Anaokulu Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Erken çocukluk döneminde alınan eğitim çocuk gelişimi açısından büyük önem taşır. Bu yüzden, ilkokul öncesi çağındaki çocuklarınız için anaokulu seçerken bilinçli ve akıllı davranmanız gerekir. Bu seçimin kriterleri kişinin aile yapısına, düşünce tarzına, çocuğunun özelliklerine göre değişir aslında. Fakat genel olarak dikkat edilmesi gereken noktalar da vardır. Konuyla ilgili önemli noktaları derledik, ziyaretçilerimize faydalı olacağını umuyoruz.

*Reklam broşürlerindeki çarpıcı, sevimli fotoğraflara ve parlak vaatlere itibar etmeyin. Çocuğunuzu teslim edeceğiniz anaokuluna reklamlar üzerinden değil, enine boyuna bir araştırmadan sonra karar verin.

*Milli Eğitim Bakanlığı’na veya Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Müdürlüğü’ne bağlı, denetlenen okulları tercih edin.

*Okulun eğitim programının ve önceliklerinin sizin önceliklerinizle bağdaştığından emin olun.

*Program sizin için uygun olsa bile bu programın öğretmen tarafından uygulanacağını unutmayın. Öğretmenin eğitimini, deneyimini, kişiliğini dikkate alın.

*Okulda etkinlikler için kullanılacak yeterince alan olup olmadığını sorgulayın. Kapasitenin üstünde öğrenci alınması için her odanın sınıf yapıldığı okullarda hem çocuklara düşen alan azalıyor, hem de okul çocukların gelişimini olumsuz etkileyecek derecede kalabalık ve gürültülü oluyor.

*Düşündüğünüz okulları mutlaka ziyaret edin ve aklınızdaki bütün soruları sorun.

*Okulun eve yakın olması tabii ki iyi olur. Fakat bu tek kriteriniz olmamalı. Eve yakın ama yetersiz bir okuldansa biraz daha uzakta olan ama yeterli şartlara sahip ve beklentilerinizi karşılayan bir okulu tercih edin.

*Servis şartlarını, eğitim saatlerini, tatil dönemlerindeki programları sorgulayın.

*Okulun benimsediği bir eğitim modeli varsa model hakkında bilgi edinin. Size uygun gelirse, metodun gerçekten ve tam anlamıyla uygulanıp uygulanmadığını araştırın.

*Ders programının çocuk gelişimini sosyal, zihinsel, bedensel ve duygusal açıdan destekleyip desteklemediğini sorgulayın.

*Anaokulu seçerken okulun fiziksel özelliklerini de göz önünde bulundurun. Mekan bahçeli mi, yeterince güneş ışığı alıyor mu, temiz ve ferah mı, çevre güvenliği için önlemler alınmış mı? Oyun, eğitsel faaliyetler, yemek ve uyku için ayrılan bölümler yeterli mi?

*Okul konusunda karar verdikten sonra bir kere de çocuğunuzla beraber ziyaret edin. Etrafı gezdirin, fikrini sorun, okula ısınmazsa bunun sebebini sorgulayın. Çocuğun okula ısınması, isteyerek ve severek başlaması önemlidir.

*Yönetim kadrosundaki kişilerin eğitim ve tecrübelerini sorgulayın. Mümkünse sorumlu kişiyle tanışın. Okulun, gerek duyduğunuz her zaman ulaşabileceğiniz, iletişim kurmaya ve işbirliği yapmaya açık bir yönetici temsilcisi olduğundan emin olun.

*Hem sınıf mevcudunu, hem de öğretmen / çocuk oranını öğrenin. Sınıfın kalabalık olmaması çocukların gelişimi açısından her zaman daha iyidir. Öte yandan, öğretmenin her çocuğa yeteri kadar ilgi gösterebilmesi ve öğrencileriyle anlamlı ilişkiler kurabilmesi için 3 yaşın altındaki çocuklarda her 4 – 5 öğrenciye 1 öğretmen düşmesi gerekir. 3 – 6 yaş grubu çocuklar söz konusu ise 10 – 12 çocuk için biri yardımcı öğretmen olmak üzere 2 öğretmen görevlendirilmelidir.

*Anaokulunun beslenme programını öğrenin. Okullar çeşitli bahanelerle (Öğrenciler bunları seviyor vb.) çocuklara sağlıksız yiyecek ve içecekler servis edebiliyorlar. Çocuğunuzun sağlıklı beslenmesi ve bu yönde alışkanlık kazanması sizin için önemliyse bu konuyu mutlaka sorgulayın. Doğum günü partileri vb. durumlarda hazır gıdalar verilmesi kabul edilebilir fakat çocukların düzenli olarak bu şekilde beslenmesi doğru değildir. Günde kaç öğün verildiğini de sormayı unutmayın.

*Okulun rehberlik ve danışmanlık hizmetlerini araştırın.

*Çocuklar arasındaki anlaşmazlık ve tartışmalara nasıl yaklaşıldığını öğrenin.

*Sınıfların temiz olduğundan, okulda hijyen kurallarına uyulduğundan emin olun.

*Yeterli araç gerecin bulunduğu bir bahçeyle spor salonu çocukların enerjilerini atmalarını sağlar ve fiziksel gelişimlerini olumlu etkiler.

*Çok fazla branş dersleri veren, ağır ve yoğun bir okul öncesi eğitim programı uygulayan okulların çocuğu yorup sıkabileceğini unutmayın. Çocuklar çocukluğun tadını çıkarmalı.

*Ortamda çok sayıda oyuncak olması gözünüzü boyamasın. Oyuncakların sayısına değil kalitesine, temizliğine, eğitici olup olmadıklarına bakın. Okulda farklı yaş gruplarına hitap eden eğitim materyalleri olmasına dikkat edin.

*Çocukların durumunun nasıl takip edildiğini, sonuçların ne şekilde belgelendiğini sorun. Günlük kayıtlar tutulup tutulmadığını sorgulayın.

*Acil durumlar için yeterince güvenlik önlemi alınıp alınmadığına bakın. Sağlık sorunlarının ne şekilde çözümlendiğini öğrenin.