3 Aylık Bebek Gelişimi

Dünyadaki üçüncü ayını yaşamakta olan bir bebek nesneleri sadece gözleriyle değil, başını sağa sola çevirerek de izlemeye başlar. Ebeveynlerini yüzlerine dokunarak inceleyebilir. Tanıdığı seslere karşı daha duyarlıdır; anne veya babasının sesi kendisine yaklaşırken heyecanlanıp sevinç çığlıkları atabilir. 3 aylık bebek zihinsel olarak hızlı bir gelişim gösterir. Motor becerilerinin de geliştiği bu dönemde dokunmak veya tutmak istediği nesnelere doğru uzandığı görülebilir.

Bebeğiniz 3 aylıksa yanında bir nesneye vurup ses çıkararak, bir müzik aleti çalarak zihinsel gelişimine destek olabilirsiniz. Çıngırak gibi sallandığı zaman ses çıkaran nesnelerin nasıl kullanıldığını gösterip sonra bebeğe vermek de bu açıdan işe yarar.

3 aylık bebek kendi elleriyle ilgilenmeye başlayabilir. Ellerini daha fazla hareket ettirir ve onları hareket ederlerken izlemek hoşuna gider. Başı ve sırtı ilk 2 aya göre daha dik durur. Dirsekleriyle kollarından güç alarak başını kaldırabilir ve bir süre öyle durabilir. Kol altlarından tutulup kaldırıldığı veya kucağa alındığı zaman daha uzun süreyle dik durabilir, başını kontrol ederek dik tutabilir. Fakat hala başına destek olmak gerekir. Sırt üstü yatarken ellerinden tutup çekilirse oturma pozisyonuna gelebilir, ama bu dönemde uzun süre oturtulması sağlıklı değildir.

3 aylık bebekler yavaş yavaş kendilerini ve çevrelerini tanımaya başlarlar. Bebeğiniz 3 aylıksa onunla daha çok konuşun, göz teması kurun, sık sık gülümseyin, şarkılar söyleyin, kavradığı nesneler hakkında bir şeyler anlatın, isimlerini söyleyin. Bunların sosyal gelişimine de, dil gelişimine de faydası olur.

Annenin sütü yeterli ise 3 aylık bir bebeğin başka bir gıdaya ihtiyacı yoktur. Emzirme sıklığı bebekten bebeğe değişse de 3 saatte emzirmek genellikle yeterli olur. İştahlı bebekler daha sık beslenmek isteyebilirler. Anne sütü alamayan bebeklerse formül mama ile beslenir. Bu durumda doktora danışmak ve onun tavsiyeleri doğrultusunda bir beslenme düzeni oluşturmak gerekir. Ek gıdaya geçiş için henüz erkendir. Bunun zamanı bebeklerin çoğu için altıncı aydır.

3 aylık bir bebeğin görme duyusu her gün biraz daha gelişir. Yalnızca pastel ve parlak renkleri değil, neredeyse bütün renkleri algılamaya başlar. 2 aylık bir bebek anne sütüyle mamanın farkını algılayabilirken, 3 aylık bebek, koku duyusunun gelişmesiyle bir adım daha ileriye giderek, kokusu hoşuna gitmeyen mamaları reddedebilir. Ayrıca hoşlanmadığı kokulara maruz kaldığında kendini huzursuz da hissedebilir.

3 aylık bebeklerde uyku düzeni henüz tam olarak oturmamıştır. Bu dönemde bebekler çoğunlukla gündüz saatlerinde daha uzun süre uyanık kalırlar ve daha aktiftirler, geceleri de daha uzun süre uyurlar. Sıklıkla göz teması kurdukları, kendilerine gülümseyen birine bilinçli olarak karşılık verdikleri görülebilir.

3 Aylık Bebeklerin Boyu ve Ağırlığı

Kız Bebek İçin

Boy: 54 – 65 cm arası

Ağırlık: 4,2 – 7,2 kg arası

Erkek Bebek İçin

Boy: 55 – 65 cm arası

Ağırlık: 4,15 – 7,5 kg arası