Bebeğin Uyku Rutini Nasıl Oluşturulur?

Bebeklerde uyku düzeni oluşturmak her zaman kolay değildir. Bebek tam derin bir uykuya geçeceği sırada küçük bir tıkırtı veya telefon sesi yüzünden dikkati dağılır, gazı tamamen çıkmamış olabilir, dalmasına yakın altını ıslatır veya başka bir şey olabilir. Yorgunluk ve çaresizlik içinde “Bebeğim geceleri sıklıkla uyanıyor, ne yapacağımı bilemiyorum.” diye yakınan annelerin sayısı hiç de az değildir. Bebeğin uyku rutini sabırla oluşturulursa bu gibi sorunlar ortadan kalkar. Ancak bunun kısa zaman içinde olmasını beklememek gerekir.

Bebeğin Uyku Rutini: Neler Yapmalısınız?

*3 – 4 aylıktan daha küçük bebekler hareketlerini kontrol etme becerisine sahip değildirler. Yenidoğan bebeğinizi gündüz ve gece uykularından önce dikkatli ve doğru bir şekilde kundağa sarın. Böylece kolları ve bacaklarıyla uykusunu bölecek istemsiz hareketler yapmasını önleyebilirsiniz.

Üstüne bir de örtü örtün. Örtünün kenarlarını yatağın kenarlarına sıkıştırın. Bunu bebeğin yüzüne giden hava akışını kesmemeye dikkat ederek yapın.

*Ilık yağ ile yumuşak, nazikçe masaj yapın. Bu bebeği rahatlatır ve uykuya daha rahat dalmasını sağlar. Rahatlatıcı, yatıştırıcı bir kokusu olan bir yağı tercih edin.

*Bebeği dikkatle gözlemleyin. Böylece uzun, törensel bir uyku öncesi rutini oluşturmanız gerekip gerekmediğini anlayabilirsiniz. Bazı bebekler ve küçük çocuklar bundan hoşlanırlar, bazıları ise rahatsız olur.

*Bebeğinizi rahatlatmak, kendini güvende hissetmesini ve varsa gazının çıkmasını sağlamak için birkaç dakika boyunca omzunuzun üstünde dik olarak tutun.

*Banyo yapmak herkeste rahatlatıcı bir etki yapar, bebeklerde de. Fakat çocuğunuz bundan hoşlanmıyorsa uyku rutinine banyoyu dahil etmemelisiniz tabii ki. Ama ona banyo yapmayı sevdirmenin yollarını aramayı ihmal etmeyin.

*Bebeğin uyuyacağı ortam loş ve sakin olmalıdır. Yoğun ışık uyarıcı etki yapar ve uykuya dalmasını zorlaştırır.

*Bebeğinizin geceleri rahat uyuması için gündüz saatlerinde uykuda ve uyanık olma sürelerini doğru ayarlamanız gerekir. Gece uykusuna saat kaçta geçtiği de önemlidir. Örneğin, bebeğiniz 1 yaşındaysa en fazla 4 veya 4,5 saat uykusuz kalabilir. Yani, saat 21.00’de gece uykusuna geçebilmesi için gündüz uykusundan 16.30 veya 17.00’de kalkmış olması gerekir.

*Gün içinde tam olarak beslenmeyen bir çocuk uyuduktan sonra acıktığı için sıklıkla uyanabilir. Bu yüzden, gün içinde bebeğinizi kısa aralıklarla emzirmelisiniz. Gerekirse bunun için uykusunu bölün. Evet, bunu yapmamayı tercih edersiniz ama yapmadığınız takdirde geceniz sıkıntılı geçebilir.

*Yatırmadan önce bezini kontrol edin. Kuru ve temiz olduğundan emin olun.

*Uyku saatine yakın çocuğunuzla beraber bir oyun oynamayı alışkanlık haline getirebilirsiniz. Yalnız bunun bebeği fazla heyecanlandırmayacak, sakin bir oyun olmasına dikkat edin.

Uyku Öncesi Rutini Örneği (Uzun)

*Bebeği odasına götürün.

*Perdeleri kapatıp bir uyku müziği açın.

*Nazikçe masaj yapın.

*Yatak kıyafetini giydirin.

*Sarılıp alçak sesle bir şarkı söyleyin veya birkaç sayfa kitap okuyun.

*İyi uykular dileyip yatırın.

Uyku Öncesi Rutini Örneği (Kısa)

*Bebeği odasına götürün.

*Perdeleri kapatıp pijamasını giydirin.

*Şefkatli hareketlerle yatırın ve iyi geceler dileyin.