5 Aylık Bebek Gelişimi

5 aylık bebekler çevrelerinde olup bitenlere karşı önceki aylara göre çok daha duyarlı ve dikkatlidirler. Refleksleri daha güçlüdür. Bebeğiniz 5 aylıksa farklı sesleri rahatlıkla birbirinden ayırabildiğini gözlemlemeye başlarsınız. Daha önce bir ses duyduğu zaman sadece gözlerini veya başını sese doğru çevirirken, artık bütün vücudunu çevirebilir. Uzağında olsanız bile sesinizi duyduğu zaman keyifli çığlıklar atabilir. 5 aylık bebek yastık veya benzeri bir eşyadan destek alarak bir süre oturabileceği gibi kısa bir süre için desteksiz oturma pozisyonunda da kalabilir. Ancak bebeği bu pozisyonlarda yalnız bırakmamak gerekir, zira dengesi yeteri kadar gelişmemiştir.

Bu dönemde bebek tuttuğu çoğu nesneyi dokusunu anlamak için ağzına götürür. Ağlamaları daha bilinçlidir. Bebeğiniz 5 aylıksa ağladığı zaman ilgi göreceğinin farkına varmaya başlamıştır ve dikkat çekmek amacıyla değişik sesler çıkarabilir.

Hayatının beşinci ayını sürmekte olan bir bebek ebeveynlerini söylediği kelimeleri anlayamaz, fakat olumlu şeyler söylediklerini algılayabilir. Kendi başına bırakıldığı zaman çeşitli sesler çıkararak konuşma alıştırmaları yapar. Hoşuna giden şeyleri çoğu zaman hevesle ve gülümseyerek karşılarken, aksi durumlarda gerginleştiği ve sevmediği nesnelere arkasını döndüğü gözlenebilir. Dikkatli anne – babalar bu dönemde bebeğin duygularını çok daha rahat bir şekilde anlamaya başlarlar.

5 aylık bebek kendi yansımasına tepki verebilir. Bunu denemek için bebeğinizin aynada kendini görmesini sağlayın.  Muhtemelen bu sırada eğlenceli vakit geçireceksiniz. Küçük nesnelere odaklanma becerisi gelişmiştir, uzanıp onları alabilir. Vücuduna değdirdiğiniz bir oyuncağı veya nesneyi de almaya çalışabilir. Parmaklarını kullanarak neler yapabildiğini keşfetmeye başlar; nesneleri kavramaktan ve onlara vurup farklı sesler çıkarmaktan keyif alır.

Bebeklerde ilk diş çıkarma zamanı genellikle 4 ile 7. aylar arasında gerçekleşir. 5 aylık bir bebeğin salya miktarı artabilir. Bu çoğu zaman bir diş çıkarma belirtisidir. Ayrıca huysuzluk ve eline geçen nesneleri diş etlerini kaşımak için ağzına götürme eğilimi de görülebilir.

Normal şartlar altında çocuğunuzu bu dönemde sadece sütünüzle beslemeniz yeterlidir. Bunun dışında, su dahil başka hiçbir şey vermeniz gerekmez. Ancak, sütünüz yeterli değilse doktorunuzun tavsiye ettiği şekilde ek gıda vermeye başlayabilirsiniz. Bu kararı kendi başınıza vermemeli, mutlaka doktorunuza danışıp fikrini almalısınız.

5 Aylık Bebeklerin Boyu ve Ağırlığı

Kız Bebek

Boy: 57 – 70 cm

Ağırlık: 5 – 8,7 kg

Erkek Bebek

Boy: 58 – 70 cm

Ağırlık: 5,1 – 9 kg

Bunlar Da İlginizi Çekebilir

1 aylık bebek gelişimi

2 aylık bebek gelişimi

3 aylık bebek gelişimi

4 aylık bebek gelişimi