer alan karışık renklerin 6 ayı doldurmamış bebeklerde kafa karışıklığına neden olabilmesidir. Ancak yapılan araştırmalar küçük bebeklere de günde bir kez kısa süreli olarak siyah beyaz kitaplar okunmasının, bebeğin kitabı görmesinin, ona temas etmesinin ve sözcükleri duymasının özelikle dil ve zeka gelişimi açısından son derece faydalı olduğunu ortaya koymuştur. 6. aydan sonra ise üzerinde hangi yaş grubuna uygun olduklarına ve hangi becerilere hitap ettiklerine dair bilgiler bulunan birbirinden renkli bebek kitapları arasından seçim yapabilirsiniz.

Bütün işi uyumak, yemek yemek ve eğlenmek olan bir bebeğe kitap okumak başlangıçta size biraz zor ve sonuçsuz bir uğraş gibi görünebilir. Bu nedenle ilk zamanlarda yapılacak en doğru şey bebeğinizi kitabı görüp ona dokunabileceği şekilde kucağınıza ya da yanınıza oturtmak ve kitabın yazılarından çok resimleri üzerinde durmak olacaktır. Eğer bebeğinizin sizi dinlemediğini ya da sıkıldığını hissederseniz sayfayı çevirmekte acele etmeyin ve kitabı eğlenceli bir oyuncağa dönüştürün. Resimlerde yer alan renkleri, nesneleri, insan ve hayvanları bebeğinizle birlikte inceleyin, kitabın kenarında bir süs varsa onunla oynayın, kitaptan kısa cümleler seçerek onları komik şarkılar haline getirin. Kitabı eğlenceli bir nesne olarak benimseyen çocuklara kitap okumak zaman geçtikçe daha kolay olacaktır.

Bebekler için özel olarak hazırlanan eğitici kitaplar bebeğinizin özellikle görme, işitme ve dokunma duyularına hitap ederler. Bu tarz kitapların pek çoğunda ilgi çekici renklere sahip yazı ve resimlerle bebek sıkıldığında onun kitapla bağ kurmasını sağlayacak çıngırak, püskül, diş kaşıyıcı gibi eklentiler bir arada bulunur. Hatta bu kitaplardan birkaç tane satın alıp bebeğinizin dikkat eşiğini ve ilgilerini anladıktan sonra evde kendiniz basit malzemelerle bir bebek kitabı bile hazırlayabilirsiniz Unutmayın ki doğumdan itibaren kitaplarla bir şekilde iç içe olan bebekler ilerleyen dönemlerde öğrenme ve okuduklarını anlama gibi konuların yanında zeka gelişimi ve okul başarısında da avantajlı olacaklardır.